Notes de Premsa

El Gremi de Transports i Logística de Catalunya denúncia el col·lapse continu de camions en les àrees de servei de l'AP-7 a Catalunya ocasionant importants problemes de seguretat viària

El desviament obligatori a camions l'AP-7, en vigor des de 2018 i per la qual circulen diàriament de més de 15.000 camions, ocasiona gravíssims problemes de sobresaturació d'aparcament i de seguretat viària en les tres úniques àrees de servei existents en l'autopista, dificultant que els transportistes puguin realitzar els descansos obligatoris.
  • Malgrat que la Direcció de Trànsit de Catalunya ha habilitat, els caps de setmana, unes àrees de descans provisionals en les antigues platges de les cabines de peatge de Martorell i La Roca, aquestes manquen de qualsevol tipus de servei d'higiene o manutenció mínima per als transportistes.

Ja han passat més de 4 anys des que en 2018 van ser aprovades les restriccions a la circulació de camions per les carreteres nacionals N-340 i N-240 al seu pas per les províncies de Castelló, Tarragona, Lleida i Barcelona, període durant el qual la circulació de camions per l'autopista AP-7 s'ha duplicat, aconseguint en l'actualitat una circulació diària d'entorn de 15.000 vehicles pesants de transport de mercaderies per aquesta via.

No obstant això, com venen denunciant els representants dels professionals del transport per carretera reiteradament, les úniques 3 àrees de descans existents en l'autopista en aquest tram són absolutament insuficients per a cobrir les necessitats d'aparcament i avituallament que precisen els milers de transportistes que diàriament transiten per l'AP-7. Això ocasiona diàriament gravíssims problemes de sobresaturació, ja que el total de places d'aparcament per a camions que ofereixen conjuntament no aconsegueix el centenar, la qual cosa no cobreix ni mínimament les demandes dels transportistes per a poder realitzar els descansos que per llei estan obligats a fer cada 4,5 hores.

Malgrat això, l'única solució absolutament insuficient que s'ha donat fins ara és la d'obrir els caps de setmana les antigues platges on se situaven de les cabines de peatge de Martorell i La Roca, les quals manquen dels més mínims serveis d'higiene o manutenció per a cobrir les necessitats dels transportistes, sense que fins ara es troba programat la construcció de noves àrees de servei per a atendre el volum creixent tant de camions com de turismes que sofreix l'autopista a conseqüència del seu alliberament fa ja 2 anys. “La única solució que s’ha donat i que resulta totalment insuficient”, reitera Antonio Martínez, president del Gremi de Transports i Logística de Catalunya, qui insisteix que “és especialment preocupant la situació d’inseguretat viària s’està originant en aquestes àrees de servei”, ja que davant l’absència d'espai real on aparcar, molts transportistes es veuen obligats a estacionar en els carrils d'entrada i sortida al costat de l'autopista amb el consegüent risc que qualsevol vehicle que transiti per la via pugui col·lidir amb els camions allí aparcats. I les administracions responsables de la seguretat viària segueixen sense aportar cap solució alternativa per a resoldre-ho.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.  

El Gremi de Transports i Logística és membre cofundador de la Federació COT Catalunya (Coodinadora d’Organitzacions de Transportistes de Catalunya), juntament amb AGTC, ASTAC-COMTAL, Gremi de Transports i Logística de Catalunya i SINTRAPORT. La Federació COT Catalunya va néixer el 2022 amb el propòsit de sumar esforços i treballar de manera coordinada per a reduir l'impacte de factors socioeconòmics sobre el sector com són, entre d’altres, els increments de cost dels carburants o de l'energia, la inflació o les restriccions de circulació en vies com l'AP7.

La major part de les entitats fundadors de COT Catalunya ja formen part de la Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (FENADISMER), organització que defensa els interessos del sector en tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.