La Cecot valora positivament la reducció de l'atur de febrer

La Cecot considera que el lideratge de Catalunya en la reducció de l’atur del mes de febrer, en 4.685 persones, és positiu i ho és encara més l’increment de cotitzants a la seguretat social en 24.263 persones.
  • La Cecot valora positivament la reducció de l’atur de febrer i considera necessari centrar l’atenció en activar mesures que contribueixin a reforçar la tendència dels últims exercicis.
  • Garrofé: “Amb 3.470.248 de persones a l’atur, a nivell estatal, és de mal dir que està costant cobrir perfils professionals especialitzats en oficis en les empreses i que preveiem que aquesta necessitat creixi en els propers anys”.
  • És necessari que agents socials, econòmics i administració definim i implementem accions que permetin apropar la realitat empresarial a centres formatius i universitats per poder anar convergint un model que contempli i prioritzi les necessitats de l’activitat econòmica en els seus programes.

 

Segons les dades publicades avui pel Ministeri d’Ocupació el nombre d'aturats registrats a les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació, ha baixat al febrer en 4.685 persones a Catalunya respecte el mes anterior. D'aquesta forma, l'atur registrat s'ha situat en 418.181 persones.

Catalunya ha liderat la davallada de l’atur per al conjunt d'Espanya, on l'atur registrat s’ha reduït un 0,18% (6.280 persones) assolint la xifra total de 3.470.248 de persones que cerquen feina.

Per sectors econòmics, respecte a gener: en Agricultura s'incrementa l’atur en 258 persones; en Indústria baixa en 866; en Construcció es redueix en 543; en Serveis baixa en 4.071 persones.

La Seguretat Social va guanyar el mes de febrer una mitjana de 81.483 afiliats (+0,4%) a nivell estatal, i la contractació fixa creix un 15,37% interanual a nivell del conjunt d’Espanya. Pel que fa a Catalunya, en aquest mes de febrer també lidera l’increment de cotitzants a la Seguretat Social, un total de 24.263 nous cotitzants respecte al mes anterior (+0,74%), tanmateix la rotació continua definint el mercat laboral català on dels 241.092 contractes realitzats només 37.027 han estat indefinits, sent la resta contractes temporals.

 

Valoració de la Cecot

La reducció de l’atur del mes de febrer i l’increment de cotitzants a la seguretat social són dades positives i fan intuir que la tendència interanual continuarà per aquesta via. No obstant, per consolidar el procés de recuperació s’ha d’aprofundir en reformes que afavoreixin i acompanyin la reactivació econòmica i la competitivitat de les empreses, flexibilizant les condicions en les que es desenvolupen perquè puguin reforçar la seva capacitat d’adaptació i de creació d’ocupació.

La Cecot considera que encara s’ha de fer molt per millorar els marcs de relacions laborals i l’economia i proposa millores per la competitivitat destinades a reduir la taxa d’atur, com ara el canvi de model dels serveis d’ocupació, la reducció de les cotitzacions a la SS, relacionar polítiques actives amb polítiques passives d’ocupació, entre moltes altres.

David Garrofé, secretari general de la Cecot, ha valorat les dades destacant les bones xifres de reducció de l’atur en els sectors dels serveis i la indústria, “sectors clau de l’estructura econòmica del país”. A més, ha valorat molt positivament la tendència registrada d’increment d’altes de nous cotitzants a la Seguretat Social tant a Catalunya com en el conjunt d’Espanya.

D’altra banda, tenint en compte les dades i indicadors de la borsa de treball de la Cecot i el perfil de les persones a l’atur, Garrofé reitera que si no es posen mesures amb celeritat es pot donar el cas d’haver de tornar a recórrer a la selecció en origen per determinats perfils professionals. “Amb 3.470.248 de persones a l’atur és de molt mal dir que en els propers anys incrementarà el nombre d’empreses que necessitaran perfils de especialitzats en oficis que ja, a dia d’avui, està costant cobrir amb població d’aquí”, lamenta Garrofé. Actualment les ofertes de feina realitzades per empreses associades a la patronal, mitjançant el servei de borsa de treball, fan referència a especialistes en premses mecàniques de metall, operaris de màquina plegadora, soldadors, polidors de metalls, pintors de vehicles, tècnics electricistes i operaris de manteniment industrial, operaris qualificats per tallers de fusteria i operaris qualificats per obradors de brioxeria, per posar alguns dels perfils més demandats en els últims mesos.

Per aquest motiu, des de la Cecot s’insisteix al Govern de la necessitat de reformular el sistema de formació professionalitzadora, implicant els agents econòmics, socials, educatius i administració per posar mesures consensuades des d’una gestió centralitzada amb àmplia participació d’aquests. I, sobre tot, poder definir accions que permetin apropar la realitat empresarial a centres formatius i universitaris per poder anar convergint un model que contempli i prioritzi les necessitats de l’activitat econòmica.

Amb tot, Garrofé ha destacat que “els sectors econòmics consultats per la Cecot a principis d’any pronostiquen una consolidació dels bons resultats aconseguits durant el 2017 també per al 2018.”