La Cecot trasllada a la Ministra d’Hisenda el malestar del col·lectiu d’assessors financers i tributaris pel que consideren un sobre estres innecessari al món empresarial

El malestar expressat pels professionals i les empreses ha saltat com una espurna davant la publicació aquesta setmana d’una ampliació d’informació en els comptes anuals de les empreses amb un termini de presentació comprés entre el 27 i el 30 de juliol
  • Rius: “l’administració ha de ser començar a empatitzar amb el món empresarial si realment té com a objectiu estratègic reimpulsar l’activitat econòmica i acompanyar les empreses. I això és el que li hem demanat per carta a la Ministra Montero, que les persones responsables del seu departament coneguin tota la operativa i la visió complerta de qualsevol nou procés de requeriment d’informació”.

 La patronal Cecot s’ha dirigit per carta a la Ministra d’Hisenda, Ma Jesús Montero, per traslladar el malestar d’una part important dels seus socis que, en tant que col·laboradors de l’AEAT per la seva condició d’assessors financers i tributaris, estan patint una sobre pressió innecessària en el procés d’implementació de les noves obligacions formals en la documentació a presentar. “Innecessària en la mesura que si l’administració tingués en compte tot el període de temps complert per implementar els canvis que demana, fixaria uns terminis lògics i adaptats al desenvolupament normal d’un procés d’aquest tipus”, explica Enric Rius, assessor financer de la Cecot.

Com a exemple clar, el dilluns d'aquesta setmana el Govern va aprovar les Ordres JUS/793/2021 i JUS/794/2021, de 22 de juliol, per una ampliació de la informació a presentar en els comptes anuals de les empreses i amb un termini de presentació comprés en els 3 dies posteriors a la seva publicació, és a dir, entre el 27 i el 30 de juliol. Una ampliació d'informació referent a l'efecte del COVID-19 que a més, en molts casos, és informació que l'administració ja disposa i que podria recollir per altres mitjans. “Des de la Cecot no qüestionem el fet de facilitar la informació sol·licitada, sinó el fet de l'estrès que suposa incrementar els requeriments a 3 dies del venciment de l'obligació”, confirma Rius.

Un altre exemple sense anar més lluny, enguany no ha estat fins al 8 de juny en què el BOE ha publicat l'Ordre/HAC/560/2021 de 4 de juny de 2021, per la qual es defineixen els nous models de declaració de l'Impost de Societats. A la seva carta, la patronal catalana ha expressat la necessitat que es tingui en compte que una vegada dissenyats per part de l'administració és necessari un període d'adaptació dels programes informàtics als nous requeriments o ampliacions d'informació. Aquest període d'adaptació redueix el marge de temps previst inicialment per l'administració perquè els professionals i les empreses puguin desenvolupar aquesta tasca en les condicions adequades; cal saber que en la majoria de les ocasions els professionals financers i tributaris han de recaptar la informació de les empreses clients, necessitant un període de temps no contemplat en la proposta de l'administració.

Per tot això, la Cecot ha sol·licitat de la Ministra d’Hisenda l’empatia de les persones responsables al seu departament amb la càrrega de feina dels professionals col·laboradors amb l’AEAT a l’hora de planificar les properes modificacions per tal de facilitar la gestió i per evitar un possible increment d’errades en la gestió posterior.