Actualitat

Pla de transició per a la nova normalitat | Govern d'Espanya

El Pla estableix els principals paràmetres i instruments per l'adaptació del conjunt de la societat a la nova normalitat, respectant les mesures de seguretat.

El Consell de Ministres ha aprovat el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat que pretén establir els paràmetres i instruments per a l'adaptació del conjunt de la societat a la nova normalitat, després de la crisi provocada per la COVID-19.

El pla recull que la desescalada serà gradual, asimètrica i coordinada i que no es recuperarà de cop tota l'activitat i la mobilitat, sinó que es farà en quatre fases.

També indica que les províncies i les illes seran l’espai territorial on es desenvoluparan les activitats permeses. Al document es recull que la desescalada es farà en funció del control de l'epidèmia en cada província i a la velocitat que permeti la situació sanitària de cada zona, d'acord amb criteris objectius. El pas d'una fase a una altra en cada lloc es determinarà en funció de les capacitats estratègiques del seu sistema sanitari d'atenció primària i hospitalari; la seva situació epidemiològica; la implantació de mesures de protecció col·lectiva en comerços, transports, centres de treball i en qualsevol espai públic, i en les dades de mobilitat i econòmiques. No hi haurà mobilitat entre províncies o illes fins a aconseguir la nova normalitat.

Fases de la desescalada

En l'actual fase preparatòria o fase zero, a més de la mesures projectades perquè els menors surtin una hora al carrer i els adults a fer exercici, s'inclou l'obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a l'atenció individual dels clients, així com dels restaurants amb servei de menjar per a portar, sense consum en el local.

Els esportistes professionals i federats podran començar a entrenar de manera individual.

En la fase un o inicial, s’assenyala que es permetrà l'obertura del comerç sota condicions estrictes de seguretat, excepte els centres comercials, on són més probables les aglomeracions.

En restauració es podran obrir terrasses amb limitacions d'ocupació del 30% i, en hostaleria, hotels i allotjaments turístics, excloent les zones comunes. El sector agroalimentari i pesquer reprendrà les activitats que mantenia amb restriccions. Els llocs de culte podran obrir limitant el seu aforament a un terç de la seva capacitat.

En l'àmbit esportiu s’obriran els centres d'alt rendiment amb mesures d'higiene i protecció reforçades i el permís per a l'entrenament mitjà en lligues professionals.

Per als ciutadans que utilitzen el transport públic, l'ús de la mascareta "altament recomanat".

En la fase dos o intermèdia s'obrirà l'espai interior dels locals sol per al servei de taules, a separació entre elles i un terç d'aforament.

Pel que fa al curs escolar començarà al setembre amb caràcter general, si bé es podran reobrir abans els centres educatius amb el propòsit de garantir les activitats de reforç, que els menors acudeixin en el cas que tots dos progenitors treballin presencialment i per a celebrar les proves de l’EBAU.

Els cinemes, teatres i auditoris reobriran un terç del seu aforament amb butaques preasignadas. Les sales d'exposicions, conferències i visites a monuments també obriran amb un terç de la seva ocupació habitual. Els actes i espectacles a l'aire lliure estaran permesos quan es congreguin menys de 400 persones assegudes. Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50%.

En la fase tres o avançada, es flexibilitzarà la mobilitat general, si bé es mantindrà la recomanació de l'ús de la mascareta fora de la llar i en els transports públics.

El comerç limitarà l'aforament al 50% i es fixarà una distància mínima de 2 metres entre persones. En restauració, es suavitzaran alguna cosa més les restriccions d'aforament i ocupació, si bé es mantenen estrictes condicions de separació entre el públic.

La durada mínima de cadascuna de les fases de desescalada s'ha fixat en dues setmanes. En el millor dels casos la durada del procés serà de mes i mig i, com a màxim, es plantegen vuit setmanes, per la qual cosa a finals de juny s’entraria en la nova normalitat si l'evolució de l'epidèmia està controlada en tots els territoris.

A partir d'aquesta data acabaran les restriccions socials i econòmiques, però es mantindrà la vigilància epidemiològica i, sobretot, les mesures d'higiene i protecció personal fins que hi hagi una vacuna.

El Ministeri de Sanitat dictarà ordres que detallaran tots els supòsits.

Es preveu que les primeres províncies entrin en la fase 0 a partir del 4 de maig, a excepció d’algunes illes amb incidència mínima de contagis que entraran en la fase 1; l'11 de maig ho faran aquelles províncies que compleixin els requisits.

A partir d'aquesta data, s'avaluarà quinzenalment el compliment dels marcadors per a cadascuna de les províncies o illes.

SERVEIS DESTACATS: