La Cecot considera que ajornar el pagament d’impostos al 20 de maig continua sent insuficient i no resoldrà els problemes de liquiditat

Abad: “Escoltem grans anuncis a les rodes de premsa però constatem que no hi ha una voluntat d’ajudar realment a les empreses. Cap empresa vol deixar de pagar impostos, però tampoc vol deixar de pagar salaris i a proveïdors”
  • El Consell de Ministres ha anunciat avui l’aprovació de l’ajornament del pagament d’impostos al 20 de maig amb unes condicions que la Cecot planteja com insuficients per garantir la liquiditat a les empreses i autònoms.
  • Quan s’asseurà el Gobierno en una taula de treball amb els representants de les empreses, especialment pimes, i els autònoms, com fan la resta d’estats membres de la UE? Si som una gran economia europea, que ho som, també volem solucions europees.

La Cecot insisteix que les empreses i autònoms associats a l’entitat tenen molt present que la contribució mitjançant el pagament d’impostos és un deure i una obligació per al manteniment de la societat del benestar que desitgem. És per això que sempre ha denunciat l’intrusisme laboral i ha demandat a l’administració una lluita efectiva contra l’economia submergida que perjudica no només a la competitivitat de les empreses que estan contribuint a les arques de l’estat, sinó sobretot al benestar i a la cohesió social de la ciutadania.

Tenint en compte aquest compromís, la inesperada crisi de la COVID-19 està tenint un impacte econòmic important en les empreses i autònoms i és per això que es fa necessària l'aplicació de polítiques fiscals per part del Govern que puguin ajudar al fet que el teixit empresarial capegi la caiguda d'activitat, o la inactivitat en alguns sectors, durant el temps d'Estat d'Alarma.

Entre les propostes realitzades per la Cecot per a pal·liar la caiguda de l'activitat, la reducció de la facturació i poder equilibrar els costos fixos per a mantenir l'activitat amb posterioritat a la COVID-19, es troben les de:

• Posposar fins a finals d'any el pagament de tots els impostos i la suspensió d'haver de fer les autoliquidacions i declaracions fiscals (o almenys el seu ingrés).

• Retornar els impostos que l'Estat ha anat ingressant en els últims sis mesos, havent de retornar-se durant els 18 mesos següents.

Avui el Govern ha aprovat l'ajornament del pagament de liquidacions tributàries previstes per al 20 d'abril, tal com sol·licitaven gran part dels agents econòmics, la qual cosa hagués hagut de comportar a una distensió de tresoreria a les empreses per a poder efectuar els pagaments a proveïdors i plantilles. No obstant això la Cecot considera que la proposta aprovada avui és insuficient ja que posposa únicament fins al 20 de maig el pagament d'impostos, allargant les problemàtiques de liquiditat de per a les empreses:

D'una banda, com continua havent-hi una impossibilitat física per a fer les declaracions, ja que seguim en una situació de confinament, entenem que la data de 20 de maig és en la qual el Govern considera que s'haurà restablert l'activitat i s'haurà procedit al desconfinament. No obstant això el Govern limita aquesta moratòria a les empreses de menys de 600.000 euros de facturació, és a dir, microempreses i autònoms, la qual cosa ens porta a deduir que l'executiu està més preocupat a facilitar la tramitació física de les declaracions que en la problemàtica de liquiditat de les empreses. És a dir, que donen un mes de marge a les empreses petites perquè puguin gestionar presencialment les declaracions.

D'altra banda, les empreses continuaran tenint el problema de la tensió de tresoreria per a poder pagar a proveïdors si la situació continua prorrogant-se en el temps. Des de la Cecot es va proposar al Govern ajornar les declaracions a la fi d'any, no obstant això, el Govern ho ha resolt amb:

  • Un ajornament tributari de 30.000 euros.
  • I que les empreses es dirigeixin a les entitats financeres per a obtenir liquiditat.

“Per a nosaltres aquesta no és una solució factible que ajudi a la progressiva reactivació de les empreses”, afirma Antoni Abad, president de la patronal catalana, “reiterem que és imprescindible injectar tresoreria a les empreses perquè puguin subsistir i fins al moment, l'Estat no ha assumit cap mesura efectiva que el faci possible més enllà de grans anuncis a la premsa”.

Ja que el Govern no ajornarà les declaracions fins a finals d'any, la Cecot demana que els ajornaments que proposa es puguin sol·licitar fins a un límit de 200.000 euros o, simplement, sense un límit establert, incloent a les empreses que facturin fins a 30 milions d'euros.

La proposta, més enllà de venir motivada per la necessitat d'injectar liquiditat, respon al fet que:

  • Els tràmits i les gestions per a les operacions financeres estan sent lents i confusos ja que no és clara la cobertura dels avals de l'ICO.
  • L'ajornament de 30.000 euros és, a la manera de veure de la Cecot, ridícul i insuficient per a empreses que facturen més de 500.000 euros.

A hores d'ara sobre dir que el que el teixit empresarial demanda són facilitats per a abonar uns impostos sobre una activitat econòmica que s'està veient afectada per l'impacte de la COVID-19. S'està demanant poder realitzar aquests pagaments d'una manera diferent i dilatada en el temps per a poder evitar l'endeutament de les empreses i autònoms; i el Govern té la possibilitat de dur-lo a terme tal com estan fent altres estats membres de la Unió Europea. Però fins al moment els únics que assumeixen responsabilitats fiscals són les empreses i particulars que, a més, han demostrat una gran implicació en la resolució del problema sanitari aportant de manera altruista hores de producció, materials, transport o fins i tot alguna donació econòmica.

“Torno a recordar que cap empresa vol deixar de pagar impostos, però tampoc pot deixar de pagar salaris i proveïdors”, conclou Abad.

SERVEIS DESTACATS: