Notes de Premsa

El Gremi de Transports i Logística de Catalunya considera necessari mantenir les ajudes al combustible per als transportistes donada la conjuntura d’inestabilitat i incertesa actual

La Ministra d'Economia va anunciar divendres la fi de la bonificació als combustibles per als transportistes que es va posar en vigor el passat mes de gener.
  • El sector del transport considera precipitada aquesta decisió en l'actual conjuntura d'inestabilitat i incertesa que s'està vivint a nivell internacional i que afecta directament l'evolució del preu del petroli, tenint a més en compte que en l'actualitat el preu del gasoil d'automoció es troba gairebé un 20% per sobre del que hi havia al maig de 2021, i que per a altres col·lectius professionals l'ajuda té caràcter anual i amb major bonificació.

Divendres passat, la Vicepresidenta Primera i Ministra d'Economia, Nadia Calviño, va anunciar la fi de les ajudes al combustible per al col·lectiu del transport per carretera a partir del pròxim 1 de juliol, unes ajudes que van entrar en vigor el passat mes de gener i que el Gremi de Transports i Logística de Catalunya considera necessari mantenir davant l’actual context econòmic.

El Gremi manifesta públicament el seu rebuig a aquesta decisió per considerar-la precipitada en l'actual conjuntura d'inestabilitat i incertesa que es continua vivint a nivell internacional, tenint en compte que qualsevol esdeveniment imprevisible pot alterar de manera immediata el mercat internacional del cru i provocar una alça incontrolada del preu del petroli en les pròximes setmanes, com ha vingut succeint en els dos últims anys.

En tot cas no ha d'obviar-se que el preu del gasoil d'automoció a Espanya es troba en l'actualitat gairebé un 20% per sobre del que hi havia per aquestes mateixes dates en 2021, per la qual cosa encara no s'han aconseguit els preus pre-crisis que gaudíem tant els conductors particulars com els professionals.

Per això, el Gremi considera més prudent esperar a veure com evoluciona el preu dels combustibles en les pròximes setmanes abans d'adoptar qualsevol decisió per part del Govern sobre possibles ajudes al sector del transport per carretera per al segon semestre de l'any. A més, l'eliminació d'aquestes ajudes per al sector del transport per carretera suposaria un greuge respecte al tracte donat a altres col·lectius professionals també beneficiats amb una bonificació en els combustibles com és el cas del sector agrari, les ajudes del qual per a aquest any 2023 tenen caràcter anual, calculades en funció de tot el consum que haguessin realitzat l'any anterior, i a més per import superior en abonar-los 20 cèntims per cada litre consumit, a diferència del transport per carretera en què aquest import es va rebaixar a 10 cèntims a partir del mes d'abril.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

El Gremi de Transports i Logística és membre cofundador de la Federació COT Catalunya (Coodinadora d’Organitzacions de Transportistes de Catalunya), juntament amb AGTC, ASTAC-COMTAL, Gremi de Transports i Logística de Catalunya i SINTRAPORT. La Federació COT Catalunya va néixer el 2022 amb el propòsit de sumar esforços i treballar de manera coordinada per a reduir l'impacte de factors socioeconòmics sobre el sector com són, entre d’altres, els increments de cost dels carburants o de l'energia, la inflació o les restriccions de circulació en vies com l'AP7.

La major part de les entitats fundadors de COT Catalunya ja formen part de la Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (FENADISMER), organització que defensa els interessos del sector en tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.