El programa Reempresa Mercats Municipals permet salvaguardar 103 parades i 191 llocs de treball en 5 anys
El programa Reempresa Mercats Municipals, que posa en contacte futurs emprenedors i parades de mercat buides o actives que necessiten relleu, ha permès salvaguardar 103 parades de mercat i 191 llocs de treball des de la seva creació el 2017, i ha generat 1,7 milions d’euros d’inversió induïda. En aquests 5 anys el programa, impulsat per la Diputació de Barcelona i la patronal Cecot, ha permès fer difusió i atendre 430 parades de mercat municipal.
De les 103 parades que s’han traspassat amb èxit en 5 anys, 42 estaven buides i 61 en funcionament. Pel que fa al preu mig de les cessions, el 86% de les operacions s’ha situat per sota dels 50.000 euros, i el 14% d’operacions restant entre els 50.000 i 150.000 euros. El preu mig de cessió s’ha situat en 18.000 euros.
Entre els paradistes que busquen relleu, el 62% són dones. Pel que fa al motiu principal de cessió de les parades de mercat en funcionament, la meitat dels paradistes atesos (48,87%) busca relleu a causa de la jubilació. Un 14,29% necessita deixar la parada per motius de salut, un 12,78% per canvi de professió i, entre la resta de causes minoritàries, figuren motius personals (6,77%), impossibilitat de portar el negoci (4,51%), canvi de domicili (3,76%), falta de temps (3%), cansament (2,26%), jubilació anticipada (2,26%) i necessitats de conciliació familiar (1,5%).
Vallès Occidental i Baix Llobregat, les comarques més actives
El Vallès Occidental (41%) i el Baix Llobregat (28,5%) concentren més de la meitat dels relleus de parades completats fins ara pel programa Reempresa Mercats Municipals.
Pel que fa a l’oferta de parades de mercat disponibles, destaca també el Vallès Occidental (33,5%), seguit del Baix Llobregat i el Garraf amb un 21% cadascuna d’elles.
Garantir el futur dels mercats
Les parades de mercat disponibles gestionades per ajuntaments o societats gestores es publiquen en un web específic, on actualment s’oferten unes 170 parades. Un equip de tècnics dels diferents punts d’atenció de Reempresa i els tècnics de mercats i comerç dels ajuntaments ajuda els futurs emprenedors en la cerca d’oportunitats i els assessora sobre el procediment d’adquisició de cada cas.
Les dades del programa s’han presentat aquest dijous en un acte al mercat municipal de Sant Andreu de la Barca, on han participat la diputada de Comerç i Consum de la Diputació de Barcelona, Olga Serra; l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Marc Giribet i Gavara, i el secretari general de la Cecot, Oriol Alba.
La diputada Olga Serra ha destacat que el programa Reempresa Mercats Municipals permet “donar una segona oportunitat a les parades, mantenir vius els mercats i generar nova ocupació” amb persones reemprenedores que, a més, “no comencen de zero sinó que poden comptar amb l’avantatge d’iniciar una nova aventura comercial des d’un negoci ja en marxa que tenen ja clients i distribuïdors consolidats, i amb el suport i l’acompanyament de les persones cedents”.
Serra ha recordat que “els mercats municipals són espais d’intercanvi i de convivència” que, a més, “garanteixen un consum de proximitat amb productes frescos i de qualitat i un tracte únic i personalitzat”, motiu pel qual són una línia estratègica d’aquest mandat per a la Diputació de Barcelona.
Relleu generacional: el cas de la Judith
Durant l’acte ha explicat la seva experiència la Judith Elisabeth Chacha Chadán, reemprenedora de la parada de mercat “Queviures la Bodegueta” del Mercat de Sant Andreu de la Barca.
La Judith treballava en una empresa de neteja i col·laborava com autònoma en un negoci de lloguer de vehicles, però quan va tenir una nena fa dos anys va voler trobar una opció professional que li permetés passar més temps amb ella. Va veure l’anunci de la cessió de la parada i el passat mes d’abril va completar el procés de traspàs.
“Des del programa Reempresa Mercats Municipals em van posar les coses molt fàcils, facilitant-me tota la informació necessària sobre documentació, ajuts, associacions de comerciants, fires, etcètera”, destaca la paradista. La Montse i el Salvador, els antics propietaris, li van ensenyar el negoci des de zero. “Van estar mes i mig formant-me fins que es van assegurar que podria portar jo sola el negoci, i encara ara els truco quan tinc dubtes i venen de tant en tant a visitar-me, els sento com si fóssim família!”, assegura.