Notes de Premsa

L’Autcat valora el nou règim de cotització d’autònoms com una primera passa endavant però insisteix que la percepció entre el col·lectiu continua sent d’impost i no de millora de la seva protecció

L’Organització d’Autònoms de Catalunya considera que el RDL 13/2022 sobre el nou sistema de cotització dels autònoms aprovat avui pel Congrés dels Diputats fa una passa endavant cap a la coherència amb el sistema de pensions i suposarà millors prestacions durant la jubilació de les persones autònomes.
  • Tanmateix, l’Autcat lamenta que s’hagi perdut l’oportunitat de tractar la situació dels autònoms de manera general i no únicament des de la perspectiva de les cotitzacions, fet que manté la percepció del col·lectiu sobre la imposició d’un impost en comptes de percebre-ho com el que realment és: una millora de les prestacions socials i una contribució als seus estalvis. 
  • Rius: “tal i com s’està plantejant el discurs no ajuda a canviar la visió de l’autònom. Des del mateix moment en que vincules el sistema amb la renda, la percepció de lliure interpretació o la disparitat d’opinions sobre el que es consideren ingressos reals com a base per a la cotització, rebaixen la perspectiva de millora”.

 

La junta de l’Organització d’Autònoms de Catalunya -Autcat considera que el Reial Decret-Llei sobre la reforma del sistema de cotitzacions aprovat avui pel Congrés dels Diputats és un avenç que ha de permetre que les persones treballadores autònomes cotitzin pels seus ingressos reals i accedeixin en el futur a pensions més altes.  

“Més enllà del text final del RDL que es publiqui al BOE, estarem molt amatents al redactat final dels reglaments i de les ordres ministerials posteriors que han d’implementar i dur a la pràctica l’esperit del RDL”, explica Enric Rius, president de l’Autcat. “Els esborranys amb les propostes del Ministre Escrivá abans i després de l’acord amb els agents socials han anat generant molts dubtes entre el col·lectiu de persones treballadores autònomes que ara caldrà anar concretant i definint en els propers mesos”. El que sí manté la Junta de  l’Organització d’Autònoms de Catalunya és la necessitat de remarcar que, malgrat estan d’acord a cotitzar per ingressos reals, no avalen que es doni per bo que tot els ingressos percebuts per l’autònom siguin guany. És una visió basada en criteris fiscals i no pas en criteris de realitat econòmica i comporta un recel en el col·lectiu que l’acaba percebent com un impost i no com una millora a les seves prestacions socials.  

La reforma aprovada pretén donar resposta a algunes de les recomanacions del Pacte de Toledo, com la que assenyala la necessitat de promoure en el marc del diàleg social mesures per aproximar les bases de cotització dels autònoms als seus ingressos reals de manera que no es vegin perjudicats els elements de contribució i solidaritat en què es fonamenta el sistema. O la recomanació que, també mitjançant el diàleg social, insta al Govern a adequar la cotització del règim especial dels autònoms vinculant la quantia de les quotes als seus ingressos reals.  

“Des de la Junta de l’Autcat considerem que la proposta de cotització en funció dels ingressos reals és la via idònia i una demanda històrica dels autònoms per equiparar no només les quotes sinó també les prestacions. Ara bé, no n’hi ha prou d’establir les cotitzacions dels autònoms en base a les necessitats de la Seguretat Social, cal plantejar-les tenint en compte les necessitats dels autònoms i d’una perspectiva íntegra, també tenint en compte aspectes fiscals”. L’entitat també considera  de justícia que s’equipari l’aportació de recursos entre treballadors per compte aliè i treballadors autònoms perquè d’aquesta manera es pugui treballar de manera clara per eliminar el frau a través dels falsos autònoms i també de l’economia submergida que actualment representa un 22% del nostre PIB.  

Des de l’Autcat també es considera important corregir l’argumentació que apunta a que la baixa cotització de les persones treballadores autònomes està posant en risc el sistema de pensions. “Lamentem que es vulgui donar la idea que una baixa cotització per part dels autònoms sigui la causant de tensionar els sistema perquè una baixa cotització a qui realment perjudica és als mateixos autònoms”, afirma Rius qui afegeix que, “si el sistema està en risc és perquè s’estan carregant a la caixa de la seguretat social partides que pertocaria cobrir amb els Pressupostos Generals de l’Estat i no amb la SS. Un exemple, els mínims vitals”.  

Per a l’Organització d’Autònoms de Catalunya, la solució a tots aquests greuges comparatius passa per eliminar el règim d’autònoms i equiparar-lo al règim general, amb els mateixos drets i obligacions. Establint un mecanisme on es pagui pel que es guanya, on es permeti altes i baixes en funció dels dies realment treballats i on l’autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte aliena. “Tècnicament seria possible però encara no se’n parla. De fet ja s’han integrat altres règims com el de les treballadores de la llar, així que seria el moment d’incloure-ho en el diàleg social i tractar-ho dins del mateix paquet de mesures”. L’organització afirma que un sistema més equitatiu d’equiparació permetria abaratir els costos de cotització general.  

També resoldria la discriminació fiscal que els genera, per exemple, el no poden deduir-se les despeses vinculades a la seva activitat. Actualment els autònoms que tributen per estimació directa en l’IRPF estan sotmesos a una discriminació en relació a la seva capacitat de deduir despeses de l’activitat “per la gran desconfiança de l’administració tributària vers els seus administrats”. El concepte “d’exclusivitat” de la despesa és un fre i una mesura injusta i molt poc realista (a banda de difícil demostració).  Cal doncs eliminar aquesta “exclusivitat” dels actius i de les despeses aplicades a l’activitat i cal exigir simplement, la “raonabilitat”  de la seva necessitat per l’exercici de la seva activitat de forma total o parcial. “Per exemple, el vehicle o el telèfon mòbil. És absurd que un autònom, depenent de l’activitat, hagi de tenir un vehicle particular i un altre per desplaçaments en l’activitat professionals. O haver d’adquirir dos telèfons mòbils, un per trucades personals i un per trucades d’empresa”, argumenta el president de l’Autcat.  

 

L’Autcat aposta i vetllarà per:  

  • Establir el percentatge de cotització i aplicar-ho sobre els rendiments nets, evitant les constants disfuncions que es generen en funció d’on s’està situat en el sistema de trams.  
  • Compassar les bases màximes amb pensions màximes. “No es pot establir una base màxima de cotització molt dispar en relació al que serà després la base màxima de càlcul de la pensió”.  
  • Establir com a base de cotització els rendiments, explicitant els conceptes de tributació i deducció a les instruccions i normatives, i si cal modificant la Llei de la Renda.  
  • Analitzar la situació de les jubilacions anticipades en base al període que porta cotitzat una persona i no tant per l’edat de qui es jubila.

 

“Des de l’Autcat ja tenim previst reforçar els mecanismes d’informació i d’assessorament per ajudar i acompanyar al col·lectiu d’autònoms a interpretar i a implementar de la millor manera possible les mesures del RDL”, conclou Rius, “de fet, la primera sessió informativa que acabem de programar per al 14 de setembre ja compta amb més d’un centenar d’inscrits”.