La Cecot totalment disconforme amb la decisió d’endarrerir les mesures econòmiques que han d’ajudar a la viabilitat empresarial d’autònoms, microempreses i pimes

La situació de les empreses és de total desconcert i manca d’informació per poder prendre decisions proporcionades i en base a serveis mínims, prevenció i cura de les persones al càrrec, l’obligatorietat impositiva, l’anul·lació de comandes i els costos fixos.
  • Les pimes necessiten certeses per prendre decisions. Davant la crida del Govern de la Generalitat a un raonable confinament el més estricte possible per part de la ciutadania, la situació de les empreses és de total desconcert i manca d’informació per poder prendre decisions proporcionades i en base a serveis mínims, prevenció i cura de les persones al càrrec, l’obligatorietat impositiva, l’anul·lació de comandes i els costos fixos. 
  • En aquest sentit, i a l’espera que el Consell de Ministres de dimarts aprovi un paquet de mesures extraordinàries la Cecot ha estat facilitant des de divendres les bases perquè les empreses puguin desenvolupar un Pla de Contingència amb motiu de l’afectació de l’activitat empresarial pel COVID-19. 
  • Abad: “reitero el que ja hem estat expressant els darrers dies, van tard i malament. Dubtem que els 18.225 milions d’euros que el Govern va anunciar que injectarà al sistema siguin ni de bon tros suficients. De fet, Foment del Treball ho eleva a més de 30.000 milions en aquests moments”.

Terrassa, 15 de març del 2020. La patronal Cecot considera que la decisió d’ajornar l’aprovació d’un paquet de mesures extraordinàries de caràcter econòmic i laboral al Consell de Ministres del proper dimarts és errònia i agreujarà encara més l’impacte del COVID-19 sobre autònoms, microempreses i pimes.

Antoni Abad, president de la patronal Cecot confirma que “estem reclamant mesures des de principis de la setmana passada, les empreses necessiten un marge de temps per organitzar-se internament i també amb els seus clients i proveïdors. Les decisions requereixen d’un cert temps de maduració per minimitzar els efectes perjudicials sobre les plantilles i sobre la continuïtat de l’activitat empresarial”. A hores d’ara no hi ha cap mesura concreta, ni específica per part del Govern estatal que permeti a les empreses i autònoms aquesta presa de decisions de manera que demà dilluns la Cecot ha reforçat tot el servei d’Assessorament Empresarial per canals no presencials davant la previsió de sobrepassar la capacitat del nombre de consultes habituals que atén. La setmana passada les consultes van créixer de manera exponencial en les àrees de laboral, recursos humans, prevenció de riscos, fiscal i financera. Per demà dilluns, l’equip ja ha estat treballant en l’àrea web per tal d’oferir resposta escrita a les consultes més freqüents per descol·lapsar la via telefònica.

La Cecot reclama que el pla de xoc i les mesures extraordinàries per fer front als efectes del COVID-19 en l’activitat empresarial siguin realistes i generoses per tal que les empreses puguin refer-se al més aviat possible un cop superada la situació d’alerta sanitària. “Cal pensar que hi ha empreses i plantilles que van quedar molt afectades per la crisi del 2008 i que estaven començant a refer-se”, recorda Abad.

“Tot i reconèixer que les mesures destinades a la moratòria d’impostos serà de gran ajuda per pimes, microempreses i autònoms, a la Cecot considerem que les mesures creditícies proposades són interessants però no responen a les necessitats més apremiants expressades per les empreses i que passen per agilitar els tràmits administratius relatius als ERTO i la concreció de les causes per força major en aquests” exposa el president de la Cecot.  L’ERTO és una mesura temporal que permet adaptar els costos a la baixada d’activitat amb mesures com redir la jornada de la plantilla o d’una part de la plantilla durant el període de crisi i restaurar les jornades un cop superada la crisi. Aquest tipus d’expedient, amb els acords i marcs que pactin agents econòmics i el Govern permetrà flexibilitzar la gestió i l’activitat empresarial adaptant-la a la situació actual i poder sortir-ne d’ella amb major rapidesa.

Altres mesures que, tant patronals com sindicats estem reclamant amb urgència són la suspensió immediata de les cotitzacions socials de pimes i autònoms, l’ampliació dels fons de contingència per donar liquiditat a pimes i autònoms també amb molta agilitat a l’hora de gestionar el crèdit. Entre les mesures proposades pels agents socials està la d’establir un fons de diners per pagar el salari de les persones treballadores que puguin perdre ingressos per cura de fills i no puguin fer ús del teletreball.

A partir de demà, la Cecot preveu continuar rebent una allau de consultes relatives a les cotitzacions a la SS, a com equilibrar els costos laborals temporalment davant l’anul·lació de comandes, a com gestionar els costos de lloguer d’espais (locals, naus, despatxos), entre d’altres. “La màxima preocupació, per part de les empreses a dia d’avui es centra en equilibrar temporalment la caiguda i anul·lacions de comandes i reserves amb els costos laborals”, remarca Abad.

Per tal d’ajudar a les empreses a fer front i organitzar-se, en la mesura dels possibles, davant l’impacte del COVID-19, l’àrea d’Assessorament laboral de la Cecot ha estat distribuint un Pla de Contingència amb motiu de l’afectació de l’activitat empresarial pel COVID-19 com una eina d’ajuda en la pressa de decisions per la situació concreta que se li vagi presentant i que, al llarg de les setmanes anirà variant.

En aquest Pla, més enllà de la recomanació de mesures organitzatives, d’higiene o preventives, es fa èmfasi en aspectes com l’avaluació contínua de la l’evolució de l’activitat empresarial en les seves tres besants més significatives:

  • Evolució de la demanda de bens o serveis.
  • Evolució de l’afectació de les persones treballadores per el coronavirus: infectats i aïllats.
  • Evolució de l’afectació de les persones treballadores per motius de conciliació de la vida familiar.

Altres aspectes que recomana el pla és que l’empresa determini els llocs de treball imprescindibles per a la continuïtat de l’activitat empresarial; quins pot aplicar la modalitat treball a distància; l’establiment d’un protocol de treball a distància, etc.

Descarregueu aquíel document amb el Pla de Contingència amb motiu de l’afectació de l’activitat empresarial pel COVID-19.