Notes de Premsa

El retail català tanca en positiu la campanya més important de l’any (del Black Friday a Rebaixes) i amb bones perspectives pel 2018

Els canvis d'hàbits de compra faran que aviat necessitem altres indicadors complementaris a la xifra de vendes per analitzar l'evolució del retail.

Les empreses que s’han adaptat millor als nous hàbits de compra, han tingut millor xifra de vendes.

“Una robusta campanya de Nadal és la millor garantia per encarar el 2018” afirma Joan Carles Calbet, President de RETAILcat. “El sector està fort i s’està adaptant a la gran transformació dels models de negoci del retail. El Black Friday és ja la campanya més important pel sector, mentre que les Rebaixes perden força, per la no-coordinació de dates i per ser una campanya massa llarga”.

L’Index global de Comerç al Detall (INE/IDESCAT) és a desembre de 2017 del -0,2% a preus constants. Per àmbits, l’únic que decreix al 2017 és la venda d’equipament de la llar. La resta són tots positius.

L’Index de Confiança actual del Consumidor és millor ara que al gener del 2017 (93,5 respecte 88,9) i l’Index de Confiança futur del Consumidor també: 111,1 (gener 2018) respecte 107,6 (gener 2017).

Indicador Sintètic del Consum (ISC) ha tingut una tendència positiva el 2017 (105,63 al gener i 108,39 al desembre). L’ISC al ser un indicador configurat per diversos indicadors, permet tenir una visió robusta de l’evolució. Les perspectives pel 2018 són doncs, positives.

L’Indicador de Comertia dels últims mesos ha estat: +5% (novembre) +4,3% (desembre) i +3,5% (gener).

El sector del retail és molt divers pel que fa a formats i a tipologia d’empresa. Constatem que el creixement és més sostingut a les mitjanes i grans empreses. Aquestes han realitzat importants esforços d’adaptació als nous hàbits de compra, i veiem ara que en recullen els fruits.

En la línia xifres globals

Si veiem xifres més globals del retail, segons la National Retail Federation (NRF) les vendes del 2017 al retail van ser un 3,9% superiors al 2016 i la previsió pel 2018 és d’un creixement entre el 3,8% i el 4,4%. Aquestes dades inclouen també el retail online, que creix a un ritme superior a la mitjana (entre un 10 i un 12%).

Som davant un canvi de model

El retail és un sector molt dinàmic. En pocs anys han canviat molt els hàbits de compra i preveiem que encara es modificaran molt més. Els punts de venda físics seran cada vegada més espais experiencials. La venda de productes es complementarà cada vegada més amb la venda de serveis associats. La tendència creixent a pagar per l’ús (enlloc de comprar el producte) s’estendrà a molts sectors i oferir facilitats per recomprar els propis productes és una tendència que ja estan aplicant, amb èxit i bona acollida, algunes empreses del retail. Aquest canvi de model farà repensar també quines han de ser les xifres i els indicadors que ens donin el pols del sector. La xifra de vendes haurà de ser complementada amb altres variables.

Sobre RETAILcat

RETAILcat representa 32.000 establiments comercials repartits per tot el territori català (més del 30%), que dóna feina a 236.300 persones, el 50% de treballadors del retail de Catalunya, representant conjuntament més del 7% del PIB català.
RETAILcat representa a: Barcelona Oberta, Cecot, Comertia, Fundació Barcelona Comerç i Fundació Comerç Ciutadà.

+info: RETAILcat – Premsa: Susanna Cuadras. Tel. 647365640 / comunicacio@retailcat.org