La Cecot celebra les bones dades de l’atur del mes de juny i l’increment d’afiliats a la seguretat social

Garrofé: “més enllà de l’esperable reducció de l’atur en el sector dels serveis en un mes de juny, cal celebrar de forma important la reducció en dos sectors molt importants de l’economia del nostre país com són la indústria i la construcció”.
  • Amb tot però, cal afrontar i aplicar reformes importants que estimulin de manera decidida l’activitat econòmica i generin un marc favorable de la contractació i la creació d’empreses, i l’atracció d’inversió estrangera.

Catalunya va liderar la baixada de l’atur registrat al juny a tot l’estat espanyol amb 15.376 desocupats menys, segons dades que ha fet públiques avui el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Amb aquestes dades, Catalunya se situa a dia d’avui en 370.192 aturats, un 3,99% menys que el més anterior i un 5,42% respecte al mateix any de l’any passat. Per darrere de Catalunya hi ha Andalusia que perd 10.493 aturats i Madrid que redueix la taxa en 9.713 persones.

Per sectors econòmics, la reducció més gran en termes absoluts ha tingut lloc al sector serveis, amb 11.677 aturats menys respecte el mes anterior, seguit de la indústria i la construcció amb 1.492 i 1.304 aturats menys respectivament.

Si ens fixem en totes les províncies catalanes, Barcelona és, en termes absoluts, la que acumula un descens més elevat de persones a l’atura amb 8.502 menys (sobretot en el sector serveis, on en perd 6.178), seguit de Tarragona, amb 2.867 persones menys a les llistes de l’atur i Girona i Lleida, amb 2.397 i 1.610 persones menys aturades respecte al més passat.

Segons les dades publicades avui pel Govern espanyol, hi ha hagut un augment d’un 6,3% (19.130 nous contracte al juny) pel que fa als contractes registrats respecte aquest mes passat tot i que el 98,5% d’aquests contractes eren temporals. Amb tot, cal destacar que en comparació amb el juny del 2017, s’han registrat prop de 2.200 contractes menys a Catalunya disminuint els temporals amb un 2,18% i augmentant els indefinits amb un 11,23% respecte l’any passat.

 

Valoració de la Cecot

La Cecot valora molt positivament les dades que ha fet públiques el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i en concretament en la reducció de l’atur en els sectors de la indústria i la construcció i l’increment de les afiliacions a la Seguretat Social amb una mitjana de 91.322 afiliats (+0,5%), la seva segona millor dada des del 2006.

Per David Garrofé, secretari general de la Cecot, “més enllà de l’esperable reducció de l’atur en el sector dels serveis en un mes de juny, cal celebrar de forma important la reducció de l’atur en dos sectors molt importants de l’economia del nostre país com són la indústria i la construcció”. El secretari general de la Cecot ha volgut recordar que “Catalunya concentra més del 22% del total de la indústria de l’Estat Espanyol”, fet que “demostra la gran importància d’aquest sector a la nostra economia”.

Garrofé també ha volgut destacar el bon estat de salut de l’economia catalana que “creix amb força i solidesa”. Segons David Garrofé, “amb el ritme de creixement actual, tot fa preveure que d’aquí uns anys podrem parlar d’una generalització de les bones dades en molts altres oficis i sectors.”

Amb tot però, ja fa temps que Cecot demana que “cal afrontar i aplicar reformes importants que estimulin de manera decidida l’activitat econòmica i generin un marc favorable de la contractació i la creació d’empreses”.

Aquesta mateixa setmana, la Cecot ha traslladat al president de la Generalitat, Quim Torra, la necessitat de cercar acords i consensos per comptar amb la màxima estabilitat possible i que les decisions que es prenguin des del Govern dotin de seguretat jurídica l’activitat empresarial. I, tot i la bona marxa de l’economia catalana, la Cecot creu que s’ha de recuperar el ritme de dinamisme anterior i fer un sobre esforç en relació a la projecció de la imatge de Catalunya a nivell internacional que l’ajudi a atreure inversions i fer de Catalunya un Smart Country.