Notes de Premsa

El Gremi de Transports i Logística de Catalunya qüestiona la decisió d’anul·lar l’antiguitat màxima del vehicle per obtenir la llicència de transport públic de mercaderies

Els representants del sector consideren que la mesura genera un greuge per a les empreses que han fet una forta aposta per la sostenibilitat amb l’adquisició de nous vehicles per donar un millor compliment a les normatives mediambientals.
  • Amb la supressió d’aquest criteri, els nous aspirants a transportistes, accedeixen amb unes noves condicions menys restrictives, de manera que poden adquirir vehicles d’ocasió a preus més baixos i no competeixen amb igualtat de condicions amb les empreses que suporten els costos d’adquisició de vehicles més nous i més sostenibles.  
  • El sector es mostra preocupat perquè s’està desregularitzant a cop de sentència, ja fa uns mesos, amb la supressió de l’exigència de mínim tres vehicles per accedir a la professió, i ara, amb l’eliminació del requisit d’antiguitat màxima.

El Suprem ha anul·lat l'article del Reglament d’Ordenació del Transport Terrestre (ROTT) que estableix el requisit de comptar amb almenys un vehicle que no superi l'antiguitat de cinc mesos per a obtenir una llicència de transport públic de mercaderies, ja que segons la sentència "suposa una injustificada barrera d'accés a l'activitat en el sector del transport que, a més, introdueix una evident distorsió en el mercat i afecta a la competència efectiva". El tribunal ha pres aquesta decisió en estimar un recurs de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

El fet d’anul·lar només aquest articulat ha generat un greuge per a les empreses que han fet una forta aposta per la sostenibilitat amb l’adquisició de nous vehicles per donar un millor compliment a les normatives mediambientals, assumint uns costos d’adquisició de vehicles molt per sobre de determinats vehicles d’ocasió. D’altra banda, a l’hora de substituir un vehicle que actualment ja es posseeix, no estem parlant d’ampliar flotes, es veuen obligats a substituir-lo per un de menor antiguitat. Si en comptes de substituir, es vol ampliar flota, el ROTT exigeix que només es pugui incrementar flota amb l’adquisició de vehicles nous (amb menys de cinc mesos).

Antonio Martínez, nomenat recentment president del Gremi de Transports i Logística de Catalunya, considera que “cal suprimir el criteri d’ampliar flotes amb la compra de vehicles nous, que exigeix el Reglament d’Ordenació del Transport Terrestre, ROTT, per tal que les empreses del sector tinguin la llibertat d’adquirir vehicles d’ocasió, tal i com s’ha previst per als nous aspirants a la professió”.

D’altra banda, el sector es mostra fortament preocupat perquè s’està desregularitzant a cop de sentència, ja fa uns mesos, amb la supressió de l’exigència de mínim tres vehicles per accedir a la professió, i ara, amb l’eliminació del requisit d’antiguitat màxima. Aquests fets generen una inseguretat jurídica que dificulta molt la pressa de decisions estratègiques, com ara, l’ampliació de flotes o la substitució del parc de vehicles.