Notas de Prensa

La Unió de Floristes escull la locomotora del tèxtil de Terrassa, “La petita” com a Gerro de Sant Jordi 2022

La locomotora del tèxtil de Terrassa és la 25a peça de la col·lecció endegada l’any 1997 per la Unió de Floristes de Terrassa.
  • El sector de les floristeries encara la campanya de Sant Jordi 2022 amb optimisme, malgrat l’increment d’algunes matèries com el cartró, les espigues o els plàstics i papers que s’utilitzen per decorar i que pot tenir un impacte sobre el preu final.
  • Clapés: “serà el primer any després de la pandèmia que es podrà passejar i entrar a les floristeries sense mascareta. Per a nosaltres, que tenim negocis on la varietat de colors i la varietat d’olors és tan important, el fet de poder-nos alliberar de les mascaretes, encara que sigui puntualment, ajudarà a recuperar una experiència sensorial tan important per al nostre producte com és la basada en l’olfacte”.

La Unió de Floristes de Terrassa ha escollit la locomotora del tèxtil de la ciutat com a Gerro de Sant Jordi per aquest 2022.

Sobre els anys 60 del segle passat moltes locomotores de vapor estaven apartades en dipòsits o en les vies mortes de les estacions. Amb la majoria d'aquestes locomotores ja fora de servei, RENFE va convocar diferents subhastes per a vendre-les com a ferralla. El periodista egarenc Jose Manuel Salillas va contactar amb la direcció general de RENFE, a fi d’obtenir la locomotora de Vapor de la ciutat de Terrassa amb matrícula 020-0234 pel preu de 75.000 pessetes. La locomotora va tornar a la ciutat, després que la iniciativa popular del diari local Terrassa Informació abonés el cost.

En aquella època, Salillas era redactor del diari Terrassa Informació i va tenir la idea que la ciutat de Terrassa retés homenatge a la màquina de vapor per la seva gran contribució durant més d'un segle a la indústria tèxtil transportant els productes que aquesta indústria fabricava. La locomotora es va exposar inicialment a l'estació del Nord de Terrassa el 6 de maig de 1968, però des de la Festa Major de Terrassa  d’aquell mateix any s’exhibeix a l’encreuament entre la Rambla d’Egara i el carrer Galileu.

L’autora del gerro d’aquesta edició torna a ser l’artista Pilar Sànchez (Viladecavalls). Escultora amb trenta-nou anys d’experiència que actualment treballa en diferents àmbits que van de la formació en ceràmica fins a la creació de pessebres, gerros, màscares i miniatures. Sànchez ha elaborat les darreres quatre edicions del gerro de Sant Jordi per a la Unió de Floristes. Des del “Drac de Terrassa”, l’any 2018, passant pel gegant “Ramonet” el 2019, la geganta nova “Estefania” el 2020/2021 i ara la locomotora “La petita” per 2022. Totes les peces han estat realitzades completament a mà per l’autora cada any.

La iniciativa del “Gerro de Sant Jordi” impulsada per la Unió de Floristes, que ja és el 25è any que es duu a terme, va néixer amb la voluntat de crear una col·lecció en la qual cada any se simbolitzés algun monument o motiu emblemàtic de la ciutat de Terrassa.

El gerro d’aquest any compta amb una edició limitada de 80 gerros a un preu que rondarà els 42€ i que es podrà trobar a totes les floristeries agremiades. Enguany, l’increment dels costos energètics han comportat un increment d’uns dos euros per peça respecte als anys anteriors, “hem de pensar que els forns ceràmics requereixen d’ús intensiu d’energia per poder coure i assecar les peces”, exposa el president de la Unió de Floristes de Terrassa, Carles Clapés. Però l’energia no és l’única matèria que ha incrementat preus, els floristes també han notat un augment del cost del cartró, papers, plàstics o espigues que s’utilitzen per embolcallar i decorar les roses, plantes i flors que comercialitzen. “Malgrat hi hagi menys productors, per l’impacte de la Covid19, no cal patir per una manca de flor natural i, en aquest cas concret, de roses”.

Optimisme davant la jornada de Sant Jordi 2022

Des de la Unió de Floristes es veu amb optimisme la jornada de Sant Jordi d’aquest 2022. Segons Carles Clapés, president de la Unió de Floristes de Terrassa “creiem que serà una bona jornada, som optimistes. La ciutadania té moltes ganes de recuperar certa normalitat i el fet que Sant Jordi sigui en dissabte potser ajuda a que la gent passegi i omplir els carrers de les ciutats i els pobles”.

Clapés afegeix que “serà el primer any després de la pandèmia que es podrà passejar i entrar a les floristeries sense mascareta. Per a nosaltres, que tenim negocis on la varietat de colors i la varietat d’olors és tan important, el fet de poder-nos alliberar de les mascaretes, encara que sigui puntualment, ajudarà a recuperar una experiència sensorial com és la basada en l’olfacte, tan bàsica per un producte com les flors i plantes naturals que comercialitzem”.