La Cecot apel·la al compromís social dels bancs per facilitar la liquiditat d’empreses i autònoms

Cal que tant el Govern com el sistema bancari es comprometin a l’activació de mesures efectives i proporcionades per injectar liquiditat, ja que l’empresariat defuig de tornar-se a endeutar després de l’experiència de la crisi del 2008.
  •  La Cecot ha aconsellat per carta als seus associats que no aturin els pagaments per evitar una frenada que pot comportar conseqüències greus a l’economia.

El president de la Cecot, Antoni Abad, va demanar per carta a les entitats bancàries, dilluns passat, que ajudin les empreses en la crisi econòmica que està provocant l’impacte de la COVID-19. Més enllà que l’empresari/a pugui optar a la línia de crèdits ICO o la línia d’ICF / Avalis, la Cecot ha demanat a la banca, apel·lant al seu compromís social, que aporti la confiança i el recolzament que es mereix i necessita el teixit empresarial en un entorn incert com l’actual.

“Tots hem de ser generosos i assumir un plus de responsabilitat”, expressava a la seva carta Abad, “des de la Cecot insistim als nostres associats en que cal no aturar pagaments per tal de no provocar una frenada que podria aportar conseqüències greus, però per aconseguir-ho, en un escenari de manca d’activitat, cal una injecció financera important”. Son moments greus per la nostra societat i per la nostra economia. Els efectes econòmics del confinament poden ser greus i la seva reversió dependrà, en gran part, de les decisions que prenguem avui.

Per motivar aquesta injecció de liquiditat els Governs han posat en marxa línies ICO fins el 80% garantit per l’estat o garantit en un 100% per la Generalitat en les línies ICF/Avalis. Però perquè l’empresari opti per aquestes línies per finançar-se en comptes de decidir aturar els pagaments, cal donar-li confiança i recolzament.

Es per això que des de la Cecot es demana als bancs que aquesta confiança es pugui fonamentar en aspectes com ara:

  • No exigir avals a l’empresa que accedeix a aquestes línies o que en cas de demanar-se l’aval es formalitzi pel 20% del crèdit no garantit per l’ICO. Es pot entendre que, en funció de la solvència de l’empresa l’entitat bancària tingui una exposició que vulgui cobrir, ara bé, assumir una doble garantia seria inadmissible.
  • Facilitar l’accés ràpid i àgil al aquests tipus de crèdits.
  • Eliminació de la comissió per cancel·lació anticipada per facilitar el despalanquejament en el moment que l’economia es recuperi.
  • Reducció a la mínim possible de les comissions per devolucions de rebuts, per evitar un sobre cost excessiu per a les empreses.

La Cecot va avançar a les direccions dels bancs que sense aquestes mesures, l’empresari serà refractari a endeutar-se en el mercat financer i paralitzarà pagaments que, com ja s’ha dit anteriorment, és la pitjor de les opcions.

En l’escrit, Abad informa que la Cecot es compromet a fer d’altaveu de les bones pràctiques i de posar en contacte les empreses que necessiten finançament amb les diferents entitats bancàries. Tanmateix, també alerta que aquelles que consideri abusives en relació al finançament que es puguin donar en les properes setmanes, i de les que en tindrà coneixement per les informacions que traslladin els mateixos associats, també es faran públiques. “Entenem que aquest compromís d’actuació de la banca seria una garantia per la subsistència del nostre teixit empresarial”, conclou Abad.

SERVEIS DESTACATS: