La Cecot demana a la Generalitat no obrir cap més sol·licitud d’ajuts si no és capaç de garantir el correcte funcionament del sistema

Abad: “des del mes de març que proclamem la necessitat d’acompanyar cada mesura restrictiva per Covid-19 als sectors productius amb una proposta econòmica que compensi l’impacte. Els ajuts econòmics anunciants pel Govern anaven en aquesta línia però els sistemes telemàtics no han suportat el mecanisme d’ajuts per concurrència no competitiva per segona vegada i això ara ja és intolerable i insostenible”.

“Aquest matí hem tornat a posar el crit al cel davant les incidències tècniques en les sol·licituds d’ajuts extraordinaris als autònoms”, explica Antoni Abad, president de la Cecot, “de fet, davant aquesta situació, la perspectiva d’obrir les sol·licituds per als propers ajuts, tant els de 50M € a bars, restaurants, centres d’estètica i bellesa, parcs infantils privats, locals d’oci nocturn i negocis situats en centre o recinte comercial, aturats per la Covid-19, com els 19M € previstos per al turisme ens fan ser escèptics amb els sistemes i crítics amb la manca de previsió per dimensionar correctament els recursos tècnics”.

Ja fa dues setmanes que estem informant del fet que s’han disparat a l’alça el volum de consultes per part de les empreses com a conseqüència de la dispersió i confusió de les informacions oficials en relació a les mesures per fer front a la crisi sanitària. Aquest increment de consultes provenen molt sovint de les informacions sobre mesures previstes pel Govern que es filtren als mitjans de comunicació abans de ser aprovades i definides pels canals oficials. Aquestes informacions generen desconcert a les empreses que necessiten de certeses per poder planificar i aplicar instruccions clares en els processos de producció o en la reactivació de la seva activitat.

Si al context de desconcert informatiu generalitzat sumem la situació crítica d’una part molt important d’empreses, autònoms i treballadors a qui se’ls ha obligat a parar l’activitat, qualsevol anunci d’uns ajuts per pal·liar la seva situació econòmica inevitablement genera unes expectatives tals que “no pot ser que siguin frustrades pel col·lapse dels sistemes. Menys encara quan, des del mes de març s’han tingut més de sis mesos per preparar les infraestructures necessàries”.

Des de la Cecot “som molt conscients que estem vivint i gestionant en temps convulsos i que s’ha de donar cert marge a noves propostes per pal·liar situacions mai viscudes amb anterioritat. I quan s’ha posat en marxa una proposta i ha tingut defectes, cal corregir-los i evitar que es tornin a donar. És per això que a dia d’avui,  les plataformes de gestió d’ajuts haurien d’estar preparades per fer front a la situació”.