Bombers respon a la demanda d’entitats empresarials del Vallès i l’Ajuntament de Terrassa per reduir el temps de gestió de llicències d’activitat

Fruit de les gestions realitzades entre entitats empresarials, Ajuntament de Terrassa i el cos de Bombers, s’ha reforçat el servei i durant el mes d’agost s’ha pogut reduir un mes el termini de resposta.
  • El passat mes de juliol la Cecot i l’Ajuntament de Terrassa van traslladar al cos de Bombers de l’àrea de Bellaterra, el malestar de les empreses per la dilatació de 2 a 7 els mesos en la gestió de llicències d’activitat. 
  • Cecot, juntament amb CIESC, UIE i FEM van fer palès a l’administració l’impacte econòmic negatiu que està tenint sobre el teixit empresarial de l’àrea Metropolitana Nord l’ajornament dels tràmits administratius ordinaris d’edificació i legalització d’activitats i reclamen que la gestió de la tramitació de llicències no superi els trenta dies des de la sol·licitud.

 

El cos de Bombers de l’àrea de Bellaterra treballarà en xarxa amb les altres àrees territorials per descongestionar la unitat de gestió de tràmit de llicències d’activitat. Aquesta és la resposta a la queixa per la dilatació de dos a set els mesos de mitjana en l’obtenció de la llicència d’activitat, per part de les empreses ubicades al que es correspondria amb l’àrea Metropolitana Nord (Vallès i Maresme).

Un tràmit que es desenvolupava habitualment en dos mesos, fins el mes de juliol,  estava requerint d’entre sis i vuit mesos abans de la resolució administrativa. Aquests endarreriments tenen un impacte negatiu directe sobre l’activitat empresarial i econòmica del territori, en aquest cas en una de les regions amb més pes industrial en el PIB català com ho és el Vallès. “Si per poder obrir un negoci o canviar l’activitat, l’inversor o empresari necessita una mitjana de set mesos per obtenir el permís, probablement es desincentivi en la fase de definició del projecte o bé decideixi cercar altres ubicacions”, reflexionen des de Cecot, CIESC, UEI i FEM.

Segons David Garrofé, secretari general de la Cecot, “fruit de les gestions que hem mantingut algunes organitzacions empresarials del Vallès, l’Ajuntament de Terrassa i el mateix cos de Bombers després d’exposar la problemàtica el mes de juliol, el cos de Bombers ha reforçat el servei i durant el mes d’agost ja han pogut escurçar un mes la gestió de manera que ara està entre cinc i sis mesos”.

L’objectiu fixat per les organitzacions empresarials i els cos de Bombers és reduir a un únic mes el termini màxim de resposta en la gestió de llicències d’activitat. Per fer-ho possible, les organitzacions empresarials realitzaran un seguiment mensual per validar el correcte desenvolupament del pla de treball i treballar conjuntament per facilitar l’assoliment de l’objectiu.

Dins del sector empresarial, la simplificació administrativa és una de les demandes més compartides amb independència de la grandària o el sector d’activitat. Una simplificació que ha de permetre guanyar en competitivitat a través de la supressió de duplicitats de gestions o de la reducció de temps no productiu, mitjançant la digitalització, per dur a terme determinats tràmits. Precisament les organitzacions empresarials ja han manifestat en més d’una ocasió el seu suport a l’expansió de la FUE -Finestreta Única Empresarial com a instrument efectiu per fer-ho possible.

En aquest sentit, Manuel Giménez, Tinent d’Alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa ha manifestat que “la nostra ciutat va ser de les primeres de Catalunya en oferir el servei de Finestra Única i per això les tramitacions a Terrassa s’havien simplificat i reduït a la mínima expressió; per això és tan important aquesta col·laboració amb la Cecot i la Generalitat, que ha permès la reducció de terminis en l’únic punt del tràmit que no podíem simplificar nosaltres”.

 

Origen de l’endarreriment de la gestió

L’any 2017 les unitats de tramitació del cos de Bombers van gestionar 2.500 expedients d’activitat a tota Catalunya. D’aquests, 600 expedients (24%) van ser per empreses al Vallès. Les organitzacions empresarials, després de revisar tot el procés del tràmit de legislació d’activitats amb els ajuntaments de la zona, Cecot amb l’Ajuntament de Terrassa, CIESC amb l’Ajuntament de Sabadell i UEI amb l’Ajuntament de Granollers, van identificar que l’increment del temps d’aquesta gestió venia provocat per una manca de personal a la unitat de tràmit del cos de Bombers, més concretament a la unitat de tramitació que cobreix l’àrea Metropolitana Nord amb base a Bellaterra i que, en poc temps, ha vist reduït en un 70% els efectius tècnics per desenvolupar aquesta tasca.

Tenint en compte les magnituds i els mitjans amb que compta la unitat de Bombers era impossible atendre en un període raonable de temps  la demanda de tràmits relatius a l’activitat en el territori, perjudicant l’activitat econòmica i empresarial. La solució acordada en una primera instància és la de treballar en xarxa amb altres àrees territorials per descongestionar la unitat de gestió de tràmit de llicències d’activitat de l’àrea de Bellaterra.