La Cecot valora positivament la reducció de l’atur de març i considera necessari el diàleg social per consolidar aquesta tendència en sectors estratègics

La Cecot considera que la reducció de l’atur del mes de març, en 6.720 persones a Catalunya, és positiu, i ho és encara més l’increment de cotitzants a la seguretat social. Catalunya ha liderat l’augment de l’afiliació a la Seguretat Social en 28.918 persones, per davant de les Balears (+25.445) i Madrid (+17.073).
  • La temporada de Setmana Santa ha influït en aquest increment de l’ocupació que ha protagonitzat el sector serveis en activitats com l’hostaleria, hoteleria i restauració.
  • És necessari que agents socials, econòmics i administració definim i implementem accions que permetin apropar la realitat empresarial a centres formatius i universitats i anar convergint cap a un model econòmic que contempli i prioritzi sectors estratègics.

Catalunya va tancar el mes de març amb 6.720 aturats menys, un 1,61% menys en relació al mes de febrer passat, segons dades que ha fet públiques avui el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. Així doncs, el nombre total d’aturats a Catalunya es va situar durant aquest mes passat en 411.461 persones. Catalunya ha estat la segona comunitat autònoma (per darrere del País Valencià on l’ha reducció ha estat de 8.910 persones) on més s’ha reduït el nombre de persones desocupades.

En comparació amb el mateix mes de l'any passat, el nombre d'aturats registrats s'ha reduït en 34.556 persones, la qual cosa significa una caiguda del 7,75% de l’atur.

Per sectors econòmics respecte el mes de febrer, a Catalunya la reducció més gran en termes absoluts ha tingut lloc al sector serveis amb 6.180 persones menys a l’atur, la construcció i la indústria amb 557 i 445 persones menys desocupades respectivament i l’agricultura, on hi ha hagut una reducció de 175 persones aturades.

Al conjunt de l’Estat, el nombre d’aturats ha disminuït en 47.697 persones i situa el total de desocupats en 3.422.551, un 1,37% menys respecte el mes passat. Només a Ceuta i Castella – La Manxa s’han registrat increments a les llistes de l’atur aquest mes de març.

Pel que fa a la afiliació a la Seguretat Social, durant el tercer mes de l’any es va registrar un increment de 138.573 persones respecte al mes de febrer, el que suposa un increment d’un 0,75% més respecte el mes passat.

 

Valoració de la Cecot

La reducció de l’atur del mes de març i l’increment de cotitzants a la seguretat social són dades positives i fan intuir que la tendència interanual continuarà per aquesta via. No obstant, per consolidar el procés de recuperació s’ha d’aprofundir en reformes que afavoreixin i acompanyin la reactivació econòmica i la competitivitat de les empreses, flexibilizant les condicions en les que es desenvolupen perquè puguin reforçar la seva capacitat d’adaptació i de creació d’ocupació.

La Cecot considera que encara s’ha de fer molt per millorar els marcs de relacions laborals i l’economia i proposa millores per la competitivitat destinades a reduir la taxa d’atur, com ara el canvi de model dels serveis d’ocupació, la reducció de les cotitzacions a la SS, relacionar polítiques actives amb polítiques passives d’ocupació, entre moltes altres.

David Garrofé, secretari general de la Cecot, ha valorat les dades destacant les bones xifres de reducció de l’atur en els sectors dels serveis i la indústria, “sectors clau de l’estructura econòmica del país”. A més, ha valorat molt positivament la tendència registrada d’increment d’altes de nous cotitzants a la Seguretat Social tant a Catalunya, que ha liderat l’increment de març, com en el conjunt d’Espanya. Garrofé afirma que des del punt de vista de la Cecot “estem segurs que la tendència interanual continuarà sent positiva però cal diàleg real entre els representants empresarials i dels treballadors per incidir en la millora del marc i les relacions laborals que ajudin a estabilitzar la tendència i que defineixin un nou marc de relacions adaptat a la realitat econòmica i empresarial del moment però també amb previsió i visió de futur”.  

Cal una visió estratègica compartida en relació als models econòmics que “volem prioritzar al nostre país, i que els agents socials i econòmics puguem actuar en consonància”, afegeix Garrofé, “ si tenim clar que la indústria o els serveis han de ser sectors clau per estabilitzar l’ocupació, hem de ser capaços de redefinir tots els models necessaris perquè això sigui així. Un exemple seria el model de la formació professionalitzadora que, en aquests moments, necessita una reflexió en profunditat per ajustar les necessitats empresarials i l’oferta formativa. Si anem cap a un paradigma d’indústria 4.0 necessitarem professionals especialitzats i qualificats en aquest àmbit, que ara mateix no en disposem. I no només en aquest àmbit, a la Borsa de Treball de la Cecot tornem a tenir dificultats per trobar professionals qualificats en determinats oficis que ens demanden les empreses”.