La Cecot considera necessari comptar amb un pacte pressupostari per Catalunya, malgrat mostrar-se disconforme amb l’increment de la fiscalitat
- Avui s’ha fet públic el pacte pressupostari entre el Govern de la Generalitat i els comuns per tal de facilitar l’aprovació del pressupost de la Generalitat per part de l’executiu la propera setmana.
- La Cecot manté que uns pressupostos participatius haguessin implicat l’empresariat en la reflexió de necessitats, la seva priorització i també en la rendició de comptes continuada dels equips de govern.
Avui s’ha ratificat públicament l’acord pressupostari que el Govern de la Generalitat i el grup parlamentari d’En Comú Podem han tancat després de setmanes de reunions i que es concreta en una reforma fiscal d’impostos com l’IRPF o successions, i la incorporació d’un nou impost verd que gravarà l’impacte mediambiental de les empreses energètiques, entre altres.
A l’espera d’analitzar amb més deteniment el contingut de l’acord, la Cecot valora positivament el pacte ja que reacciona a la reivindicació que venia fent la patronal catalana en els darrers mesos, sobre la necessitat de comptar amb un pressupost general. “Entenem que el pressupost havia de recollir algunes demandes socials que considerem com a necessàries i, per tant, celebrem que s’hagi aplicat sensibilització social en seva redacció”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot, “tanmateix, hi ha dos elements que no compartim i amb que hem traslladat la nostra disconformitat públicament. D’una banda l’increment de la fiscalitat, que ens allunya de la fiscalitat mitja espanyola, conseqüència d’un mal finançament de Catalunya i, de l’altra, ens hagués agradat participar en el debat del pressupost per tal d’incrementar les partides que han d’afavorir les partides en l’actual context de creixement més moderat de l’economia”.
A priori, l’increment de tipus impositius tindrà un impacte directe sobre l’activitat productiva que fa temps denuncia una pressió fiscal molt alta i per sobre de la de comunitats autònomes com la de Madrid, Aragó o València. La Cecot demana al Govern les condicions necessàries per poder competir d'igual a igual amb comunitats com Madrid, és a dir, ni impost de patrimoni, ni impost de successions. La Cecot considera necessari tenir en compte la pèrdua de competitivitat que es pot donar a curt i mig termini en el teixit productiu i reitera que no es pot exigir més esforç fiscal a totes les persones censades, permetent que un 25% de l'activitat no estigui subjecte a tributació.
Des de la Cecot es considera que la participació activa dels agents socials i, la dels representants empresarials que és la que ostenta l’entitat, en els debats pressupostaris enriquirien el propi debat amb aportacions i propostes que incidirien en l’eficiència dels pressupostos i una redistribució més justa.