La Cecot alerta que el RDL 17/2021 per reduir l’impacte de preus del gas pot posar en risc la competència en el mercat elèctric i acabar afavorint la reconcentració a les grans corporacions

La patronal catalana demana a Ribera revisar el RDL abans de la seva aprovació per evitar el tancament de les petites companyies elèctriques que són les que garanteixen la competència al mercat i proposa al Govern que utilitzi la política fiscal com a eina per accelerar el procés de transició energètica a Espanya
  • Abad: “des de la Cecot entenem la reacció política d’impulsar un pla de xoc a l’increment de preus de la llum per mitigar l’alarma social. Tanmateix, un cop analitzat el Reial Decret-llei 17/2021 de mesures urgents considerem que el resultat que s’obtindrà pot anar en el sentit contrari a la voluntat del Govern ja que pot fer desaparèixer les petites companyies elèctriques, reduir la competència i reconcentrar el mercat elèctric”.  
  • La Cecot insisteix a la Ministra Teresa Ribera en la necessitat d’implementar amb urgència les transposicions de les directives europees a Espanya en matèria energètica per poder convertir el model energètic de base i garantir un sistema just a mig i llarg termini. “Som conscients que no tindrà un efecte immediat sobre els preus però és necessari impulsar aquesta via estructural si volem que tot el nostre teixit productiu pugui anar evolucionant cap a una economia descarbonitzada sense perdre competitivitat”.

 

Aquesta mateixa setmana la Cecot va felicitar la Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, pels plans de xoc plantejats pel Ministeri per fer front a l’impacte del preu del gas sobre la factura de la llum. I, en aquest sentit, entre les propostes que contempla el text del Reial Decret Llei 17/2021, de 14 de setembre,de mesures urgents per mitigar l’impacte de l’escalada de preus del gas natural en els mercats minoristes de gas i electricitat, la Cecot valora especialment les limitacions en l’actuació de les operadores respecte a l’ús indiscriminat de l’aigua dels pantans o la proposta de reinversió i retorn de beneficis a necessitats socials.

Tanmateix, la patronal manté que aquestes mesures són precisament un pedaç temporal per resoldre una situació circumstancial però que ha tornat a aflorar la necessitat d’acompanyar de manera efectiva i urgent el canvi de model energètic i fer-ho des de la transposició de les directives europees i la implementació de les mateixes al més aviat possible. “Si volem fer efectiva la transició energètica al país, s’ha de canviar quan abans tot el marc normatiu actual per donar cabuda a les energies renovables i totes les línies d’eficiència energètica que marquen les Directives Europees i que necessitem adaptar. El marc en el que es mou el nostre sistema energètic actual és caduc i continua fomentant i perpetuant una posició de domini i d’abús de les grans companyies”.

Espanya té un problema, en relació al sistema energètic, de naturalesa tècnica. Ha de substituir les energies flexibles, com el gas, per les energies inflexibles que representen les renovables, és a dir, que la seva generació està condicionada a factors externs incontrolables com el sol, el vent o les pluges. Per tant, ens trobem en mig d’un procés de canvi que està generant moltes disfuncions provocades per l’existència d’una normativa vigent pensada per regular la demanda elèctrica flexible i la necessitat d’adequar l’oferta inflexible per aconseguir un consum d’energia de fonts de generació menys contaminats més responsable i sostenible.  

Aquesta demanda de canvis normatius per aconseguir un canvi de model energètic “òbviament no tindrà un impacte directe en la rebaixa de preus de l’electricitat a curt termini, som totalment conscients, sinó que els preus baixaran esglaonadament a mesura que es vagin implementant normatives en base a les directives europees, i aquestes passen per incrementar la generació d’energies renovables, per flexibilitzar la demanda, per aplicar noves tecnologies a la gestió, per la generació de comunitats energètiques i per potenciar l’acumulació. Tot aquest model a mig i llarg termini aconseguirà un impacte positiu, tot contribuint a reduir la inflació”. 

 

Impacte del RDL sobre la competència

La Cecot alerta al Govern que la seva intervenció directa al mercat elèctric per rebaixar el preu de l’electricitat, mitjançant el RDL 17/2021, impactarà sobre les petites empreses comercialitzadores que compten amb contractes i provisions a llarg termini i amb condicions pactades en un context que ara els canviarà, fent que el marge de temps per gestionar i adaptar la nova realitat impositiva proposada pel Govern sigui inviable. L’entrada en vigor del Decret posa en dificultats tècniques a les petites comercialitzadores  perquè els és inviable aplicar aquests canvis als seus processos i sistemes en 48 hores.

“Aquest canvi en les regles del joc genera una distorsió en aquests petits negocis que, sense un marge de temps adequat per realitzar les adaptacions necessàries, estaran abocats al tancament i afavorirà la concentració del mercat a les grans companyies”. Per aquest motiu, la Cecot demana al Govern la revisió de les mesures del decret per trobar un equilibri entre els objectius del pla de xoc i el manteniment de les petites empreses que garanteixen la competència al mercat elèctric.

L’entitat catalana ha traslladat a la Ministra Ribera que, en un moment de transició energètica com l’actual, la seva gestió i actuació sobre els factors que han d’esdevenir palanca de canvi poden ajudar a assolir-la amb més o menys celeritat. Per exemple, per poder accelerar l’autogeneració en centres fabrils o punts de recàrrega, si s’actua amb una política fiscal que incentivi la substitució d’emissió de CO2 el procés de transició serà més ràpid.