Notes de Premsa

Osona acull la 1a trobada d’empreses del transport promoguda pel Gremi de Transports i Logística de Catalunya

Les novetats derivades del nou Reglament d’Ordenació del Transport Terrestre han centrat gran part del programa informatiu de la trobada.
  • La manca de conductors per vehicles de més de 7.500 kg. ha dut les empreses del sector a analitzar i explorar opcions per tal de facilitar l’accés de professionals al sector. Les empreses han mostrat especial preocupació en aquest punt que té una incidència directa en el desenvolupament de l’activitat empresarial.    

El passat divendres 5 d’abril, el Gremi de Transports i Logística de Catalunya va organitzar la primera trobada d’empreses del transport a Osona, concretament a l’Edifici del Sucre de Vic, amb l’objectiu de potenciar les relacions entre les empreses del sector. La trobada, que va aplegar prop de 40 empreses de la comarca, va tenir molt bona acollida entre els assistents, fet que denota que el sector necessita espais per intercanviar opinions, preocupacions, i sobretot per cercar solucions que ajudin a dignificar-lo.

Durant la trobada, l’Aloma Terradellas de la Mancomunitat La Plana, va presentar el programa comarcal per a la millora de processos d’intermediació en el sector del transports de mercaderies.  

De la mà de l’Eva Canut, assessora d’estrangeria del Gremi, les persones assistents també van poder conèixer i informar-se sobre els tràmits necessaris per poder contractar personal a l’estranger.

Per últim, en Joaquim Gil, assessor de transports del Gremi, va presentar les principals novetats de l’entrada en vigor del nou Reglament d’Ordenació del Transport Terrestre. Entre les modificacions més importants del ROTT a que es va fer referència durant la sessió destaquem:

  • La desaparició dels tres vehicles per accedir al mercat. Ara serà suficient amb un mínim de cinc mesos d'antiguitat.
  • La desaparició del requisit de sis anys  per augmentar la flota, que serà la mitjana de l'empresa. Això suposa poder ampliar amb vehicles de 10 o 12 anys en empreses que tinguin algun més antic.
  • Les autoritzacions de vehicles lleugers demés de 3.500 kg de MMA, es converteixen en targetes pesades.
  • Modificacions substancials per l'accés a la professió. Serà necessari tenir el batxillerat o formació professional superior, en vigor a partir de l'1 de juliol de 2020.
  • La vinculació entre la persona que té el títol de competència professional i l'empresa titular de l'activitat empresarial serà real i efectiva. S'exigirà una vinculació laboral a jornada complerta i el desenvolupament de tasques de supervisió a totes les àrees de l'empresa. Aquesta nova figura s'anomenarà gestor de transport. Els empresaris individuals que ja estiguin operant en l'actualitat disposaran d'un règim transitori en aquest punt per la vinculació laboral del gestor del transport.
  • El nou ROTT també implica la desaparició de la tarja de transport física, que passarà a ser electrònica i visada d'ofici per la pròpia administració.

En acabar la sessió els participants van poder gaudir d’un aperitiu relacional on els experts van poder atendre d’una manera més distesa les consultes i dubtes més concrets dels participants.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.