La Cecot valora que s’hagi arribat a un preacord per la governabilitat de Catalunya fruit del diàleg i la negociació política
- La patronal catalana considera el preacord un pas endavant en l’assoliment d’un finançament just per Catalunya malgrat reconèixer que els partits polítics hauran de continuar aplicant la negociació per concretar alguns dels punts del document presentat per ERC i PSC.
Terrassa, 31 de juliol de 2024 – El comitè executiu de la Cecot, conscient del complex context en què s’ha desenvolupat el recent preacord entre el PSC i ERC per la investidura a la presidència a la Generalitat, valora que la proposta sigui fruit del diàleg i la negociació política, i que reculli les demandes i reivindicacions que la ciutadania, el teixit empresarial i, en resum, la societat civil ha fet les darreres dècades com ho és la de la millora del finançament per Catalunya.
“Els anys, l’hemeroteca i les experiències prèvies en propostes i negociacions d’aquest calat, ens fa ser prudents amb el grau d’assoliment d’algunes de les propostes i mesures del text del preacord”, exposa Xavier Panés, president de la Cecot, “però valorem positivament que sigui el resultat del diàleg polític i que s’hagi arribat a consensos que desitjaríem fossin tan amplis com sigui possible”. En un comunicat previ, l’entitat reclamava als partits que arribessin a acords i un consens polític per resoldre, des de la política, les reformes estructurals pendents al país; des de les infraestructures, passant per la sanitat, l’ensenyament o l’administració pública, i demanava al nou Govern i als partits que conformarien l’arc parlamentari, coratge polític per tirar endavant reformes, realitzant els acords necessaris i cercant el màxim consens per tal de dur-les a terme amb èxit. I fer-ho conjuntament amb les organitzacions de representació empresarial.
Tenint present que serà la militància d’ERC qui, amb el seu vot aquesta setmana, decideixi les pròximes passes en les negociacions, de les propostes que integra el text del preacord, la patronal destaca la de recaptar i gestionar tots els impostos des de Catalunya, mitjançant l’Agència Tributària de Catalunya, “això voldria dir tenir la clau de la caixa” i poder-ho vincular amb el principi d’ordinalitat segons la capacitat fiscal, avançant cap a una millora dels recursos per Catalunya. L’entitat també destaca com a positiu que el text reculli la proposta d’impuls a la indústria catalana i la reindustrialització amb l’objectiu d’assolir un pes industrial del 25% del PIB, “una fita marcada fa dècades, però encara no assolida”, afirma Panés. “Com a ferms defensors d’un model econòmic on el pes del sector industrial s’equipari al turístic o el dels serveis, aquest compromís escrit en el preacord d’impulsar la indústria també el celebrem”.
Un tercer aspecte que contempla el preacord i que la Cecot considera que recull una altra de les seves reivindicacions històriques és la referent al programa pime transversal a les polítiques productives del Govern. “Abans de legislar, pensar en l’impacte que tindrà qualsevol nova mesura o proposta en el 98% del teixit empresarial català, és a dir, en autònoms, microempreses i pimes”, puntualitza Panés, “és una demanda de sentit comú, que la majoria d’organitzacions empresarials traslladem diàriament a les administracions i que, el fet que el preacord la incorpori explícitament en el redactat, creiem que és una manera de materialitzar-la, formalitzar-la i convertir-la en un objectiu a assolir en la pròxima legislatura”.