La Cecot qüestiona la proposta de la Ministra Díaz i reclama al Govern que implementi ja mesures directes sota la seva competència per contenir la inflació

L’entitat empresarial qüestiona la proposta de la cistella de productes bàsics en un context econòmic on una part important de pimes i autònoms estan lluitant, ja no per la seva rendibilitat sinó per la seva supervivència.
  • Els empresaris i empresàries del sector del retail, la logística i la distribució alimentària representades per la Cecot esclaten davant les gestions de la Ministra de Treball, Yolanda Díaz, amb les grans distribuïdores d’alimentació.  
  • Panés: “Tenim la sensació que el Govern es dedica, constantment, a desviar l’atenció i confrontar a la ciutadania en comptes de prendre mesures que sí estan sota la seva competència com ara reduir impostos amb caràcter temporal o accelerar mesures de facilitació de l’activitat econòmica i d’impuls empresarial”.  

 

Les pimes i autònoms del sector del retail, la logística i la distribució alimentària representat per la patronal catalana Cecot reclamen al Govern d’Espanya que actuï directament, amb les eines que ja disposa i que son de la seva competència, per contenir i reduir la inflació. Una reclamació fruit de la proposta realitzada per la vicepresidenta segona del Govern i Ministra de Treball, Yolanda Díaz, sobre la creació d’una cistella bàsica de la compra per minimitzar l’impacte de la inflació sobre els consumidors.  

“Tenim la sensació que el Govern es dedica, constantment, a desviar l’atenció i confrontar a la ciutadania en comptes de prendre mesures que sí estan sota la seva competència”, explica Xavier Panés, president de la Cecot qui afegeix que el Govern “pot implementar de manera directa i efectiva mesures deflaccionàries, reduir impostos amb caràcter temporal i accelerar mesures de facilitació de l’activitat econòmica i d’impuls empresarial”.  

Panés comparteix una reflexió cada cop més freqüent en els marcs de trobada d’empreses i és que “fer propostes gratuïtes, amb bona intenció i que de segur tindran una àmplia acceptació pública només acaben beneficiant a la imatge d’aquells que les proposen. Els Parlaments n’estan plens de documents amb bones intencions, ara bé, quantes propostes han reeixit? De quantes s’ha analitzat la seva viabilitat abans de ser votades? Els dirigents no se n’adonen, però acaben generant frustració i incredulitat a la ciutadania”.  

Pel que fa al petit comerç i les empreses mitjanes del retail coincideixen amb part dels arguments esgrimits per les associacions de distribució que es van reunir ahir amb la Ministra Díaz i que tenen a veure amb l’increment dels costos energètics, els de transport i els de les matèries primeres que s’han disparat el darrer any, abocant a una realitat on els marges nets són molt petits. “El marge de maniobra que tenim, sobre tot en aliments bàsics que són els que es proposen a la cistella de la compra, és quasi inexistent”, especifica Fanny Novell, presidenta del Gremi de Flequers i Pastissers, “hem de ser conscients que en productes bàsics es treballa amb costos ajustadíssims, que no permeten cobrir costos estructurals”. Novell considera que la Ministra no ha tingut en compte el 98% del teixit empresarial i que la proposta perjudica al productor i al comerç de proximitat. “El petit comerç té uns volums i uns marges molts diferents als de la gran distribució; els costos d’energia i matèries primeres estan sent inassolibles per a moltes empreses que ja tenen uns marges molt debilitats. El Govern hauria de vetllar perquè aquestes empreses no es quedin pel camí els propers mesos”, conclou la presidenta del Gremi de Flequers i Pastissers.  

La cistella bàsica no es percep entre les empreses i autònoms del sector del retail com una proposta útil i eficaç a l’hora de solventar el problema de l’IPC dels aliments. “Tornem al de sempre, la vicepresidenta no ha tingut en compte una realitat socioeconòmica molt important com és el fet que el teixit empresarial majoritari continua sent pime i que aquestes empreses han estat patint, els darrers dos anys, un increment sistemàtic de costos al llarg de la cadena de valor”, exposa el president de la Cecot, “i això fa que una part important estiguin lluitant per la seva supervivència i no pas per aconseguir una suposada rendibilitat, com ha apuntat la ministra Díaz en alguna de les seves declaracions”.  

Segons Panés, “el Govern ha de començar a actuar amb més rapidesa i eficàcia sobre l’origen de la inflació que, recordem, en aquest cas és una inflació ocasionada per l’oferta i no pas per la demanda. Entenem i eren previsibles la puja dels tipus d’interès per part del BCE però el Govern ha de donar resposta ràpida que minimitzin l’alentiment del consum i l’economia”.