Eleccions 14F | La patronal Cecot demana a tots partits de l’arc parlamentari coratge polític per desenvolupar les grans reformes pendents

La ciutadania ja s’ha expressat a les urnes, ara toca als polítics desenvolupar els seus compromisos i programes. I el Govern central ha de saber llegir els resultats i impulsar propostes polítiques per resoldre problemes polítics.
  • La Cecot expressa el seu total respecte al resultat dels comicis realitzats ahir que, malgrat que va experimentar una caiguda de la participació respecte al 2017 ha mobilitzat el 53,5% del cens.  
  • Abad: “es confirma un escenari complex, però ens convé anar per feina. Insistirem a les forces polítiques amb representació al Parlament que arribin a pactes i consensos en l’àmbit econòmic d’acord a generar competitivitat empresarial perquè aquesta es traduirà en progrés i en benestar social per al país”.  
  • Des de la Cecot s’exigirà un nou estil de governança que integri els agents socials i econòmics per definir estratègies d’ampli consens.  
  • La ciutadania ja s’ha expressat a les urnes, ara toca als polítics desenvolupar els seus compromisos i programes. I el Govern central ha de saber llegir els resultats i impulsar propostes polítiques per resoldre problemes polítics.

L’excepcionalitat del context econòmic, social i polític que està vivint Catalunya en els darrers anys també ha marcat el desenvolupament de les eleccions del 14F on s’ha afegit una nova excepcionalitat com ho és la situació de pandèmia mundial per Covid-19. La baixada de la participació respecte al 2017 pot ser motiu de molts factors, el sanitari n’és un, però s’afegeixen d’altres com la desafecció de la ciutadania amb els representants polítics.

Sigui com sigui, al nou Govern i als partits que conformaran l’arc parlamentari, la Cecot els demana coratge polític i diàleg per tirar endavant reformes, realitzant els acords necessaris i cercant el màxim consens possible per tal de dur-les a terme amb èxit. Per això és important que el marc de relacions institucionals sigui més estable i des de la base d’un respecte mutu. Des de la Cecot s’insisteix que els conflictes polítics s’han de resoldre des de la política.

“La política no és espectacle, la política és gestionar correctament els diners que aportem ciutadania i empreses, i fer-ho amb transparència i amb retiment de comptes”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot qui afegeix “necessitem estratègies econòmiques i socials de país, àmpliament consensuades i des de la base d’un diàleg constructiu per resoldre temes pendents, per això volem que es formi Govern estable amb molta celeritat i demanem diàleg intern entre els partits que hagin de governar a partir d’ara”.

Des de la Cecot es considera imprescindible no perdre el tren que suposen els fons europeus per poder impulsar reformes econòmiques històriques on els agents econòmics i socials han de desenvolupar un paper actiu i de cooperació. ”Som part de la solució a problemàtiques que s’han excedit en el temps a conseqüència dels cicles electorals. Necessitem ser escoltats i que els dirigents confiïn en la capacitat de la societat per sumar a l’hora de resoldre situacions complexes i enquistades. Temes com la necessària inversió en innovació i empresa; en recerca aplicada; potenciar els instruments per crear, salvaguardar i potenciar les empreses; la reforma de l’administració pública que ens ha d’ajudar a contribuir al PIB global; fer front comú per aconseguir la inversió en infraestructures; entre altres, poden guanyar embranzida si som capaços d’una governança que apoderi la societat. Tenir una visió 360º contribuiria a prendre millors decisions i acabar provocant canvis reals des de la col·laboració la complicitat”.  

La Cecot emfatitzarà a partir d’avui la necessitat d’abordar les propostes i mesures per la reactivació econòmica i el rellançament de les empreses que ja va distribuir en període de campanya electoral i “el nostre teixit empresarial no pot permetre que tornin a diluir-se perquè el que necessiten les empreses i els autònoms és que s’actuï amb rapidesa i diligència si volem mantenir activitat productiva i ocupació”.

Abad conclou que “és necessari que els nous governants siguin conscients del valor competitiu del temps i que fer les coses ràpides i bé, no està renyit. Des del sector empresarial n’estem convençuts perquè forma part de la nostra gestió diària”.

Descarregueu aquí el document íntegre de propostes i mesures Cecot per reactivar l’economia i rellançar les empreses.