Actualidad

Abad proposa a la consellera Borràs revisar el model de mecenatge a Catalunya

El president de la Cecot ha proposat a la consellera de Cultura que promogui una revisió en profunditat del model de mecenatge del país per estimular les donacions a projectes culturals, socials i d’investigació.
  • Abad: “Hem de cercar aliances perquè Catalunya lideri el moviment d’apoderament de la ciutadania per impulsar projectes d’interès social que reverteixin en cultura, innovació i tercer sector”. 

El president i el secretari general de la Cecot, Antoni Abad i David Garrofé, s’han reunit aquest matí amb la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, i amb la secretària general del Departament de Cultura, Maria Dolors Portús, donant continuïtat a la ronda de trobades que l’organització empresarial està mantenint amb els representants del nou Govern que tenen incidència sobre àmbits relatius a l’activitat productiva i econòmica.

L’intercanvi d’impressions entre els representants s’ha centrat bàsicament en dos aspectes: d’una banda, establir un eix de cooperació entre els departaments d’Empresa, Treball i Benestar Social, i el de Cultura per tal de promoure una revisió en profunditat del model de mecenatge del país que estimuli les donacions a projectes culturals, socials i d’investigació. En aquest sentit, la Cecot forma part del Consell Assessor de la Fundació Catalunya Cultura qui està vetllant per impulsar una nova Llei del mecenatge, i Abad ha insistit a Borràs en que la conselleria de Cultura s’impliqui en el moviment per reclamar el canvi de fiscalitat en el mecenatge i la filantropia. Catalunya ha de liderar el moviment d’apoderament de la ciutadania per impulsar projectes d’interès social. Des del punt de vista de l’organització empresarial, convé generar un procés de revisió de la fiscalitat per estimular les donacions a cultura, innovació i tercer sector i facilitar que la ciutadania tingui més capacitat de decisió sobre on destinar les seves donacions.

D’altra banda, el president de la Cecot ha traslladat a la consellera de Cultura la necessitat de donar impuls a les indústries culturals, professionalitzant la gestió empresarial i ajudant-les a guanyar dimensió i consolidar-se. En aquest aspecte, a criteri de la Cecot, els professionals del sector tenen molt coneixement en les disciplines de l’àmbit cultural però hi ha poca cultura empresarial i se’n ressenteixen. “És necessari preservar el sector de les indústries culturals al país i per fer-ho, cal que incorporin la gestió empresarial i la visió econòmica al nivell de la creació de nous projectes culturals”, explica Abad, “és un sector molt dinàmic, amb una capacitat creativa espectacular, però molt atomitzat i caldria donar-li solidesa, per exemple, mitjançant l’increment de la dimensió de les empreses per tal que puguin assolir projectes més ambiciosos i poder-les ajudar a competir en mercats internacionals”.

Com en la resta ocasions amb homòlegs del conseller, Abad ha reiterat la col·laboració i la implicació de la Cecot en qualsevol proposta o mesura que els departaments del nou Govern de la Generalitat vulguin desenvolupar i tinguin incidència en l’activitat empresarial.