Actualidad

Preveiem una baixa incidència de la convocatòria de vaga general del 21 de desembre a l’activitat econòmica de les empreses associades

Considerem que demà hi haurà activitat empresarial però reorganitzada de manera diferent. Sí contemplem afectacions en la mobilitat de les persones, pel que fa a desplaçaments de treball, tot i que no preveiem accions de violència.

La major part d'empreses associades afirmen haver reorganitzat la planificació de tasques amb previsió a les possibles dificultats de mobilitat derivades per la convocatòria de vaga del divendres 21. Òbviament, el sector més amatent a les mobilitzacions convocades a Barcelona és el del comerç que pot veure reduïda la seva activitat comercial en plena campanya de Nadal durant les hores de concentracions al carrer.

Com ja vam informar via circular interna, el Sindicat Intersindical-CSC ha convocat una vaga general de dues hores per al 21 de desembre, de 12.30 a 14.30 hores. 

Des de Cecot entenem que, tot i la situació política complexa que estem vivint i més enllà dels posicionaments personals de cada empresari, com a organització empresarial creiem que la convocatòria d’una vaga general no és la resposta adequada per canalitzar el malestar d’una part important de la societat catalana.

Les vagues generals són instruments pensats per resoldre conflictes laborals i creiem que no és convenient traslladar la conflictivitat política al si de les empreses i generar un impacte econòmic que perjudica els empresaris i treballadors catalans.

De les consultes canalitzades per l’àrea d’Assessorament Laboral de la Cecot se’n deriva una baixa preocupació de les empreses associades a l’organització empresarial catalana en relació a la incidència de la vaga general en la seva activitat. La major part d’empreses han avançat o endarrerit la planificació de les tasques o produccions previstes per divendres 21 i han pactat amb els treballadors i treballadores alternatives a possibles dificultats en la mobilitat per l’àrea metropolitana de Barcelona, com ara el teletreball, alternatives d’agenda o avançament de vacances. Sectors com el lliurament de mercaderies, el transport, on Renfe té convocades vagues per al 21 i també per al 7 de gener que afectaran prop d’un miler de trens, la missatgeria o el comerç a la zona de l’AMB seran, previsiblement, els més afectats tant pels serveis mínims com pels talls de vies de circulació.

En el cas del comerç a Barcelona, el sector sí es mostra obertament preocupat per la incidència que les concentracions al carrer convocades a la capital catalana poden tenir sobre en consum en plena campanya de Nadal. Part de les mobilitzacions de demà s’han convocat en divendres tarda, en horari punta de màxima activitat comercial i més tenint en compte que és el cap de setmana previ a les festes de Nadal. Des de Cecot s’anima als consumidors a reorganitzar també aquestes compres i que el canvi d’hàbit en la compra que pot suposar la jornada de demà es recuperi en els dies posteriors.

Des de la Cecot continuarem amatents a totes aquelles decisions o polítiques que tinguin incidència sobre l'activitat empresarial perquè aquesta és la nostra raó de ser com a confederació empresarial que som. I vetllarem, com ho hem estat fent al llarg de la nostra història, perquè les conseqüències d'aquestes decisions no afectin negativament al desenvolupament del teixit empresarial català sinó perquè l'ajudin a créixer i facilitin que les empreses continuïn generant riquesa als territoris on realitzen la seva activitat. Amb un teixit empresarial fort es pot garantir els nivells de benestar que requereix la societat on aquest teixit genera activitat.

És per aquest motiu que no ens hem adherit a cap vaga general, que és l’àmbit on es dirimeixen els conflictes laborals. 

PODEU FER LES VOSTRES CONSULTES A: