Notas de Prensa

El Gremi de Transports insisteix a la Generalitat que deixi sense efecte la prohibició de circulació de camions pesants per l'AP-7 els diumenges de setembre

El Gremi de Transports i Logística de Catalunya va posar ahir el crit al cel, i així ho va traslladar a l’executiu català, davant l’anunci inesperat de la Direcció General de Trànsit de prohibir, a partir d’aquest diumenge, la circulació de camions per l’AP-7 durant els diumenges del mes de setembre com a mesura per evitar les llargues cues de vehicles viscudes diumenge passat a les autopistes catalanes.
  • Els professionals del sector han considerat aquesta una mesura irracional, sense fonament tècnic i que tindrà un gran impacte econòmic més enllà del que pot suposar per al sector del transport, ja que aquesta prohibició paralitzarà el 60% de les exportacions per carretera que utilitzen l'AP-7 per accedir als mercats europeus. També ajornarà el lliurament de mercaderies i subministraments programats per dilluns amb el risc que es malmeti alguna càrrega o que s’aturin cadenes de producció.
  • Antonio Martínez: “valorem que, entre les mesures de prevenció que el director del Servei Català del Trànsit ha anunciat aquest matí s’hagi recollit part de les propostes realitzades pels professionals del sector, com ara l’establiment del carrils addicionals per camions autoritzats, però no ens enganyem, el volum de camions que hi hauria aquest diumenge seria el mateix que el del diumenge passat i el mateix que el de fa dos i tres diumenges, no hi ha més camions circulant”.
  • Martínez: “entenem que amb la Diada Nacional el SCT vulgui evitar un segon diumenge de col·lapse però insistim que el marge de temps per replanificar càrregues i lliuraments per dilluns és mínim i la limitació de circulació entre les 17:00 i les 22:00 de diumenge per vehicles de més de 7,5Tn suposa un gran impacte econòmic al teixit empresarial”.

Terrassa, 10 de setembre del 2021. El Servei Català del Trànsit va comunicar ahir a les organitzacions empresarials i professionals del transport i la logística a Catalunya la seva decisió de prohibir la circulació de camions en l'autopista AP-7 tots els diumenges d'aquest mes de setembre, a conseqüència dels importants embussos que es van produir el passat cap de setmana com a conseqüència d’un augment de trànsit de vehicles particulars després de l'aixecament dels peatges que va entrar en vigor el passat 1 de setembre i per coincidir amb la finalització de vacances i operació tornada de molts ciutadans. 

Les crítiques dels professionals del transport no es van fer esperar i el Gremi ha estat recepcionant nombroses queixes per la decisió del SCT i per exigir que es cerquin mecanismes per descol·lapsar l’AP-7 en hores punta sense perjudicar l’activitat de pimes i autònoms del sector. En funció del col·lapse del cap de setmana passat, el Gremi ha proposat al SCT aixecar totes les barreres de les cabines de control en els peatges tant de Martorell com de la Roca del Vallés, pròxims a Barcelona, per evitar l’embut que es va originar el diumenge passat en romandre obertes menys d'una quarta part d'aquestes. Així mateix a diferència d'altres caps de setmana en els quals hi havia operació retorn, en aquesta ocasió tampoc no es va habilitar un carril addicional en direcció a Barcelona, la qual cosa hagués permès donar major fluïdesa a la circulació de vehicles, amb l'agreujant que la presència dels mossos d’esquadra encarregats de la vigilància del trànsit tampoc va ser proporcional al volum de trànsit.

Per tot això, el Gremi de Transports i Logística de Catalunya ha exigit per escrit al Servei Català del Trànsit que deixi sense efecte la prohibició de circulació de camions per l’AP-7 els diumenges. Antonio Martínez, president del Gremi explica que “en certa manera, amb aquesta mesura han posat dins el punt de mira als professionals del transport com si haguessin estat els culpables d'aquesta situació, quan realment vam estar tant o més perjudicats que la resta d'usuaris de la via. Recordem que els camions no podíem transitar per vies alternatives, estem obligats a passar per l’AP-7 i, fins dimecres 1, abonar els peatges a diari”.  Martínez afegeix que “no ens enganyem, el volum de camions que hi hauria aquest diumenge seria el mateix que el del diumenge passat i el mateix que el de fa dos i tres diumenges, no hi ha més camions circulant. Els embussos del passat cap de setmana provenen fonamentalment d’una operació tornada de vacances sumada a la supressió de peatges a l’autopista que va generar un increment de vehicles privats cap a les autopistes”.

Les conseqüències d'aquesta decisió que el sector qualifica d’irracional, seran perjudicials per a les exportacions, tenint en compte que per l'AP-7 circulen amb destinació a la resta d'Europa el 60% de les exportacions espanyoles, principalment precisament els diumenges a la tarda en existir restricció de circulació de camions els caps de setmana per les carreteres franceses. De fet, són aproximadament uns 12.000 camions els que circulen per aquesta autopista, procedents de tota Espanya, que veuran reduïda la seva activitat en almenys una jornada de treball, al no tenir cap alternativa per a poder accedir a la frontera. “No sé si les autoritats han previst el col·lapse que es produirà a les vies de la zona Nord de Catalunya on quedaran aturats els camions”, reflexiona Martínez.

Per això, el Gremi va traslladar per carta al Govern de la Generalitat una petició perquè impedís que aquesta mesura s'aprovés finalment a fi d'evitar els greus perjudicis que pot ocasionar a l'activitat econòmica i productiva del teixit empresarial en el seu conjunt. “L’impacte econòmic, si el diumenge no deixen circular camions per l’AP-7, va més enllà del perjudici als conductors en les seves jornades. L’impacte és per tota la cadena de valor del teixit empresarial perquè moltes empreses rebran amb endarreriment les càrregues previstes per dilluns 13 i les casuístiques poden anar des del risc que es malmeti a alguna càrrega fins a una situació d’aturada de producció d’una cadena de muntatge”. “Valorem que, entre les mesures de prevenció que el director del SCT ha anunciat aquest matí s’hagi recollit part de les propostes realitzades pels professionals del sector, com ara l’establiment del carrils addicionals per camions autoritzats, però no ens enganyem, el volum de camions que hi hauria aquest diumenge seria el mateix que el del diumenge passat i el mateix que el de fa dos i tres diumenges, no hi ha més camions circulant. Entenem que amb la Diada Nacional el SCT vulgui evitar un segon diumenge de col·lapse però insistim que el marge de temps per replanificar càrregues i lliuraments per dilluns és mínim i la limitació de circulació entre les 17:00 i les 22:00 de diumenge per vehicles de més de 7,5Tn suposa un gran impacte econòmic global al teixit empresarial”.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.