Actualitat

La Cecot i l’Autcat hem reclamat al Ministeri d’Hisenda que esclareixi ja si els receptors d’ajuts per COVID-19 han de preveure “un pal per part d’Hisenda”

Estem a setembre i les persones autònomes treballadores i les nostres plantilles necessitem saber si Hisenda eximirà de tributació els ajuts per COVID-19 o no. És inadmissible que encara no s’hagi previst
  • La lamentable situació econòmica de gran part d’autònoms es pot veure agreujada si el Ministeri d’Hisenda els obliga a tributar. Socialment és inadmissible demanar que paguin impostos sobre uns ajuts que han rebut perquè han hagut de tancar els seus negocis o han vist reduïda la facturació més d’un 75%.
  • D’altra banda, el SEPE no està aplicant retencions a les persones treballadores per compte a aliena acollides a un ERTO, de manera que a la pròxima renda es trobaran amb situacions com ara l’obligació de fer-la o haver de pagar per l’efecte de tenir dos pagadors. 

Les empreses associades  es mostren preocupades per l’anòmala situació aquest any d’haver de viure dues “clatellades de gener”, una a principis d’any i la segona ara, al mes d’octubre. Aquest mes es presenta complicat per la major part de persones treballadores autònomes i empreses per la confluència d’obligacions fiscals i tributàries habituals i les sobrevingudes per l’impacte de les mesures econòmiques generades per la COVID-19.

Si res no ho canvia, autònoms i empresaris hauran de fer front a totes les moratòries tributàries a les que es van acollir tenint en compte que es donaria una reactivació de l’activitat econòmica que no s’ha produït i que es preveu llarga. La Cecot i l’Organització d’Autònoms de Catalunya-Autcat vam detectar el mes de juny una preocupació creixent, entre les empreses i autònoms associats, al voltant de la futura tributació dels ajuts rebuts pels autònoms així com les retribucions rebudes per les treballadores i treballadors afectats pels ERTOs conseqüència del COVID-19.

Vam escriure a la Ministra d’Hisenda el juliol perquè tal i com estava la normativa (i continua estant), tant els ajuts com les retribucions hauran de tributar en l’IRPF a declarar l’any vinent, situació que es planteja absolutament contradictòria, donat que no s’entén que es doni un ajut amb una mà i se’n tregui una part amb l’altre.

En el cas dels autònoms pot ser molt complicat donat que els perceptors dels ajuts son autònoms que han hagut de tancar els seus negocis o bé que han vist reduïda la seva activitat en un 75%. Si en aquesta situació ja minvada econòmicament, a més han de pagar impostos per aquestes ajudes, seria agreujar encara més la seva situació, que ja de per si està sent molt complexa.

En el cas de les persones que treballen per compte d’un altre es poden donar dues circumstàncies: una de genèrica que és que el SEPE no està practicant retencions en les seves retribucions i les empreses sols les apliquen sobre la part que retribueixen, per la qual cosa, de no modificar-ho, suposaria un greuge molt important a l’hora de fer la declaració, però es que a més a més, es pot donar el cas de persones que habitualment no tenien l’obligació de fer la declaració i que enguany l’hagin de fer pel fet de tenir dos pagadors de les seves retribucions.

Per tant, tant la Cecot com Autcat ens hem tornat a dirigir per escrit al Ministeri d’Hisenda, per reclamar que clarifiqui sense més demora aquesta situació i sol·licitar que declarin exemptes d’impostos les ajudes i retribucions rebudes com a conseqüència de la situació creada pel COVID-19.

SERVEIS DESTACATS: