La Cecot celebra que la UE hagi decidit condicionar els fons europeus a l’aplicació de reformes estructurals a països com Espanya

La Cecot ha dirigit una carta a la presidenta de la Comissió Europea perquè escolti i prengui en consideració les propostes i la participació dels agents econòmics i socials abans d'acordar un pla i posar en marxa les mesures que s'aprovin.
  • Abad: “han passat dècades en les quals les organitzacions empresarials i agents socials hem anat elaborant moltíssimes propostes concretes per a impulsar reformes estructurals necessàries en benefici col·lectiu, i no han prosperat. Potser, ara que hi ha un organisme europeu marcant l'agenda, aconseguim desvincular les reformes que necessitem dels cicles polítics i es puguin implementar de manera efectiva.

Aquesta setmana la Comissió Europea ha anunciat la posada en marxa d'un fons de recuperació que condicionarà a tots els socis europeus que facin ús d'aquest fons a la definició i implantació d'un pla de reformes estructurals i inversions.

La Cecot aplaudeix que la Unió Europea respongui així, a manera de rescat, les necessitats de països com Espanya i que, en el cas concret d'Espanya, aquesta sigui intervinguda. De fet, així ho va expressar en un comunicat a principis de maig en relació a l'impacte de la pandèmia per coronavirus.

“Els agents econòmics i socials portem dècades proposant reformes estructurals per a fer avançar l'activitat empresarial, tenint en compte la cohesió social i intentant millorar l'economia global i no s'ha avançat perquè s'han supeditat als cicles polítics, i les visions electoralistes frenen qualsevol tipus d'iniciativa a mig o llarg termini”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot, “només hem de repassar l’hemeroteca i veurem l’evolució de les reformes laborals, les reformes educatives, la reforma de les pensions, de la Seguretat Social o la de salut, com hem experimentant arran de la COVID-19; també les fiscals. O com han evolucionat necessitats en infraestructures tan bàsiques com la connexió ferroviària amb Europa a través del corredor mediterrani per posar exemples concrets”.

L'organització empresarial ha dirigit una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, que en el procés d'intervenció a Espanya es tinguin en consideració la veu i les propostes dels agents econòmics i socials del país en relació amb les grans reformes pendents que l'estat no ha desenvolupat o no ha acabat d'implementar. “Li demanem bàsicament que s'escolti a la representació d'una part important de la societat que, sense ser política, ha fet importants propostes per a millorar la situació dels ciutadans, les empreses i millorar l'estat del benestar. Que tinguin en consideració propostes que ajudin a una visió global abans de prendre decisions del país”, matisa Abad. 

Declaració Antoni Abad, president de la Cecot per xarxes socials