El projecte participat per la Cecot, ResC-EWE, guanya el Premi Europeu de Promoció Empresarial 2023 que atorga la Comissió Europea

L’any 2016 un grup d'entitats de tot Europa, entre elles la patronal Cecot, van constituir la Early Warning Europe Network per generar un marc d'ajuda a empreses amb dificultats per evitar el seu tancament.
  • El ResC-EWE, impulsat l’any 2020 per la Cecot amb altres partners europeus de la xarxa EWE, ha creat un esquema d’ajuda per la resiliència empresarial mitjançant el redisseny de la formació i l’assessorament d’emprenedoria i el coneixement i aplicació d’eines “d’alerta primerenca”.  
  • A Catalunya, una de les implementacions del ResC-EWE es materialitza en el servei HelpEmpresa que, en menys de dos anys d’activitat, ja ha atès més de 700 pimes catalanes de diferents sectors d’activitat. 

La Comissió Europea ha tornat a premiar un projecte participat per la Cecot en l’àmbit de la Promoció Empresarial, el ResC-EWE, que té com a propòsit crear un esquema d’ajuda a empreses amb dificultats per evitar el seu tancament, el que s’anomena “alerta primerenca”, i que es basa en la identificació d’elements de resiliència empresarial, el canvi de mentalitat en l’educació i la formació per veure el fracàs com una part integral del cicle de vida d’una empresa i no com un tabú, i integrar coneixements sobre eines d’alerta primerenca.

Un guardó, el de millor projecte en la categoria “Investing Entrepreneurial Skills”, que van recollir els representats del projecte, entre els quals el secretari general de la patronal catalana, Oriol Alba, en el marc de la SME Assembly 2023 celebrada a Bilbao aquesta setmana. “Aquest és un reconeixement a la tasca i dedicació d’un gran equip tècnic especialitzat totalment focalitzat a ajudar les empreses i els autònoms a consolidar-se i créixer però també, malgrat a ningú li agrada parlar-ne, acompanyar-les en un itinerari de tancament honest i ordenat davant una situació d’insolvència que derivi en una situació d’inviabilitat empresarial”, expressa Alba.

Aquest és el segon guardó europeu que rep la Cecot per iniciatives dirigides a evitar el tancament d’empreses. A l’any 2017, Antoni Abad, president de la Cecot en aquell moment, recollia a Tallin, Estònia, el Premi Europeu de Promoció Empresarial (EEPA) per la iniciativa del Centre de Reempresa de Catalunya.

“Som una organització empresarial que més enllà de representar els interessos de les nostres empreses davant les administracions i organismes públics, estem totalment orientats a la generació de mecanismes, eines i instruments d’ajuda i suport a les empreses i els autònoms, en qualsevol fase estratègica en què es trobin”, recorda el secretari general de la Cecot, “ja sigui per posar en marxa un projecte empresarial; ja sigui per ajudar a la consolidació i al creixement; a evitar el tancament per motius com ara la jubilació; a detectar febleses en el model de negoci i cercar alternatives; o si el context no permet altra solució i el model de negoci d’una empresa insolvent es demostra inviable, acompanyar en un itinerari de tancament ordenat, avaluant l’accés a mecanismes de segona oportunitat”.

 

Sobre el ResC-EWE

L'any 2016, un grup d'entitats de tot Europa, entre elles la patronal Cecot, van constituir la Early Warning Europe Network per crear un esquema d'ajuda a empreses amb dificultats per evitar el seu tancament.

En aquesta línia, l'any 2020, el Business Development Centre Central Denmark, la Cecot, Fundacja Firmy Rodzinne, Hellenic Confederation of Professionals, Craftsmen, and Merchants (GSEVEE), The Athens Chamber of Tradesmen i la JAMK University of Applied Sciences (JAMK)  van posar en marxa el projecte europeu ResC-EWE per:  

  • Identificar les principals característiques i elements de la resiliència empresarial, i quines habilitats ha de tenir un emprenedor per crear un negoci resilient.
  • Canviar la mentalitat en l'educació, la formació, l'assessorament i les polítiques en emprenedoria per veure el fracàs no com una vergonya, sinó com una part integral del cicle de vida d'una empresa i no com un tabú.
  • Integrar habilitats de conscienciació, identificació i mitigació del risc, així com coneixements sobre les eines d'Alerta Primerenca.

 

Des de llavors, cada entitat i país participant han posat en marxa programes d'alerta primerenca. En el cas de Catalunya aquest programa és el HelpEmpresa. que s’ha consolidat com el servei referent al territori en la la prevenció del tancament de petites i mitjanes empreses que es trobin en una situació́ financera difícil i que requereixen d’una intervenció́ especialitzada per evitar-ne la fallida.

Davant la greu situació econòmica generada per la COVID-19 a Catalunya, la Cecot de la mà del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya van posar en marxa el servei HelpEmpresa per ajudar a les pimes a afrontar reptes clau com gestionar una crisi, fer front a una crisi, fer front a la fallida o obtenir una segona oportunitat. Els serveis que ofereix HelpEmpresa no tenen cap cost per la persona autònoma o per l’empresa, ja que el programa ha rebut cofinançament públic. I garanteix en tot moment una atenció confidencial i empàtica. De fet, el programa compta entre els membres integrants de l’equip tècnic amb el suport d’una psicòloga del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya,  amb l’objectiu d’ajudar a totes aquelles persones empresàries que, per culpa de la situació del seu negoci, han vist afectada la seva salut emocional.

Des de la posada en marxa del servei a finals de desembre de 2021, l’equip tècnic de HelpEmpresa ha atès més de 700 empreses. El 84% de la província de Barcelona, prop del 50% son autònoms i el 73% son dels sectors serveis i del comerç. 

Més sobre el projecte ResC-EWE: ResC-EWE (earlywarningeurope.eu)