La Cecot considera que l’increment de l’IVA a l’ensenyament i la sanitat privada agreujarà el col·lapse dels serveis públics

L’organització empresarial catalana s’ha dirigit al Ministeri d’Afers Econòmics per demanar a Nadia Calviño que desestimi la proposta d’incrementar l’IVA a ensenyament i sanitat.
  • La Cecot més enllà de considerar que no és el moment idoni,  menys si tenim en compte que els dos sectors estan duent a terme accions reivindicatives aquesta mateixa setmana, anticipa que la mesura tindrà poca eficiència recaptatòria perquè desplaçarà usuaris cap als serveis públics.

El president de la Cecot, Antoni Abad, ha dirigit una carta al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital en relació a la intenció del Ministeri d’incrementar l’IVA en els sectors de l’ensenyament i de la sanitat privada.

A l’escrit, Abad manifesta la sorpresa dels membres de l’entitat que consideren que aquest increment, més enllà de generar un greuge comparatiu, provocarà el desplaçament d’usuaris cap als serveis públics provocant un col·lapse d’aquests. Segons la fundació IDIS, que engloba el sector sanitari privat, la sanitat privada dona cobertura a 8,7 milions de pacients. “Ens imaginem que només la meitat d’aquests es desplacés el mes vinent cap als serveis públics, de cop?”, reflexiona Abad.  

El que és més preocupant encara és que la decisió no serviria per compensar un major ingrés a l’estat per la via de l’IVA ja que comportarà un inevitable increment de la despesa pública. En aquest sentit l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) estima que la diferència entre l’increment net de la recaptació provinent del sector privat seria inferior a l’increment de la despesa generada pel trasllat de pacients a la sanitat pública, projectant un dèficit d’uns 382 milions d’euros a les arques públiques. “I amb la crisi de la COVID-19, malauradament ja sabem en quin punt límit es troben tant la sanitat com l’ensenyament a nivell de recursos i inversions”, recorda Abad, “només cal seguir l’actualitat mediàtica aquesta setmana per comprovar que són sectors amb manca de recursos i sobre estressats per l’efecte de la pandèmia”.

Un altre aspecte sobre el que la Cecot fa referència al seu escrit és la proposta del Ministeri d’eliminar els avantatges fiscals als plans i productes de pensions individuals. A Espanya, a diferència d’altres països europeus, hi ha una utilització baixa d’aquesta fórmula perquè ja és poc atractiva entre la ciutadania, si a més s’eliminen els beneficis fiscals, la contractació serà encara inferior. “Creiem que potenciar els plans d’empresa, cosa que ens sembla molt encertada, no ha de suposar la penalització dels plans individuals”, concreta Abad, “de fet, tots dos són necessaris, i Espanya és un país amb baixa cultura de l’estalvi que necessitem corregir”.

La Cecot s’ha posat a disposició de la Ministra Calviño per traslladar propostes i trobar solucions que s’ajustin a les necessitats reals dels ciutadans i que puguin garantir els fons necessaris per complementar i salvaguardar el model de pensions futur.