Actualitat

Posicionament de la Cecot en relació a impulsar accions legals des del sector empresarial amb motiu de l’ajornament d’eleccions

El Comitè Executiu d’aquesta entitat considera que l’acció política l’han de saber dur a terme els polítics i que les entitats de representació empresarial hem de posar l’èmfasi a exigir la posada en marxa mesures concretes, reals i efectives de suport i ajuda directa a les empreses i autònoms per superar la crisi econòmica derivada de l’impacte de la Covid-19.

Els empresaris i empresàries que conformem el Comitè Executiu de la patronal Cecot reiterem la nostra preocupació per l’ajornament de les eleccions al Parlament de Catalunya aprovat el passat divendres pel Govern de la Generalitat. Des de la Cecot creiem que necessitem aconseguir una situació política estable que permeti reduir el nivell d’incerteses en l’actual context de crisi i evitar un endarreriment en la presa de decisions i en l’execució de les polítiques públiques que han d’ajudar al país a gestionar i superar la crisi sanitària, la social i l’econòmica. Endarrerir els comicis suposa no comptar amb un Govern i un Parlament realment operatius fins el mes de setembre, la qual cosa endarrereix la presa de decisions respecte de mesures i propostes per la reactivació i la recuperació econòmiques que necessitem.

Manifestem que cal recordar que haver d’anar a noves eleccions és una situació originada per la sistemàtica judicialització dels conflictes polítics que s’haurien d’haver resolt per la via del diàleg i que la Cecot també ha denunciat reiteradament els darrers anys. Hem tornat a una situació que demostra el fracàs de la política i una manca de voluntat per resoldre qualsevol situació. I és per això que, també en la decisió d’ajornar les eleccions previstes pel 14 de febrer, el Comitè Executiu d’aquesta entitat considera que l’acció política l’han de saber dur a terme els polítics i que les entitats de representació empresarial hem de posar l’èmfasi a exigir la posada en marxa mesures concretes, reals i efectives de suport i ajuda directa a les empreses i autònoms per superar la crisi econòmica derivada de l’impacte de la Covid-19. Unes competències que depenen de l’Executiu central a qui durant tota la gestió de la pandèmia hem fet propostes i hem demandat mesures com l’exoneració o l’ajornament d’impostos; préstecs a cost zero; subvencions a fons perduts per aquests sectors obligats a tancar; bonificacions que permetin la liquiditat d’empreses i de treballadors o millorar la gestió del SEPE, entre d’altres. En definitiva, és moment que l’Estat s’endeuti per poder salvar les empreses i els llocs de treball, tal i com han fet altres països europeus.

Insistim a dir que som plenament conscients de la situació pandèmica i que entenem els criteris sanitaris que han dut al Govern de la Generalitat a prendre la decisió d’ajornar els comicis, però també emfatitzem que fa mesos que s’hauria pogut preveure un escenari com el que ens hem trobat i l’administració podia haver-se anticipat i haver plantejat alternatives per poder dur a terme el procés electoral. Les empreses i la societat ens hem hagut de digitalitzar a marxes forçades per poder continuar fent passes endavant i poder mantenir l’activitat i els llocs de treball a l’hora que lluitem per evitar la propagació de la pandèmia. L’administració hauria d’evolucionar i adaptar-se a la societat del segle XXI. És sota aquesta premissa que, més enllà del que ja hem expressat, demanem als grups parlamentaris catalans que iniciïn el camí per tal que el Congrés dels Diputats acabi adaptant la Llei Electoral a la realitat del context social del segle XXI i aconseguir implementar mesures que millorin els processos electorals, com ho pot ser el vot electrònic. Reconeixem que a Espanya hi ha elements com la desconfiança entre ciutadania i política, entre administració i sector privat, o la necessitat de garantir la ciberseguretat de les dades i del procés de votació que poden frenar la posada en marxa d’un sistema de vot electrònic. Però també insistim als grups polítics a recórrer el camí per fer-ho possible i efectiu tenint en compte que la Covid-19 ha accelerat la transformació digital a una gran part de la societat.

A la Cecot considerem que el vot electrònic, com a alternativa al vot per correu i al presencial, pot ajudar a fomentar la participació de gran part dels ciutadans i també permetria participar en igualtat de condicions malgrat les seves situacions personals des de qualsevol lloc i mitjançant qualsevol dispositiu amb connexió a internet. Com qualsevol organisme que interactua i s'interrelaciona amb el seu entorn més proper, som sensibles a la realitat empresarial, econòmica, política i social del país. I el nostre empresariat coincideix a voler votar quan abans millor per construir una governança efectiva a Catalunya, així com amb el fet que existeixen mesures que es poden posar en marxa per estimular la participació, tot vetllant per la salut de les persones, i que poden anar des de contemplar diversos dies per realitzar les votacions com impulsar el vot a distància o implementar el vot electrònic, entre d’altres.