Tot i l’increment de l’atur en el mes d’agost la tendència interanual d’ocupació es manté positiva.

L’entitat considera que és moment perquè els Governs mostrin coratge polític per encarar grans reptes socials, evitar improvisacions i no tornar a ajornar decisions transcendents que tindran un impacte directe al desenvolupament econòmic i social en les properes dècades.
  • La Cecot aposta per implementar un model de consens, i més estable, tenint en compte les millors pràctiques europees, ara que la tendència interanual d’ocupació es manté positiva.
  •  Garrofé: “Com més puguem convergir els agents socials més prevenció podrem fer sobre el model productiu i la qualitat de l’ocupació. Hem de pensar que les dades projecten una caiguda de la població activa en els propers anys”.

 

Les dades dels Serveis Públics d'Ocupació del conjunt de les Comunitats Autònomes corresponents al mes d’agost incrementen l’atur registrat en 47.047 persones, el que situa la xifra total d’atur en 3.182.068 de persones.

Pel que fa a l’afiliació a la Seguretat Social, el mes d’agost, que sol ser un mes que coincideix amb la fi de la temporada estival, s’ha reduït una mitja de 202.996 afiliats (-1,07%) respecte al mes anterior, el que situa el nombre d’ocupats en 18.839.814 cotitzants, segons ha informat avui dilluns el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. Des del 2014, la caiguda de l’afiliació en els mesos d’agost ha incrementat paulatinament per un menor creixement del sector turístic i certa desacceleració econòmica. Tanmateix, segons el mateix Ministeri d'Ocupació, el Sistema de la Seguretat Social suma de mitjana 529.970 afiliats més, en termes interanuals pel que es manté el ritme de creixement d’ocupació.

En termes anuals, l'ocupació ha avançat en totes les comunitats autònomes, encara que destaquen, en xifres absolutes, els increments de Madrid (118.807), Andalusia (86.494), Catalunya (80.983) i el País Valencià (64.971).

Per sectors econòmics, l’atur registrat disminueix a l’Agricultura (-4.562) persones i al col·lectiu sense ocupació anterior (-5.505). Puja a Indústria (+8.110), a la Construcció (+9.246) i en els Serveis (+39.758).

I en relació a la contractació, a l’agost s’han registrat un total de 153.921 contractes de treball de caràcter indefinit (+33,4%), el nombre més alt de contractacions indefinides celebrades en un mes d’agost de tota la sèrie, segons ha informat el Ministeri.

A Catalunya l’increment registrat de l’atur és d’11.594 persones el mes d’agost. A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur a Catalunya és de 380.718. En l'últim any, però, l'atur ha disminuït en 16.667 persones (-4,19%) a Catalunya i en 200.256 persones (-5,92%) al conjunt de l'Estat, fins a situar el nombre de desocupats al nivell més baix assolit en un mes d'agost dels últims deu anys.

 

 

Posicionament de la Cecot

El mes d’agost és un mes on l’atur sol incrementar per la finalització dels contractes de temporada de sectors relacionats amb la temporada de turisme d’estiu.

La Cecot, tot i l’increment de l’atur a l’agost, valora positivament el descens de l'atur en termes interanuals. “La dada interanual d’ocupació es pot considerar positiva, tanmateix no podem obviar que la caiguda paulatina d’afiliacions en el mes d’agost, des del 2014, ens fa pensar en una ralentització dels alts ritmes de creixement econòmic dels últims anys i una certa estabilització. És necessari que el Govern defineixi polítiques d’ocupació efectives, de la mà dels agents socials i econòmics”, afirma David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot, “ per poder canviar i fer evolucionar el mercat de treball harmonitzant-lo amb els marcs laborals europeus de països que estan aplicant bones pràctiques”.

Des de la Cecot es considera que és moment de generar consensos entre associacions empresarials, sindicats i administracions per poder acabar definint un nou marc laboral que ajudi a generar ocupació de qualitat. “És moment de posar unes bases que previnguin models productius que acabin penalitzant-nos en un futur. Hem d’intentar harmonitzar el nostre marc amb el d’aquells països europeus que tenen una dinàmica d’ajust permanent per adaptar-se a les condicions de cada moment. I, a més, no podem perdre de vista les dades que ens apunten a una caiguda de la població activa en els propers anys que hem de saber preveure i gestionar, col·lectivament”, conclou Garrofé.

En aquest últim aspecte, la Cecot ha elaborat un document amb mesures i propostes  pensades per ajudar a evitar la caiguda de la població activa en els propers anys i assegurar la viabilitat del sistema econòmic, social i laboral, i que pretén aportar dades al debat per definir polítiques actives i socials que convergeixin en una millora del model actual. Un document que la Cecot ja ha distribuït a les administracions i agents econòmics i socials per al seu anàlisi.

L’entitat fonamenta les propostes a partir de tres elements: la qualificació de la població autòctona, la natalitat i la immigració, tenint en compte que l’impacte de les mesures sobre aquests eixos és a mig-llarg termini.

Descarregueu aquí el document de mesures i propostes per evitar la caiguda de la població activa.