Tot i l’increment de l’atur en el mes d’octubre la Cecot destaca l’augment d’afiliats a la seguretat social en 130.360 persones

L’entitat reitera que és moment perquè els Governs mostrin coratge polític per encarar grans reptes socials, evitar improvisacions i no tornar a ajornar decisions transcendents que tindran un impacte directe al desenvolupament econòmic i social en les properes dècades.
  • La Cecot aposta per implementar un model de consens, i més estable, tenint en compte les millors pràctiques europees, ara que la tendència interanual d’ocupació es manté positiva.

 

  • Garrofé: “Com més puguem convergir els agents socials més prevenció podrem fer sobre el model productiu i la qualitat de l’ocupació. Hem de pensar que les dades projecten una caiguda de la població activa en els propers anys”.

  

Les dades dels Serveis Públics d'Ocupació del conjunt de les Comunitats Autònomes corresponents al mes d’octubre incrementen l’atur registrat en 52.195 persones, el que situa la xifra total d’atur en 3.254.703 de persones.

Pel que fa a l’afiliació a la Seguretat Social, el mes d’octubre, que sol ser un mes que coincideix amb la fi de la temporada estival i l’inici del període acadèmic, aporta la nota positiva incrementant de mitja 130.360 afiliats (+0,7%) respecte al mes anterior, el que situa el nombre d’ocupats en 18.993.073 cotitzants, segons ha informat avui dilluns el Ministeri d’Ocupació, Migracions i Seguretat Social. És la millor dada d’afiliació en un mes d’octubre de tota la sèrie històrica. L’últim any, el nombre de cotitzants ha augmentat en 562.544 afiliats, a un ritme del 3,05%, impulsats principalment pel Règim General, que ha sumat 521.614 treballadors des d’octubre de 2017 (+3,4%), i pel Règim d’Autònoms, que ha guanyat a l’últim any 40.710 afiliats (+1,3%).

L’afiliació va augmentar a l’octubre a tretze comunitats autònomes respecte del mes anterior, especialment a la Comunitat Valenciana (+40.099), Madrid (+39.167) i Andalusia (+29.388), y ha baixat a quatre comunitats: Balears (-35.780), Extremadura (-2.084), Cantàbria (-1.611) i Galícia (-690).

En valors interanuals, l’afiliació es va incrementar a totes les regions, encapçalades per Madrid (+122.573 cotitzants), Catalunya (+91.823) i Andalusia (+89.452).

A Catalunya l’increment registrat de l’atur és d’10.853 persones el mes d’octubre. A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur a Catalunya és de 391.197. Tanmateix, la pèrdua d'ocupació a Catalunya durant el mes d’octubre ha sigut menor respecte a l'any passat que va ser de 14.698 aturats. Pel que fa a la variació interanual, les dades del ministeri de Treball mostren que l'atur a Catalunya s'ha reduït en 23.874 persones (-5,75%). El nombre d'aturats a Catalunya s'ha anat rebaixant al llarg dels últims sis anys.

 

 

Posicionament de la Cecot

El mes d’octubre és un mes on l’atur sol incrementar per la finalització dels contractes de temporada de sectors relacionats amb la temporada de turisme d’estiu. És un mes que es caracteritza per la pujada de l’atur marcada entre la finalització del període vocacional d’estiu i l’inici de la campanya de nadal.

La Cecot, tot i l’increment de l’atur a l’octubre, valora positivament el descens de l'atur en termes interanuals i sobre tot l’increment dels afiliats a la seguretat social. “La dada interanual d’ocupació es pot considerar positiva, tanmateix no podem obviar que la caiguda paulatina de l’atur, des del 2014, ens fa pensar en una ralentització dels alts ritmes de creixement econòmic dels últims anys i una certa estabilització. És necessari que el Govern defineixi polítiques d’ocupació efectives, de la mà dels agents socials i econòmics”, afirma David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot, “ per poder canviar i fer evolucionar el mercat de treball harmonitzant-lo amb els marcs laborals europeus de països que estan aplicant bones pràctiques”.

Des de la Cecot es reitera que és moment de generar consensos entre associacions empresarials, sindicats i administracions per poder acabar definint un nou marc laboral que ajudi a generar ocupació de qualitat. “És moment de posar unes bases que previnguin models productius que acabin penalitzant-nos en un futur. Hem d’intentar harmonitzar el nostre marc amb el d’aquells països europeus que tenen una dinàmica d’ajust permanent per adaptar-se a les condicions de cada moment. I, a més, no podem perdre de vista les dades que ens apunten a una caiguda de la població activa en els propers anys que hem de saber preveure i gestionar, col·lectivament”, conclou Garrofé.

En aquest últim aspecte, la Cecot va elaborar un document amb mesures i propostes  pensades per ajudar a evitar la caiguda de la població activa en els propers anys i assegurar la viabilitat del sistema econòmic, social i laboral, i que pretén aportar dades al debat per definir polítiques actives i socials que convergeixin en una millora del model actual. Un document que la Cecot ja ha distribuït a les administracions i agents econòmics i socials per al seu anàlisi.

L’entitat fonamenta les propostes a partir de tres elements: la qualificació de la població autòctona, la natalitat i la immigració, tenint en compte que l’impacte de les mesures sobre aquests eixos és a mig-llarg termini.

Descarregueu aquí el document de mesures i propostes per evitar la caiguda de la població activa.