Notes de Premsa

L’Autcat expressa la seva decepció amb la redacció final de les mesures de reactivació i protecció als autònoms aprovades divendres

Rius: “la satisfacció davant l’anunci del Ministre Escrivà afirmant l’ampliació de la prestació extraordinària per cessament a finals de setembre, s’ha quedat en decepció en veure el redactat final del RDL 24/2020 que conté les mesures socials de reactivació de l’ocupació i protecció del treball autònom”.
  • L’Autcat no entén que les organitzacions d’autònoms estatals hagin donat el vistiplau a un document que en comptes d’incentivar la represa, indueixen a la paràlisi. “El missatge que s’està traslladant és si vols tenir dret a la prestació queda’t a casa”.

L’Organització d’Autònoms de Catalunya-Autcat que divendres va mostrar la seva satisfacció davant la decisió del Ministre Escrivá d’ampliar el termini de la prestació extraordinària per cessament fins a finals de setembre, avui es manifesta crítica i decepcionada davant el redactat final del RDL 24/2020 que conté les mesures socials de reactivació de l’ocupació i protecció del treball autònom.

El RDL es va aprovar divendres passat en Consell de Ministres Extraordinari amb el suport de les principals organitzacions d’autònoms a nivell estatal. “No entenem com els representants d’aquestes organitzacions han donat el seu vistiplau a un paquet de mesures tan marcadament insuficient per la reactivació de l’activitat dels autònoms”, expressa Enric Rius, president de l’Autcat que afegeix, “mentre l'empresa pot acollir-se a ERTOs per causes objectives o econòmiques sense límits, l'autònom ha d'arribar a una situació extrema, al punt de la misèria, per poder acollir-se a una prestació de cessament o a la reducció de quotes a la SS. Recordo que ha de justificar un 75% de reducció dels ingressos i que el rendiment net no superi els 1.939,58 euros de promig en els propers tres mesos. Algú s’ha parat a pensar que ja amb una reducció del 50% hi haurà autònoms a qui no els sortirà a compte continuar l’activitat i que molts d’ells quedaran endeutats?”. 

L’Autcat recorda que els autònoms son 3,2 M a Espanya, suposen el 17% dels afiliats a nivell estatal, a Catalunya són prop de cinc-cents mil, i les mesures estan generant un gran greuge comparatiu amb les empreses que poden aplicar mesures com els ERTOs amb criteris objectius sense les limitacions que s’imposa als autònoms. Cal sumar l’agreujant que com la prestació per cessament a què s’aculli un autònom és una mesura per avançant, si després no es compleixen els requisits per reducció, ho ha de tornar amb sancions i interessos. I si ho retorna voluntàriament el text del Decret no deixa clar enlloc si també li poden reclamar sancions. A més a més, ha d’escollir entre la prestació per no activitat o l’exempció parcial de les quotes d’autònoms. “Amenaçar amb sancions i interessos davant una situació d’incertesa no ens dona cap tranquil·litat i ens suposa un sobre estrès innecessari pel context de represa. En comptes d’incentivar la reactivació, incentiven la paràlisi”.

Durant aquests mesos de crisi sanitària motivada per la COVID-19 l’Autcat reconeix que s’ha demostrat que la prestació extraordinària ha resultat una eina positiva per pal·liar els efectes de les mesures de confinament, “tanmateix, considerem necessari que el Govern també treballi amb visió a més mig termini per donar impuls a les activitats econòmiques i que també tingui en consideració altres aspectes com el finançament o els impostos. Les mesures del RDL 24/2020 considerem que no van en aquest sentit”.