La Unió de Floristes ha escollit el “Dinosaure” de Roc Alabern per la 26a edició del Gerro de Sant Jordi
ARXIUS RELACIONATS:
- La dissenyadora Pili Alba ha estat l’encarregada de transformar la gran escultura de l’artista terrassenc Roc Alabern “environment” en la darrera peça de la col·lecció de Gerros de Sant Jordi endegada l’any 1998 per la Unió de Floristes de Terrassa.
- Clapés: “serà el segon any després de la pandèmia que es podrà passejar i entrar a les floristeries. Malgrat la diada sigui en diumenge, preveiem un increment de vendes de les roses de major qualitat, ja que els compradors dediquen més estona a passejar amb més calma, sense les preses d’un dia feiner i als professionals del sector ens beneficia”.
La Unió de Floristes de Terrassa ha escollit l’escultura coneguda popularment amb el nom de “Dinosaure”, com a Gerro de Sant Jordi per aquest 2023.
Es tracta d’una gran escultura 8 metres d’alçada i 5 d’ample que representa un drac, feta amb velles carrosseries de cotxes tretes d’un desguàs i obra de l’artista terrassenc, Roc Alabern (1945-2003). Actualment està ubicada en una rotonda a la N150, arribant a Terrassa. L’origen de l’escultura es remunta a la Festa Major de Terrassa de l’any 1986, quan es van fer diversos decorats arreu de la ciutat i la Plaça Clavé va acollir la gran escultura d’Alabern. Posteriorment es va instal·lar en el recinte industrial d’una empresa de fabricació de catifes per automòbils a Viladecavalls i amb el tancament de l’empresa, l’Ajuntament de Terrassa va aconseguir la cessió l’escultura per la ciutat, de la mà de la galerista Carme Casamada i es va instal·lar en l’actual emplaçament.
La iniciativa del “Gerro de Sant Jordi” impulsada per la Unió de Floristes, que ja és el 26è any (*) que es duu a terme, va néixer amb la voluntat de crear una col·lecció en la qual cada any se simbolitzés algun monument o motiu emblemàtic de la ciutat de Terrassa.
El gerro d’aquest any compta amb una edició limitada de 80 gerros a un preu que rondarà els 29€ i que es podrà trobar a gran part de les floristeries agremiades:
• La Selva: Plaça del Progrés,8
• Floristeria Gras: Plaça Salvador Espriu, 1 i Av. Jaume I, 317
• Oliveras: Carrer del Nord, 62-64
• Petit Paradís: Avinguda Abat Marcet, 201
• Jotas Floristas, Carrer Ramón i Cajal, 100
• Argemí, Crtra, Talamanca, km 3
• Floristeria Roc Flors, Carrer Sicília, 55
Enguany, el disseny de la peça ha anat a càrrec de la dissenyadora floral de Kreadif, Pili Alba, qui tenia més d’un repte per aquesta edició: “quan la Unió de Floristes em va proposar traslladar aquesta gran escultura feta de carrosseries de cotxes en un gerro per acollir la rosa de Sant Jordi, d’entrada em va semblar un repte complex però, tenint en compte que la intenció d’aquest any era oferir un producte amb menor cost final per al comprador, encara em semblava més interessant”. A diferència de les darreres edicions realitzades amb ceràmica, enguany el material emprat per Alba ha estat la fusta, la pintura i el feltre. “Vam començar a treballar en la idea el mes de febrer i amb les primeres maquetes la gent reconeixia l’escultura, la qual cosa em va motivar a continuar la línia endegada. Els colors groc, blau i vermell de l’escultura son molt característics i la tècnica que he emprat és tall amb màquina i muntatge i decoració final a mà, peça per peça fins arribar a les 80 unitats”.
El president de la Unió de Floristes de Terrassa, Carles Clapés ha reiterat el fet d’anar a “cercar una peça final amb un preu més assequible per als compradors, tenint en compte el context socioeconòmic en el que estem”.
(*) Són 26 anys que la Unió impulsa la campanya del Gerro de Sant Jordi i 25 peces realitzades ja que l’any de la pandèmia el Gerro corresponent a la Geganta es va distribuir entre les edicions 2020 i 2021.
Les floristeries agremiades confien que, malgrat la diada de Sant Jordi sigui en diumenge, la venda de roses es mantindrà tot i que distribuïda durant el cap setmana, des del divendres fins el diumenge.
Segons Carles Clapés, president de la Unió de Floristes de Terrassa “ja tenim encàrrecs d’empreses i entitats que distribuiran roses als seus equips de treball o a clients el divendres 21 i el dilluns 24 d’abril, així que la venda final de la diada aquest any estarà menys concentrada en diumenge i tindrà una durada més àmplia. D’altra banda, el fet que Sant Jordi sigui en diumenge notem un increment de vendes de roses de major qualitat, ja que els compradors dediquen més estona a passejar amb més calma, sense les preses d’un dia feiner”.
Clapés afegeix que “serà el segon any després de la pandèmia que es podrà passejar i entrar a les floristeries sense mascareta i reitero el que ja vam dir per la campanya anterior. Per a nosaltres, que tenim negocis on la varietat de colors i la varietat d’olors és tan important, el fet de poder-nos alliberar de les mascaretes, encara que sigui puntualment, ajudarà a recuperar una experiència sensorial com és la basada en l’olfacte, tan bàsica per un producte com les flors i plantes naturals que comercialitzem”.