La Cecot demana als Governs català i espanyol que reprenguin les converses perquè Catalunya compti amb un hub de vols intercontinentals
- Abad: “els anuncis i declaracions que estem vivint aquesta setmana, en relació a un tema tan cabdal com és dotar-nos d’una infraestructura que permeti connectar-nos internacionalment des de Catalunya, és senzillament un despropòsit, un engany o una estafa? Fins i tot els alumnes de primària hi posen més bondat i tenen més habilitats per tirar endavant projectes. Governar és respectar les persones i atendre l’interès general i el bé comú i les gestions conegudes aquesta setmana perjudiquen tota la ciutadania i les empreses”.
- La Cecot ha defensat sempre la necessitat que Catalunya compti amb un hub de vols intercontinental i amb una gestió aeroportuària descentralitzada, i ha treballat institucionalment per fer-ho possible des de 2006.
L’any 2007 les entitats empresarials i econòmiques de Catalunya ens van mobilitzar de manera unitària per reivindicar l’Aeroport de Barcelona com una infraestructura clau per al futur de l’economia catalana i espanyola. Una manifestació inèdita per part de l’empresariat català que reclamava a les administracions públiques un front comú i visió global i estratègica per fer de l’Aeroport de Barcelona un hub de vols intercontinentals i poder connectar Catalunya internacionalment.
El recorregut en les demandes i reivindicacions ha estat llarg “i tots sabem que per executar propostes d’aquest tipus cal estratègia, cal concreció i cal molt diàleg i treball conjunt per arribar a una proposta que s’acabi executant i que, com en qualsevol projecte, no arribarà a satisfer a ningú al 100%. Però això no és necessàriament negatiu si en el seu conjunt tots hi guanyem”, argumenta Antoni Abad, president de la Cecot. Tenint en compte com s’han succeït les informacions aquesta setmana sobre la presa de decisions dels Governs en relació al projecte d’inversió d’AENA a l’Aeroport del Prat, la Cecot crida a l’ordre a les administracions per reprendre el diàleg i demana la participació activa del sector empresarial en aquesta taula per poder analitzar, proposar i reconduir el projecte de manera conjunta.
“Si l’infraestructura física no va acompanyada d’un grup de treball amb representació publicoprivada sobre rutes, que analitzi i concreti destinacions immediatament operatives, ja podem estalviar-nos les obres. És per això que també fora bo saber si existeix ja un compromís, en aquest sentit, perquè tampoc se’ns ha explicat”, explica Abad.
Les opinions dins del Comitè Executiu de l’entitat sobre quin és el millor projecte a executar varien; i varien tant com persones el conformen. Però on sí hi ha unanimitat total és en el fet que Catalunya s’ha de poder connectar per via aèria amb altres continents, que la consecució d’aquest objectiu s’ha d’assolir amb el màxim respecte mediambiental possible, i en la necessitat irrenunciable de tenir xarxa d’alta velocitat que passi per l’aeroport. “La intel·ligència és l’únic recurs que tenim per tirar endavant aquest transcendent projecte. Junts prendrem millors decisions”, conclou el president de Cecot.