Notes de Premsa

Eduard Broto assumeix la presidència del Gremi Químic amb el repte de promoure la reindustrialització a Catalunya

Eduard Broto assumeix la presidència del Gremi Químic prenent el relleu de Maria Jesús Sabatés
  • De la mà del nou president, el Gremi Químic actuarà sota tres eixos de treball per promoure la creació d’indústria: persones, infraestructures i administració.  
  • Broto assumeix la presidència del Gremi Químic amb el repte de promoure la reindustrialització a Catalunya, amb especial incidència al Vallès.  
  • Eduard Broto: “La química encara arrossega una percepció desfavorable per part de la societat, sovint deguda a errors del passat però també al desconeixement, així, millorar la imatge del sector és un repte crucial”.  
  • “Durant la pandèmia, el sector va demostrar ser molt resistent i resilient, garantint la continuïtat de l'activitat i sortint-ne enfortit. Volem aprofitar aquesta embranzida per continuar potenciant el sector a Catalunya."

 

Terrassa, 20 de juny de 2024 – El passat dimecres 12 de juny, el Gremi Químic va dur a terme una assemblea electoral extraordinària per la finalització del mandat de l’actual junta. Davant la confirmació de la presidenta Maria Jesús Sabatés de no presentar-se a una renovació, només s’ha presentat una candidatura a la presidència encapçalada per Eduard Broto que ha rebut el suport unitari de la Junta. Amb una dilatada experiència professional en el sector químic, el nou president promet aportar una visió transversal al gremi i donar continuïtat als projectes i línies de treball anteriors al seu mandat.

Després de quatre anys de presidència, Maria Jesús Sabatés deixa el càrrec de primera línia però continuarà vinculada amb el gremi com a membre de la Junta Directiva. Amb gairebé quatre dècades d'experiència en el sector químic, Sabatés ha expressat el seu optimisme pel futur del sector a Catalunya, destacant l’esforç de les empreses per assolir nous nivells d’innovació, transformació digital i sostenibilitat.

Eduard Broto compta amb una trajectòria professional, segons les seves pròpies paraules: “atípica”, amb experiències que van des de l'art i el màrqueting fins a 20 anys en el sector químic, una diversitat que li permetrà aportar una visió transversal i orientada a la innovació, crucial per enfortir el gremi i afrontar els reptes futurs.

Com a nou president, Broto ha destacat la seva intenció de continuar amb la tasca desenvolupada per Sabatés i de potenciar encara més els serveis que el gremi ofereix als seus associats. "En els pròxims anys, des del Gremi volem enfortir la línia que portàvem. El principal objectiu de la Junta és formar part de l’estratègia de reindustrialització de Catalunya, però sobretot aquí al Vallès, enfortint el sector químic i sectors afins com el farmacèutic, la biotecnologia, la biomedicina i les indústries relacionades amb l'agricultura i la ramaderia, perquè són sectors de futur, creadors de benestar, d'ocupació estable i de qualitat".

La nova Junta del Gremi vertebrarà la seva feina a partir de tres eixos principals: persones, infraestructures i administració. En el primer eix, el focus serà la formació per crear un teixit formatiu idoni i garantir la qualitat del talent local. Pel que fa a les infraestructures, es treballarà per millorar els polígons industrials, en col·laboració amb altres associacions i, en administració, es promourà la col·laboració publicoprivada per alinear posicions i interessos entre la indústria i l'administració.

Els reptes més imminents de la indústria química catalana són similars als de la indústria europea. Eduard Broto identifica sis desafiaments principals: competitivitat, innovació, normativa, convivència, sostenibilitat mediambiental i imatge del sector.

En termes de competitivitat, Broto assenyala que en el mercat actual predomina la petita i mitjana empresa i que, la qual cosa dificulta les inversions, mentre que pel que fa a la innovació, destaca la importància de les inversions en recerca i desenvolupament, la digitalització i la creació de nous productes adaptats a les necessitats actuals. Quant a la normativa, critica la lentitud de l'administració en respondre a les necessitats de les empreses, subratllant la urgència d'un codi regulador més àgil que no limiti l'activitat empresarial i en aquesta línia, l'expresidenta del Gremi ha expressat la seva preocupació afirmant que "l'únic que es demana a l'Administració, ja no és que ajudin, sinó que no ens posin pals a les rodes."

Pel que fa a la convivència, Broto ha destacat la urgència d'alinear les necessitats industrials amb les de la societat. En termes de sostenibilitat mediambiental, assenyala que la descarbonització, la reducció de la petjada hídrica i la recircularització de materials són reptes per a tota la indústria, i que el sector químic pot jugar un paper destacat en aquest aspecte. Finalment, sobre la imatge del sector, des del químic es subratlla que “la química encara arrossega una percepció desfavorable per part de la societat, sovint deguda a errors del passat i desconeixement, així, millorar la imatge del sector és un repte crucial”.

Broto ha explicat que “el sector químic és una indústria de futur, present a tot arreu. Des del Gremi Químic, es vol potenciar i enfortir el paper de les empreses associades”. De fet, el president ha volgut destacar que “durant la pandèmia, el sector va demostrar ser molt resistent i resilient, garantint la continuïtat de l'activitat i sortint-ne enfortit. Volem aprofitar aquesta embranzida per continuar potenciant el sector," ha conclòs.

L'actual Junta Directiva queda conformada de la manera següent:

Eduard Broto, president (Chemipol)

Maria Jesús Sabatés, vocal (Eurofragance)

Rossend Marquès, vocal (Jovi)

Javier del Río, vocal (Moehs Ibérica)

Antonio Jodar, vocal (BBraun Medical)

Meritxell Valero, vocal (Tenycol)

Jordi Sendra, vocal (Bear Química)

Entrevista amb el nou president del Gremi Químic, Eduard Broto en aquest enllaç de YOUTUBE!

Sobre el Gremi Químic de la Cecot

El Gremi Químic de la Cecot representa a més de 200 indústries del sector químic, la majoria ubicades al Vallès. El Gremi forma part de FedeQuim, Federación Empresarial Catalana del Sector Químic i també de FeiQue, Federación Empresarial de la Industria Química Española.