La Cecot i l’Associació Catalana de Municipis col·laboraran per agilitzar la tramitació d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

Ambdues entitats han coincidit en la necessitat d’oferir assessorament especialitzat i formació específica als tècnics municipals, a més de serveis de suport en la tramitació i consultoria en projectes de transició energètica tant en l’àmbit públic com a les empreses.
  • El compromís de col·laboració entre Cecot i l’Associació Catalana de Municipis contempla l’assessorament, la difusió, l’impuls i la formació, així com a detecció de problemàtiques i necessitats en l’àmbit de la tramitació de projectes de transició energètica.

Terrassa, 25 de juliol del 2022.  El president de la Comissió d’Energia de la Cecot, Josep Rull s’ha reunit amb el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, arran de la proposta sobre desburocratització en els tràmits d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic que l’entitat empresarial va elaborar i presentar públicament la setmana passada. A la reunió també han participat Josep Casas, coordinador de la Comissió d’Energia i director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot; Joana Ortega, secretaria general de l’ACM i Sergi Penedès, secretari general adjunt de l'ACM i director de la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT), un instrument de l’ACM al servei dels ens locals en l’àmbit urbanístic, territorial i ambiental.

L’objectiu de la trobada ha estat exposar les problemàtiques amb que es troben les empreses en el moment d’iniciar i legalitzar instal·lacions energètiques, a través de les tramitacions que depenen d’institucions municipals. En aquest sentit, l’òrgan consultiu en matèria energètica de la Cecot ha presentat la iniciativa a l’ACM per desenvolupar futurs instruments i sinèrgies entre entitats que facilitin la implementació d’instal·lacions   d’autoconsum a les empreses catalanes. 

Els representants de l’ACM s’han mostrat interessats per la problemàtica burocràtica exposada per Rull, així com per la proposta de crear instruments que dotin als municipis del coneixement i els recursos suficients per respondre amb la rapidesa i solvència necessàries les necessitats de les empreses a l’hora de tramitar aquest tipus de projectes. Ambdues entitats han coincidit en col·laborar a fi d’oferir assessorament especialitzat i formació específica als tècnics municipals, a més d’implementar serveis de suport en la tramitació i consultoria en els diferents procediments relacionats amb el necessari impuls de la transició energètica tant en l’àmbit públic com a les empreses. 

Per tal de desenvolupar aquests eixos de treball i implementar les solucions necessàries, l’ACM compta la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial qui acompanyarà als municipis en la part de formació, gestió urbanística i ambiental. Per la seva part, la Cecot posarà a disposició de l’ACM els seus municipis associats, l’equip tècnic i els serveis de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot (OTEC), l’instrument de l’entitat al servei del sector empresarial, per assolir els seus objectius de descarbonització. Així doncs, la FMIT i l’OTEC col·laboraran entre d’altres en l’assessorament, la difusió, la formació, la participació, l’impuls i la detecció de necessitats en l’àmbit de la transició energètica tant dels municipis com de les seves empreses.

Sobre la Comissió d’Energia de la Cecot

La Comissió d’Energia de la Cecot neix el maig de 2022 amb la voluntat d’impulsar i proposar mesures concretes sobre les grans qüestions que afecten el sector de l’energia amb la vista posada en les necessitats de les mitjanes i petites empreses, i els reptes de la sostenibilitat. Els membres que la componen són: Josep Rull, advocat, exconseller de Territori i Sostenibilitat i president de la Comissió; Manel Torrent a títol particular; Pere Soria, responsable de desenvolupament de negoci de l’empresa Circutor, SA; Esther Izquierdo i Joaquim Daura del CEEC - Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya; Jordi Serra del CBC - Clúster Bioenergia Catalunya; Oriol Xalabarder, CEO de l’empresa Electra Caldense, SA; Maria Buhigas, experta en estratègia urbana de l’empresa Urban Facts; Josep Mª Serena expert en medi ambient i energia; Carmen Gimeno i Irene Bartol sòcies del despatx professional Verdia Legal, SLP; David Garrofé de l’empresa Binillum, SL; Carles Vidal de l’empresa The Energy House Group, S.L i Josep Casas, director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot.