La Cecot recorda que la derogació de l’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors que el Govern va aprovar el mes de febrer també es va donar al marge del diàleg social

Si bé és cert que la derogació de la reforma laboral de 2012 és una proposta recolzada per diferents formacions polítiques al Congrés, des de la Cecot es considera que en el marc de les negociacions relatives a reformes estructurals, la política no pot dissociar-se de la realitat social i deixar de comptar amb els qui seran els actors principals en la seva aplicació.
  • El mes de febrer, davant la derogació del 52.d la Cecot ja va demanar al Govern que no posés dates límit en qüestions complexes i que reprengués el diàleg social. Un diàleg que semblava anar per bon camí amb la Comissió per la Reactivació i que l’anunci avui del pacte polític per derogar la reforma laboral, torna a aturar-se.

 Aquest matí aplaudíem la intervenció d’Espanya per part de la CE en el procés de reactivació econòmica perquè veiem una oportunitat de poder desenvolupar aquelles reformes estructurals que necessita el país des de fa dècades deixant sense efecte la influència dels cicles polítics i visions electoralistes per aconseguir avançar. I demanàvem a la presidenta que s’escolti els agents econòmics i socials abans que prenguin decisions.

En el fons, sempre és la mateixa reivindicació, diàleg i pressa de decisions havent tingut en compte les exposicions de totes les parts que es veuran afectades, d’una o altra manera, amb l’aplicació de les resolucions.

“Si per la crisi sanitària els Governs s’han envoltat d’especialistes i tècnics per poder actuar en conseqüència, perquè triguen tant a crear un Comitè Tècnic o d’Experts en la reactivació econòmica i l’impuls de l’activitat empresarial?”, pregunta Antoni Abad, president de la Cecot, “sembla obvi, no? Per la crisi sanitària, experts sanitaris, per la crisi econòmica que ens ve, experts en empresa petita, en mitjana, en gran, autònoms, en diferents sectors econòmics, en educació, economia i de l’àmbit  universitari”.

És per tot això que la Cecot s’alinea amb el posicionament de Foment del Treball en relació a l’acord que van signar ahir PSOE, Unidas Podemos i EH Bildu per derogar la reforma laboral d’esquenes al diàleg social amb els agents socials, just després que s’hagi pogut arribar a un acord entre sindicats i patronals en relació als ERTOs. Tal i com s’ha presentat aquest pacte d’avui malmet les relacions encaminades a un “gran pacte per la reactivació de l’economia i la recuperació de l’ocupació" amb el Govern, la resta de grups parlamentaris, comunitats autònomes i agents socials.