La Cecot considera dolenta la dada de la davallada de cotitzants a la Seguretat Social i l’increment de l’atur de gener

La patronal catalana considera que l’increment de l’atur del mes de gener en 5.558 persones a Catalunya és una dada negativa, i sobretot la disminució del nombre de cotitzants a la Seguretat Social. Tanmateix recorda que el mes de gener té un efecte estacional provinent de la finalització de la temporada de Nadal.
  • L’Observatori de l’actualitat laboral per 2019 aflora un increment del 21% d’ofertes de feina gestionades per la Borsa de Treball de la Cecot respecte l’any 2018, fonamentalment en les àrees d’administració, indústria i logística. El 48% dels CVs gestionats van correspondre a persones amb estudis superiors.

 

L’atur del mes de gener a Catalunya ha incrementat en 5.558 persones (1,43%) en relació al mes anterior. Les dades que ha fet públiques avui el Ministeri de Treball i Economia Social mostren la mateixa tendència per a la resta d’España, on el mes de gener ha tancat amb 90.248 desocupats més (+2,8%).   

Així doncs, el nombre d’aturats registrats a les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació se situa en 393.682 persones a Catalunya i en 3.253.853 per al conjunt de l’estat, la més baixa en aquest mes des de 2008 segons el Ministeri.

Segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a Catalunya l’atur creix intermensualment en tots els col·lectius, tret de la construcció (-1,8%) i les persones que no tenien una ocupació anterior (-2,4%). Sectorialment, l’augment de l’atur és més intens en l’agricultura (+2,6%) i els serveis (+2,1%), seguits de la indústria (+1%). Per territoris, Lleida (+3,5%) i Tarragona (+2,9%) registren els increments més pronunciats. Per sexe, l’atur augmenta de manera molt similar entre homes (+1,5%) i dones (+1,4%). Per edat, l’atur s’incrementa amb més força entre els menors de 25 anys (+4,1%) que entre els de 25 i més anys (+1,2%).

Pel que fa a Seguretat Social, el mes de gener va tancar amb un descens mig de 244.044 afiliats (-1,2%), el descens més acusat en aquest mes des de l’any 2013. Tanmateix, el Ministeri argumenta que sense el component estacional del mes de gener, l’afiliació a la Seguretat Social ha pujat en 5.324 persones el mes de gener. Caldrà, doncs, esperar els propers mesos per conèixer la tendència. Per comunitats, el nombre de cotitzants va baixar en el mes de gener a totes les comunitats autònomes, especialment a Andalusia (-40.148 cotitzants), seguida de Catalunya (-39.727 cotitzants), Madrid (-34.083) i Comunitat Valenciana (-33.354 cotitzants).

 

Posicionament de la Cecot

La Cecot considera que l’increment de l’atur del mes de gener i sobre tot la davallada de cotitzants a la seguretat social no és una bona dada. Tanmateix, cal tenir en compte que el mes de gener sol ser un mes d’increment de l’atur per l’efecte estacional provocat per la finalització de la campanya de Nadal.

Malgrat l’escenari d’incertesa econòmica i política amb que les empreses estan desenvolupant la seva activitat els darrers anys, “cal dir que Catalunya és una de les comunitats autònomes on més llocs de treball s’han creat, fet que demostra que l’economia segueix avançant, sent dinàmica i competitiva”, afirma David Garrofé, secretari general de la Cecot. “I és que amb dades del Departament de Treball a les mans, “respecte d’un any abans, l’atur ha caigut en tots els col·lectius i en termes interanuals, disminueix en 4.694 persones. Aquest ritme de descens interanual de l’atur (-1,2%), és el mateix que es va registrar el mes de desembre de 2019”.

“La previsió de creixement de l’economia per 2020 a Espanya i a Catalunya, amb un comportament similar al de 2019, ens fa dir que la tendència en la creació d’ocupació anual també creixerà però a un ritme inferior al que hem estat experimentant els darrers anys”, afirma David Garrofé, “i per això es fa necessari que el Govern comenci a implementar reformes estructurals en el marc laboral per ajudar a mantenir la tendència i adaptar el marc als actuals models econòmics que estem experimentant”, afirma Garrofé.

La Cecot considera que cal aplicar les reformes estructurals que els agents estan demanant fa molt temps per reduir atur, disminuir l’estructural i preveure la cohesió social en nous models econòmics i dinàmiques empresarials. “L’actual marc no encaixa amb els temps actuals, ho hem dit moltes vegades”. Tot i que l’entitat entén l’increment del SMI implementat pel Govern aquest mes de gener, continua reiterant que proposar únicament pujades salarials no és la solució, “cal reduir les cotitzacions i no gravar el treball perquè l’increment de costos empresarials té un impacte directe sobre la competitivitat i pot frenar el creixement”. I des de l’entitat es reitera totes les propostes efectuades a l’administració per afrontar reformes estructurals i que integren els informes sobre Creixement econòmic i social – Població Activa; sobre Renda Bàsica Universal; sobre integració de règims en el cas dels autònoms; o sobre pensions.

 

Observatori de l’actualitat laboral – Resum 2019

El document dona resposta a dos objectius:

D’una banda, oferir les dades globals de l’any 2019 quant als moviments d’ofertes i demandes (CVs) de feina a la Borsa de treball de la Fundació Cecot Persona i Treball, comparant-les amb les dades d’estudis anteriors.

De l’altra, constatar les característiques principals de les necessitats laborals de les empreses que utilitzen els serveis de la Borsa i dels CVs de les persones usuàries de la mateixa.

El 2019 es va produir un augment de les ofertes de feina gestionades per la Borsa de Treball de la Fundació del 21% respecte de l’any 2018.

El 2019, l’Àrea d’Administració es va tornar a situar com la que més ofertes de feina va generar a la Borsa de Treball amb un 23% del total, consolidant el lideratge aconseguit els últims anys.

El 2019 va continuar la dificultat de moltes empreses de trobar certs perfils professionals en aquestes cinc àrees.

En la d’Administració les dificultats van ser en els perfils polivalents, amb idiomes més enllà de l’anglès (francès i alemany) i amb coneixements de programes informàtics específics de gestió (com ara SAP, Navision, o programari específic de comptabilitat i nòmines).

En la Industrial, les dificultats es van concentrar en els oficis (electricistes, instal·ladors, etc.) i en ocupacions relacionades amb la mecànica industrial, el manteniment mecànic i la fabricació mecànica.

En la de Logística, la dificultat va raure en la disponibilitat de transportistes tant nacionals com internacionals, conductors amb alguns carnets específics (ADR, per exemple) i en persones per a dur a terme repartiment de proximitat.

En l’Àrea de Vendes les dificultats van ser per trobar comercials amb idiomes (en funció del mercat), amb formació específica en aquesta àrea i amb disponibilitat per desplaçar-se.

I en l’Àrea de Producció el més complicat va ser la disponibilitat de personal per a torns de cap de setmana o nocturns.

A aquestes cinc àrees, hi cal sumar la d’Informàtica. Així, perfils tècnics de programari (en diferents llenguatges) i de maquinari (una ocupació que requereix gran versatilitat) van ser molt buscats i les empreses van tenir enormes dificultats per incorporar-ne.

Descarregueu aquí l’arxiu complert amb l’Observatori de l’actualitat laboral – 2019 elaborat per Fundació Cecot Persona i Treball.