Notes de Premsa

RETAILcat denuncia els “dies sense iva” per publicitat enganyosa i irresponsabilitat fiscal

És legal plantejar descomptes o dies "sense IVA"?

Des de fa uns anys algunes empreses del retail realitzen grans campanyes de descompte basades en un missatge clar: el dia o els dies sense IVA.

Quant descompte real implica una "oferta sense IVA"?

S'ha de partir de la idea que les empreses que plantegen aquest tipus de promocions i campanyes de màrqueting veritablement no implica llevar-li l'IVA al producte, sinó que és un descompte per un import equivalent o aproximat.

De manera general, la quantitat econòmica a descomptar no s'aplica sobre el preu del producte, sinó que en realitat s'aplica sobre la base imposable, que és el preu sense IVA i no sobre el Preu de Venda al Públic (PVP). Per tant, estem parlant que enlloc de realitzar-nos un descompte del 21% (el tipus més habitual), s’aplica un 18%. És una campanya enganyosa. I en ocasions, no es garanteix que el preu sigui el mateix que dies abans de la campanya. No sempre és així.

 

¿És legal plantejar els dies "sense IVA"?

Fa un temps que Hisenda té en el seu punt de mira aquest tipus de promocions, per dos motius:

  • Que aquest tipus de missatges no afavoreix l'educació del contribuent, ja que no s'ajuda difonent la falsa creença que es pot lliurar de pagar aquest tipus d'impostos.
  • Que pot ser valorada com a publicitat enganyosa, ja que no és realment ni treure l'IVA (no es pot), i s’apliquen percentatge de descompte menors.

"No es pot confondre el consumidor"

"El que no es pot fer és confondre el consumidor", manifesta Joan Carles Calbet, President de  RETAILcat. Aquest tipus de publicitat "pot portar a equívocs", ja que l'IVA es paga de tota manera. La devolució de l’IVA o TaxFree només s’aplica a compres realitzades per no residents a la UE, al tornar als seus països d’origen.

RETAILcat demanarà a la Delegació Regional d’Hisenda de Catalunya i a la Direcció General de Consum de la Generalitat de Catalunya que prenguin mesures d’inspecció quan es produeixin aquest tipus de campanyes enganyoses.

 

Sobre RETAILcat

RETAILcat representa 35.000 establiments comercials repartits per tot el territori català (més del 30%), que dóna feina a 230.000 persones, el 50% de treballadors del retail de Catalunya, representant conjuntament més del 7% del PIB català.

RETAILcat representa a: Cecot, Comertia, Fundació Barcelona Comerç i Fundació Comerç Ciutadà.

+info: RETAILcat – Premsa: Susanna Cuadras. Tel. 647365640 / comunicacio@retailcat.org