La patronal Cecot demana a tots els partits de l’arc parlamentari coratge polític per desenvolupar les grans reformes pendents

La Cecot insta a les forces polítiques a arribar a acords per garantir la investidura i un govern estable que garanteixi el camí de l’estabilitat econòmica i el creixement empresarial.
  • La Cecot expressa el seu total respecte al resultat dels comicis realitzats ahir diumenge, alhora que valora com un toc d’alerta a partits i institucions la baixa participació en aquesta jornada electoral.  
  • La ciutadania ja s’ha expressat massivament a les urnes, ara toca als polítics desenvolupar els seus compromisos i programes.

 

Terrassa, 13 de maig de 2024. Després dels resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades ahir, la patronal catalana Cecot insisteix a reclamar acords entre les forces polítiques per tal d’assolir estabilitat en el Govern i poder desenvolupar reformes pendents i impulsar noves propostes que trenquin amb l’immobilisme de les darreres dècades i permetin avançar l’economia productiva. L’entitat reclama als partits que arribin a acords i un consens polític per resoldre, des de la política, les reformes estructurals pendents al país; des de les infraestructures, passant per la sanitat, l’ensenyament o l’administració pública, com darrerament ha insistit l’entitat.  

Amb tot, i davant d’uns resultats que no donen la majoria absoluta a cap dels partits, “caldrà apostar per la cultura del diàleg per tal d’aprofundir en les reformes econòmiques que necessita Catalunya, reforçar la creació d’ocupació, reimpulsar la indústria, impulsar infraestructures o millorar l’ensenyament i la sanitat, entre molts altres temes pendents i que són urgents”, afirma Xavier Panés, president de la Cecot qui també considera que “s’obre un temps de pactes per governar i esperem que aquests pactes retornin l’estabilitat política i institucional al país. L’empresariat necessita un Govern cohesionat que mantingui criteris, que sigui previsible i que s’avanci a les situacions".

Al nou Govern i als partits que conformaran l’arc parlamentari, la Cecot els torna a demanar coratge polític per tirar endavant reformes, realitzant els acords necessaris i cercant el màxim consens per tal de dur-les a terme amb èxit, beneficiant el desenvolupament econòmic i empresarial, tot tenint present la cohesió social com una peça fonamental i necessària per enfortir la nostra societat del benestar. I fer-ho conjuntament amb les organitzacions de representació empresarial.

Per Panés, “ara sí que l’empresariat només entendrà estar a la taula on es decideixin les reformes que afecten el desenvolupament empresarial i creixement econòmic. S’ha acabat l’immobilisme de no prendre decisions en l’àmbit de la competitivitat o d’aquelles preses majoritàriament sense tenir cap aval per part del món de la representació empresarial, especialment de la mitjana i la petita empresa”.

I en aquest sentit, la Cecot ofereix col·laboració i recorda al nou Govern que és necessari que política i empresa estiguin alineades en termes de prioritats i presa de decisions.

“Els representants empresarials, ja ho hem manifestat moltes vegades, volem ser agent actiu en la definició dels pactes”. Per tant, des de la Cecot s’insistirà a formar part en les reflexions i plantejaments de país que tinguin a veure amb àmbits empresarials. “La desafecció política demostrada amb la baixa participació en les urnes hauria de servir de toc d’alerta a les formacions polítiques i a les institucions catalanes”, destaca Panés, “perquè l’allunyament de la ciutadania en aspectes cabdals com la governança del país, però també en àmbits importants com l’educació, la cultura o l’associacionisme en general, acabaran convergint en la manca d’una societat civil mobilitzada i implicada que, sovint, suposa el contrapunt als Governs perquè els aporta informació des d’un punt de vista diferent i complementari, que pot millorar els seus processos de decisió”.   

 

Continuar treballant per fer empresa i un país competitiu  

En qualsevol escenari, la Cecot destaca que els empresaris i empresàries continuaran treballant per fer empresa i per fer un país més competitiu i socialment cohesionat. I espera màxima receptivitat per part del conjunt de les forces polítiques. 

Amb tot la Patronal recorda als partits polítics el document de mesures i propostes Cecot per millorar la competitivitat de les pimes i estimular l’economia, i insta al nou govern entrant a impulsar un nou pacte i un compromís en l’àmbit de país per emprendre les grans reformes que han quedat pendents.