Notas de Prensa

L’Autcat demana suspendre o modificar el sistema de recàrrecs per devolucions a la Seguretat Social

Rius: “malgrat la pràctica està avalada per Llei, ara no toca. És incomprensible, més enllà del que suposi quantitativament, que en aquests moments s’apliqui una pujada d’aquest tipus”.
  • L’Organització d’Autònoms de Catalunya considera sorprenent que mentre a la major part de països europeus els Governs ajuden aportant diners a l’economia productiva, aquí es continua mantenint una maquinària inapel·lable de recaptació. 

L’Autcat es suma a les crítiques ja expressades per la federació estatal d’autònoms en relació als recàrrecs en els pagaments a la Seguretat Social sense ingrés i que molts autònoms han d’assumir amb caràcter retroactiu.

Segons la llei, el termini reglamentari establert per al pagament de les quotes a la Seguretat Social sense ingrés de les mateixes està establert un recàrrec del 10% el primer mes i un del 20% a partir del segon mes. Es dona el cas que una gran majoria d’autònoms no disposen d’ingressos, com per exemple els professionals de l’audiovisual vinculats a esdeveniments que no treballen des del mes de març, i molts altres que els han vist reduir amb escreix i que estan fent mans i mànigues per fer front a tots els pagaments. És per això que des de l’Autcat, “malgrat l’aplicació del recàrrec vingui per Llei, considerem que ara no toca. Demostra una manca de sensibilitat vers la seva situació per part de l’Estat”, argumenta Enric Rius, president de l’Autcat, “És incomprensible, més enllà del que suposi quantitativament que en alguns casos és de 3 euros, que en aquests moments s’apliqui una pujada”.

Des de l’Autcat demanen que es suspengui o bé que es modifiqui el sistema per evitar l’ofec dels autònoms amb dificultats per devolució de quotes a la seguretat social, com una mesura conjuntural i temporal que acompanyi i alleugeri les dificultats que estan patint autònoms i empreses a l’hora de fer front al pagament de les cotitzacions socials.

Rius expressa que “és sorprenent que mentre a la major part de països europeus els Governs ajuden aportant diners a l’economia productiva, aquí es continua mantenint una maquinària inapel·lable més pensada i basada en la recaptació. Com ja vam expressar a principis de mes, estan abocant els autònoms a l’economia submergida per la pròpia rigidesa del sistema administratiu. S’està demostrant un gran monstre poc eficient i que alenteix la posada en marxa de qualsevol mesura que podria tenir impacte directe positiu a les empreses per la complexitat de la tramitació. Necessitem simplificació i agilitat dins l’administració”.

SERVEIS DESTACATS: