L’oficina de finançament de la Cecot esdevé promotor financer de l’ICF i assessorarà les pimes sobre els productes de la banca pública de promoció
- En els darrers tres anys i mig, l’ICF ha finançat 352 empreses i entitats al Vallès Occidental per un import total de 298 milions d’euros.
Un acord de col·laboració entre l’oficina de finançament de la Cecot i l’ICF per a la difusió i prescripció de productes de l’ICF mitjançant la figura del promotor financer. Aquest conveni entre l’Institut Català de Finances i la Cecot s’ha signat avui per part de Vanessa Servera i Planas, consellera delegada de l’ICF i Xavier Panés Sancho, president de la Cecot en un acte a la seu d’aquesta entitat a Terrassa.
L’oficina de finançament de la Cecot, que ofereix un servei d’acompanyament, assessorament, informació i accés al finançament a empreses i autònoms, sumarà ara a les seves funcions la de donar a conèixer els productes financers de l’ICF i canalitzar peticions potencials. De la mateixa manera, en el marc de col·laboració de la xarxa de promotors financers de l’ICF, l’oficina de finançament organitzarà accions informatives i formatives per a empreses i autònoms per difondre els instruments de finançament de la banca pública de promoció.
La consellera delegada de l'ICF, Vanessa Servera, ha destacat la importància de promoure projectes transformadors en la vida d’una empresa, que impulsen el desenvolupament sostenible i la reindustrialització i la innovació al territori.
Servera ha subratllat l’aposta de l’ICF per finançar iniciatives empresarials que contribueixin a aquestes àrees clau per a l’economia local, explicant que “l’entitat complementa l’oferta del sector privat proporcionant terminis de devolució més llargs segons els projecte. Per a una empresa comptar amb l’ICF dins el seu grup de bancs és comptar amb un company de viatge també per quan la situació es torça”, ha afirmat.
Per la seva part, Xavier Panés, president de la Cecot, ha explicat que “malgrat la relació entre la Cecot i l’ICF ve de molt lluny, des del 2003, el conveni que signem avui més enllà de continuar donant a conèixer i prescriure els diversos instruments que l'Institut Català de Finances posa a disposició de pimes i persones autònomes, ara també farem un pas més com a Promotors Financers mitjançant la nostra Oficina de Finançament Empresarial i ajudarem les empreses en l’inici de les tramitacions. Una passa operativa que suposa un gran suport a pimes i autònoms en els tràmits administratius”.
Panés ha destacat que, “en un entorn d'inflació i de pujada de tipus les pimes necessiten optimitzar els recursos, també els financers, i això passa, d’una banda, per conèixer noves formes i solucions de finançament i, de l’altra, per un suport operatiu perquè hi puguin accedir. L'Institut Català de Finances, per la seva condició de banca pública, té solucions que sovint permeten augmentar el nivell de risc que pot suportar una pime o persona autònoma i/o solucions amb un cost financer bonificat – per sota del que pot oferir la banca clàssica. Aquestes solucions no només no són exclusives sinó que són complementaries i conviuen bé amb la banca clàssica comercial; de manera que una entitat financera avalua positivament un model de col·laboració mixta (publico - privada) en l'àmbit del passiu, per al seu client”.
Després de la signatura del conveni ha tingut lloc una Trobada pel Creixement Econòmic Sostenible que ha aplegat prop d’un centenar d’empresaris i empresàries, entitats i agents econòmics de la comarca i on s’ha donat a conèixer que l’ICF ha finançat, durant els darrers tres anys i mig, 352 empreses i entitats al Vallès Occidental per un import total de 298 milions d’euros. En aquest mateix termini, a la vegueria de Barcelona s’han finançat 2.515 clients per un valor de 1.300 milions d’euros.
La trobada també ha comptat amb la celebració d’una taula rodona amb empreses que han rebut finançament de l’ICF que ha servit per compartir les seves experiències de creixement i innovació. Núria Betriu, de Pastisart, Mireia Cazador, de Folgarolas Tèxtil, Vicenç Torns, de Vicente Torns SAU i Àlex Castany, de Desde 1850 han mantingut una conversa amb Antoni Vallès, director comercial de l’ICF, que moderat la conversa.
Sobre l’ICF
L'ICF és la banca pública de promoció de Catalunya i, com a tal, la seva missió principal és impulsar el creixement d’empreses i entitats. A través de préstecs i capital finança projectes rellevants i transformadors, posant especial èmfasi en la transició verda, la reindustrialització i l’habitatge social. L’entitat sovint actua com a complement de la banca comercial, oferint terminis de devolució llargs amb l’objectiu de facilitar el retorn del deute. Des del 2014 és membre de l'Associació Europea de Bancs Públics (EAPB), que agrupa gran part dels bancs i les entitats financeres públiques que operen a Europa.
Sobre Cecot
La Cecot és una confederació empresarial multisectorial, constituïda l'any 1978 i integrada per una gran diversitat de gremis i associacions empresarials a qui representen davant dels interlocutors socials. La seva missió és promoure i defensar èticament els interessos de les empreses catalanes oferint un servei innovador i de qualitat en resposta a les seves necessitats presents i futures, d'acord amb el desenvolupament social, natural i econòmic del seu entorn.
A principis de 2023 la Cecot constitueix l’Oficina de Finançament, Ajuts i Subvencions, com a marc on centralitzar tota la gestió dels serveis que els diferents departaments de l’entitat ja prestaven en orientació i acompanyament de les empreses, tant en els processos de captació de nous fons, com en l’optimització dels instruments o línies de finançament que les empreses ja disposin actualment.