Actualitat

El president de la Cecot ha debatut sobre els reptes per a la sostenibilitat de l'economia catalana a la Jornada dels Economistes 2022

En la taula rodona de cloenda, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona Mònica Roca i Aparici, el president de Cecot Xavier Panés Sancho, el president del Cercle d’Economia Jaume Guardiola Romojaro i el president de PIMEC Antoni Cañete Martos han coincidit en demanar un impuls de les energies renovables, consens i diàleg en l’ampliació de l’Aeroport del Prat, que les administracions executin la inversió prevista en infraestructures i que s’aposti per la millora de la productivitat.

Més de 800 persones han assistit a la 27a edició de la Jornada dels Economistes oberta a tothom que organitza anualment el Col·legi d’Economistes de Catalunya. Amb el lema “Els reptes per a la sostenibilitat de l’economia catalana”, la jornada es centra en desenvolupar els diferents vectors claus de la sostenibilitat de l’economia catalana a nivell ambiental, econòmic, energètic, social i tecnològic.

A la inauguració hi han intervingut la consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya Natàlia Mas i Guix, el president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona Xesco Gomar Martín, el president del Consejo General de Economistas Valentí Pich Rosell i el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy.

A la jornada també han tingut lloc un total de 12 sessions professionals i estratègiques amb una cinquantena de ponents en què es parla de redissenyar la transició energètica, de sostenibilitat del model productiu català, de revisió de la sostenibilitat pels auditors i comptables, de barreres per a les dones a l’empresa, de models empresarials de sostenibilitat, de rehabilitació, transició energètica i sostenibilitat dels parcs d’habitatges a Catalunya, de sobirania tecnològica i digitalització a Catalunya, de present i futur de fiscalitat mediambiental, de novetats en el nou marc concursal, de sostenibilitat i noves polítiques de salut, de camins renovats per a la sostenibilitat agroalimentària i forestal i de nous professionals en un entorn de sostenibilitat.

La jornada s’ha tancat amb una taula rodona sobre com fer sostenible l’economia catalana amb la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona Mònica Roca i Aparici, el president de Cecot Xavier Panés Sancho, el president del Cercle d’Economia Jaume GuardiolaRomojaro i el president de PIMEC Antoni Cañete Martos moderats pel catedràtic d’Economia Financera de la Universitat Pompeu Fabra i exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Oriol Amat i Salas. El primer tema que s’ha tractat a la taula ha estat com impulsar les energies renovables a Catalunya. Mònica Roca i Aparici ha alertat de “la situació preocupant del desplegament d’energies renovables a Catalunya respecte la resta de l’estat i de la Unió Europea” i ha recordat que “conjuntament amb Pimec, Foment i Cecot  vàrem demanar al govern un comissionat transversal a totes les conselleries per abordar aquesta qüestió”. Xavier Panés Sancho de la Cecot hi ha coincidit i ha afegit que “la solució ja hi és i passa per treure els tràmits i fer més fàcil i àgil tant l’autoconsum com la creació de grans plantes”. Jaume Guardiola Romorajo de la Cecot hi ha posat xifres recordant que “en els darrers 10 anys no s’ha fet res per incrementar el 10% que representen les renovables en el consum energètic”. Antoni Cañete Martos de Pimec ha coincidit que “es tracta d’una situació d’urgència ja que necessitem produir més de 1.000 megavats anualment amb energia renovable i no hi arribem”.

A la taula també s’ha parlat de l’ampliació de l’Aeroport del Prat. Antoni Cañete Martos de Pimec ha assegurat que “estem en posicions maximalistes i extremistes que no permeten el diàleg i la generació de consensos” i ha afegit que “des de l’àmbit econòmic i empresarial proposem una taula de consens per aconseguir que seguim sent un player important a nivell global”. Jaume Guardiola Romorajo de la Cecot també considera que “necessitem un aeroport amb més connexions internacionals i amb una funció de hub ben entesa”, mentre que Xavier Panés Sancho de la Cecot considera que “la discussió no és si cal o no fer una ampliació sinó com s’ha de fer, ja que l’ampliació és necessària pel creixement del país”. Mònica Roca i Aparici ha apuntat que “l’ampliació de l’Aeroport del Prat s’ha de parlar en el marc d’un pla general d’infraestructures on s’ha de tenir en compte Girona i Reus i que contempli connexions intercontinentals que potenciïn l’economia del coneixement”.

En relació a la inversió en infraestructures, els presidents de la Cambra de Comerç de Barcelona, la Cecot, el Cercle d’Economia i Pimec han coincidit en reclamar a les administracions que executin tota la inversió prevista. I pel que fa a la inflació i el pacte de rendes, també han apuntat que s’ha de posar el focus en la millora de la productivitat per mantenir la capacitat adquisitiva de treballadors i empreses.  

Finalment, el degà i la vicedegana del Col·legi d’Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy i Àngels Fitó han clos la jornada agraint a ponents i assistents la seva presència i reivindicant la participació dels economistes en tots els àmbits de la societat i l’economia.

El Col·legi d'Economistes de Catalunya és una corporació de dret públic de caràcter professional, que compta amb més de 7.400 col·legiats i col·legiades i més de 1.500 societats i despatxos vinculats dedicats a les diferents vessants de l'economia i l'empresa. Mitjançant l’organització d’activitats i prestació de serveis, es configura com un centre de formació i actualització professional i com un fòrum d'opinió obert a la societat en general. www.coleconomistes.cat

Font: contingut extret de la nota de premsa publicada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya (Premsa i comunicació)

El president de la Cecot ha debatut sobre els reptes per a la sostenibilitat de l'economia catalana a la Jornada dels Economistes 2022