Salònica acull el Congrés Anual de la xarxa europea de Business Angels amb el propòsit de triplicar la representació de les dones a l’ecosistema inversor en els propers anys

Actualment el percentatge de dones inversores europees és únicament del 10% i representen al voltant de l’1% del capital total invertit. L’EBAN vol canviar aquesta situació i incrementar la representació de les dones a l’ecosistema inversor.
  • Riba: “L’EBAN ens proposa treballar en tres àrees principals per revertir aquesta situació: triplicar el número de dones inversores a Europa, augmentar el nombre d’inversions en empreses dirigides per dones i augmentar el número de dones a les juntes directives de les empreses. Una proposta que encaixa amb les actuacions que des de la Business Angels Network Catalunya ja estem desenvolupant”.  
  • El programa del congrés ha centrat la seva activitat divulgativa i tècnica en l’aprofundiment d’aspectes com la inversió d'impacte i el compromís amb l’ètica empresarial, la innovació tecnològica o l'emprenedoria social.

 

Salònica, la segona ciutat més gran de Grècia, ha acollit la 21a edició del Congrés Anual de la European Business Angels Network (EBAN), l’esdeveniment d’inversió privada més grans i internacionals d’Europa on la xarxa catalana BANC ha mantingut una presència significativa i continuada en el marc dels grans esdeveniments de l’ecosistema inversor dels darrers vint anys. La Business Angels Network Catalunya ha estat representada en el congrés pel seu vicepresident, Albert Colomer, i la seva coordinadora, Carlota Riba.  

Durant l'EBAN Congress 2023, s’han presentat les últimes tendències en finançament empresarial, destacant l'augment de la inversió d'impacte i el compromís amb l'ètica empresarial i el desenvolupament sostenible. S'han destacat les oportunitats en sectors com la tecnologia disruptiva, la salut digital, les energies renovables i la indústria 4.0. A més, es van abordar els reptes actuals en l'ecosistema financer i es van explorar noves estratègies per afrontar-los.  

Segons Colomer, “EBAN Thessaloniki 2023, ha estat una font de noves idees i tendències per àngels inversors, emprenedors i creadors d’opinió més eminents del món, i ha permès la creació de xarxes i acords amb experts del camp de la inversió, el finançament i l’emprenedoria”. El congrés s’ha centrat en diverses temàtiques rellevants, incloent-hi la inversió d'impacte, la innovació tecnològica, l'emprenedoria social i el paper de les dones en el món empresarial. “De fet, des de la BANC ens vam adherir al manifest For a Gender Balanced Angel Investing Ecosystem promogut per la EBAN per tal de treballar en l’increment de la presència de les dones en l’ecosistema inversor”, argumenta Riba.  

Actualment el percentatge de dones inversores europees és únicament del 10% i representen al voltant de l’1% del capital total invertit, l’EBAN vol treballar per canviar aquesta situació i triplicar la representació de les dones a l’ecosistema inversor. “L’EBAN ens proposa a les xarxes que en formem part, treballar en tres àrees principals per revertir aquesta situació: triplicar el número de dones inversores a Europa, augmentar el nombre d’inversions en empreses dirigides per dones i augmentar el número de dones a les juntes directives de les empreses”, detalla la coordinadora de la Business Angels Network Catalunya, qui afegeix que “a BANC no només recolzem aquesta iniciativa sinó que treballem des de fa temps per aconseguir una major representativitat femenina a l’ecosistema inversor català, també ajudant a les startups promogudes per dones a trobar vies de finançament per assolir els seus objectius. De fet, hem signat recentment un conveni amb MicroBank per proporcionar finançament, per la via de microcrèdits, a projectes dins l’àmbit social i aquí el paper de la dona també és un factor d’anàlisi important en el procés de concessió”.

El congrés anual de l’EBAN s’ha desenvolupat entre els dies 24 i 26 de maig a Salònica, on més de 30 ponents internacionals de més de 25 països diferents han presentat casos d'èxit, estratègies de finançament i les claus per aconseguir una inversió reeixida. A més, d’organitzar sessions de networking per permetre als participants establir connexions valuoses i explorar oportunitats de col·laboració.

El president d'EBAN, Janne Jormalainen, ha expressat la seva satisfacció pel resultat del congrés i ha conclòs que "l'EBAN Congress 2023 ha estat un punt de trobada únic per a la comunitat empresarial europea i global. Hem vist un gran intercanvi de coneixements i oportunitats, i estem segurs que les connexions i col·laboracions establertes aquí portaran a l'èxit empresarial en els propers anys”.  

 

Sobre EBAN

L’EBAN, és el representant paneuropeu de la comunitat d’inversors en fase inicial. Constituïda al 1999, reuneix a més de 100 organitzacions de més de 50 països.  Representa un sector que té un paper fonamental en el creixement econòmic europeu  mitjançant la creació de riquesa i llocs de treball.

Albert Colomer, vicepresident de BANC, és membre del Board de l’EBAN. Des de l’any 2003 forma part de la direcció de l’entitat, essent el membre amb més antiguitat a l’òrgan directiu.

Sobre BANC

BANC va ser la primera xarxa privada catalana i espanyola de Business Angels, que va néixer per iniciativa de la patronal Cecot i d’Autoocupació. A l’hora, BANC compta amb el recolzament d’ACCIÓ i està integrada en la Xarxa d’Inversors Privats (XIP),  és membre de la European Business Angels Network (EBAN), membre fundador de la xarxa d’inversors de la Mediterrània MED ANGELS i membre promotor a Espanya de la xarxa global de Business Angels (GBAN).