La Cecot demana al Conseller Giró i a la Ministra Montero aplicar mesures excepcionals de revisió de preus en els contractes públics de serveis i de subministraments

L’increment desmesurat dels preus de determinades matèries primeres està comportant sobre costos en l’execució dels contractes públics, afectant l’interès general i posant en risc la viabilitat d’una part del teixit empresarial.
  • Tant en l’àmbit autonòmic, com en l’estatal, s’han aplicat mesures excepcionals de revisió de preus en contractes públics d’obres. La patronal catalana ha sol·licitat equiparar aquestes mesures excepcionals també als contractes públics de serveis i de subministraments.  
  • Abad: “tenim empreses associades que tenen subscrits contractes amb l’administració per proveir uniformes, material mèdic i de l’àmbit sanitari o de mobiliari i l’encariment exponencial de les matèries primeres els està posant en risc la viabilitat del contracte”.  

El president de la patronal Cecot, Antoni Abad, s’ha adreçat per carta al Conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró i a la Ministra d’Hisenda i Funció Pública, Ma Jesús Montero, per demanar-los l’aplicació de mesures excepcionals en la contractació pública de serveis i de subministres que permetin la revisió de preus donada l’actual situació d’increment desorbitat en determinades matèries primeres que estan comportant sobre costos en l’execució dels seus contractes públics.

Aquest increment de preus han alterat de manera imprevisible la base econòmica dels contractes que es van realitzar durant els períodes de licitacions públiques i, un cop en ple procés d’execució, l’impacte de l’augment exponencial d’algunes matèries està excedint el marge del que pot ser inclòs en el risc i ventura que qualsevol contractista pot suportar en tot contracte públic. Cert és que la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic permet en el seu article 103 la revisió del preu dels contractes, complint els requisits que es fixen. Tanmateix, la desorbitada pujada de les matèries primeres indispensables per l’execució dels contractes no és possible afrontar-la amb aquest mecanisme en aquells contractes en que el plec no incorpora la revisió de preus, o tot i que es contempla, no es compleixen els requisits legals per aplicar-la.

Davant aquesta circumstància que afecta de manera perjudicial a l’interès públic de qualsevol contracte del sector públic i a les empreses que els executen, “des de la Cecot creiem que cal adoptar mesures urgents i de caràcter excepcional, que permetin una revisió també excepcional dels preus dels contractes”, afirma Abad qui afegeix que “és més, el que demanem és equiparar el tracte excepcional que s’ha aplicat als contractes d’obres, als contractes de serveis i als contractes de subministrament ja que igualment estan afectats greument per la pujada de preus”. “Hem de tenir en compte que hi ha força empreses mitjanes i petites, que proveeixen de bens i de serveis a l’administració i que la majoria ja tenien contractes subscrits en base a unes condicions que ara, amb la pujada desorbitada de determinades matèries no poden repercutir i posa en risc la seva viabilitat i la seva supervivència. El que demanem és que, excepcionalment, també es pugui aplicar una revisió de preus en el context actual per esmorteir l’impacte econòmic sobre l’activitat d’aquestes empreses perquè puguin continuar operant”, conclou Abad.

En l’àmbit autonòmic, mitjançant l’Acord GOV/60/2022, de 5 d'abril, per a l'aplicació a Catalunya de les mesures excepcionals en matèria de revisió de preus en els contractes públics d'obres, s’ha alleugerit la situació respecte als contractes d’obres, “la qual cosa agraïm sincerament en nom de tots els nostres associats que es poden beneficiar, tal i com succeeix en l’àmbit estatal”, explica el president de la Cecot. A nivell estatal, el Reial Decret-llei 3/2022, d’1 de març, de mesures per la millora de sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera i del funcionament de la cadena logística, i pel qual es transposa la Directiva (UE) 2020/1057, de 15 de juliol de 2020, per la que es fixen normes específiques amb respecte a la Directiva 96/71/CE i la Directiva 2014/67/UE per al desplaçament dels conductors en el sector del transport per carretera, i de mesures excepcionals en matèria de revisió de preus dels contractes públics d’obra, també han ajudat a alleugerir la situació però únicament en els contractes d’obres.

És sota aquesta circumstància i vetllant per la supervivència de les empreses proveïdores de l’administració pública així com per la satisfacció de l’interès general que la patronal Cecot ha sol·licitat l’equiparació de mesures excepcionals per revisar els preus dels contractes públics en matèria de serveis i de subministraments.