Notas de Prensa

La Comissió d’energia de la Cecot proposa un pla nacional per abordar la gestió i retirada dels 4M de tones d’amiant a Catalunya abans del 2032

Josep Casas: “el repte és enorme i demana voluntat política, col·laboració entre administracions i la cooperació de les empreses i particulars afectats, per això considerem prioritari un Pla Nacional que marqui uns objectius més clars, terminis realistes i una alta implicació de les administracions per agilitzar els tràmits”.
  • La Comissió d’Energia de la patronal Cecot va presentar a principis d’aquest any un document de propostes de millora a l’Avantprojecte de Llei de gestió i retirada de l’amiant a Catalunya on posava de manifest la necessitat d'una legislació més precisa i concreta per abordar de manera efectiva el desafiament de retirar les prop de quatre tones d’amiant al nostre país. 
  • L’Avantprojecte de Llei presenta mancances informatives i de transparència pel que fa a pressupostos, ajuts i mesures de finançament per la retirada d’aquest material tòxic que segons la UE ha de desaparèixer de les edificacions abans del 2032.  

Terrassa, 30 d’abril de 2024 – La Comissió d’Energia de la Cecot ha celebrat la posada en marxa del visor interactiu de cobertes amb fibrociment per part de la Generalitat de Catalunya, de la mà de l’Institut Cartogràfic i Geològic, com una eina que ha d’ajudar a detectar l’amiant i proporcionar dades que permetin preveure l’abast del problema i dimensionar les mesures a executar. “Tal i com especifica la mateixa Generalitat al web del visor, aquest és una primera versió del cens, que s'anirà ampliant, i les dades no són completes. Per tant, pot ser que apareguin cobertes que no continguin amiant o bé que no s'hagin identificat perquè estan tapades amb pintura, altres materials o vegetació”, explica Josep Casas, coordinador de la Comissió d’Energia i director de l’Oficina per la Transició Energètica de la patronal Cecot qui afegeix que “el càlcul que vam fer des de la Comissió s’apropa més als 4M de tones de fibrociment i des d’aquesta referència hem aflorat necessitats i elaborat previsions per la seva retirada i tractament”.

És provable que la pròxima setmana el Govern aprovi la Llei d’erradicació de l’amiant on des de la Comissió d’Energia de la patronal s’espera hagin incorporat part de les al·legacions que van presentar a principis d’any.  El debat al voltant de l'Avantprojecte de Llei per a la gestió i retirada de l'amiant a Catalunya ha generat, des del mes de gener, una sèrie de reflexions per part de la Comissió d'Energia de la Cecot i l'equip tècnic de l’Oficina per la Transició Energètica (OTE) de la patronal que conclouen en la necessitat d’impulsar d'un pla nacional amb objectius clars, mecanismes de seguiment, terminis realistes i pressupostos proporcionals a la magnitud del repte. La Comissió i l’OTE han destacat en el seu plec d’al·legacions a l’Avantprojecte de Llei, la necessitat d'implicació i, sobretot, de consens i voluntat política de totes les parts interessades, incloses les administracions locals i de la Generalitat, a més de persones empresàries i particulars afectats.

En el preàmbul del document d’al·legacions, la Comissió d’Energia de la patronal calcula que el cost que suposaria retirar i substituir la meitat dels prop de 4 milions de tones de fibrociment que hi ha a Catalunya, estipulats en el text de l’Avantprojecte, podria superar els 14.000.000.000 €, una despesa que hauran d’afrontar principalment les empreses. Les mateixes que han superat l’impacte de la Covid19, l’increment dels costos energètics, l’increment del preu de les matèries primeres i la inflació dels darrers anys. Les mateixes empreses que, tot i haver demostrat una enorme resiliència davant les incerteses geopolítiques i socioeconòmiques, i malgrat començar a donar símptomes d’esgotament, continuen volent impulsar la seva transició ecològica. Algunes d’elles amb projectes d’instal·lació fotovoltaica a les seves teulades. 

Tenint en compte la limitació temporal que marca Europa per eliminar l’amiant de tots els edificis, abans l’any 2032, la Comissió d’Energia de la patronal subratlla en el plec d’al·legacions la necessitat d'una legislació més precisa i concreta per tal d'abordar de manera efectiva els reptes i les necessitats derivades de la gestió i retirada de l'amiant a Catalunya. A més, subratlla com un punt crític dels més destacats la manca d'ubicacions adequades per al dipòsit controlat de l'amiant. Amb només una planta per a la ubicació definitiva d’aquests materials, la planta de Castellolí, s’obre un ampli ventall d’interrogants sobre la gestió d’aquest material. Sens dubte, serà necessari invertir en noves infraestructures autoritzades pel tractament i gestió de tot aquest residu, ja que la capacitat actual dels abocadors no pot assumir la quantitat estimada. D'altra banda, resulta d'especial urgència formar adequadament el personal implicat en la gestió d'un material tan perillós com és l'amiant: actualment no existeixen suficients empreses que estiguin autoritzades pel RERA a manipular aquests milions de tones de material, ni el personal qualificat necessari per fer-ho. 

Pel que fa als instruments per a la política de gestió i retirada de l'amiant, la Comissió d'Energia ha identificat tot un seguit de mancances pel que fa als censos i fons per a la gestió i retirada de l'amiant de Catalunya, especialment en la definició dels terminis i pressupostos destinats i a les mesures de suport i foment. Així, destaquen també la manca d'informació pel que fa a la formació del personal implicat en la gestió de l'amiant, com també la dels ajuts a la retirada o el de la creació d'infraestructures o de mesures de finançament específiques per promoure aquestes inversions.

Amb relació a la gestió dels materials que contenen amiant, les consideracions subratllen la importància de millorar i agilitzar els tràmits administratius relacionats amb la gestió dels materials que contenen amiant.

En l'anàlisi de les disposicions generals de l'avantprojecte, la Comissió d’Energia ha considerat crítica la falta de transparència pel que fa a la gestió dels recursos i han manifestat la necessitat d'establir unes condicions i criteris clars en la comunicació sobre la presència d'amiant i els objectius d'aquesta.

“El repte és enorme i demana voluntat política més enllà d’un projecte de llei”, reflexiona  Casas, “hem de fer desaparèixer prop de 4M de tones de fibrociment abans de nou anys, el 2032 concretament, però no disposem d’un pla clar de treball que contempli finançament, ajudes o incentius; tampoc tenim plantes de tractament de l’amiant com per assumir la quantia prevista i no hi ha suficients empreses o especialistes en el tractament del residu com per retirar i tractar 4M de tones abans del 2032. És per això que proposem un Pla Nacional i treballar coordinadament i amb objectius clars, mecanismes de seguiment i terminis realistes”.

“Després de revisar el text de l’Avantprojecte de Llei de l’Amiant el que proposem amb les nostres al·legacions és una visió innovadora per abordar el problema de la retirada de l'amiant, convertint-lo en una oportunitat per a la generació d'energia renovable instal·lant a les cobertes industrials que actualment tenen fibrociment, plaques fotovoltaiques que permetran l'autoconsum i autoconsum compartit de les empreses i que, donada la superfície de la qual es pot arribar a disposar, permetria que la Generalitat assolís els compromisos d'instal·lació de renovables a Catalunya”, exposa el director de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot i coordinador de la Comissió d’Energia, Josep Casas.