El Gremi de Transports i Logística de Catalunya apel·la a la responsabilitat dels agricultors en les seves mobilitzacions

El Gremi de Transports i Logística de Catalunya comparteix i dona suport a les reivindicacions de les organitzacions agràries, ja que en bona part coincideixen amb les que històricament venen plantejant el sector del transport.
  • Tanmateix, els professionals del transport apel·len a la responsabilitat dels agricultors en el desenvolupament de les mobilitzacions que estan duent per evitar arribar als greus impediments i perjudicis a l’activitat dels transportistes que van dur a terme els seus homòlegs francesos les darreres setmanes.
  • A hores d’ara FENADISMER quantifica en 80.000 els camions afectats per les mobilitzacions, a nivell de tot l’estat espanyol.

Terrassa, 7 de febrer 2024. Les mobilitzacions dels agricultors francesos dutes a terme les darreres setmanes en protesta contra les noves polítiques mediambientals, socials i econòmiques del Govern gal, van ocasionar importants trastorns i perjudicis als transportistes espanyols, que es xifren entorn dels 120 milions d'euros directament al sector del transport per carretera, als quals caldria afegir els danys ocasionats als productors i exportadors del nostre país pels milers de tones de mercaderia que no van poder ser distribuïts a la resta d'Europa.

En aquest sentit, i en relació a les mobilitzacions iniciades ahir pels agricultors catalans, i de la resta de l’estat, el Gremi de Transports i Logística de Catalunya  comparteix i dona suport a les reivindicacions de les organitzacions agràries, ja que en bona part coincideixen amb les que històricament venen plantejant el sector del transport, ja que tots dos col·lectius s'enfronten a problemàtiques molt similars en les relacions comercials amb els seus clients, en la majoria grans empreses que imposen les seves condicions tant a transportistes com agricultors.

Per tant, com a sectors estratègics i aliats que són tant l'agricultura com el transport, el Gremi de Transports es suma a la crida de FENADISMER a la responsabilitat de les organitzacions agràries en l'exercici de les seves protestes perquè no afectin el normal desenvolupament de l'activitat del transport per carretera, evitant que es repeteixin els actes violents i de coacció que han vingut duent a terme els agricultors francesos, i que tants perjudicis han ocasionat així mateix als nostres agricultors.

Des d'aquest dimarts, la pràctica totalitat de les autovies que parteixen de Madrid així com la majoria de les quals vertebren Catalunya, Múrcia, Andalusia Extremadura, Castella i Lleó i Castella-la Manxa es troben bloquejades per part de manifestants bé a peu o creuant tractors en la via, la qual cosa està impedint el normal trànsit de les mercaderies pel nostre país, la qual cosa segons estimacions de FENADISMER estaria afectant més de 80.000 camions en tota la geografia espanyola, sobre la base de les dades sobre Intensitat Mitjana de Circulació publicats pel Ministeri de Transports, i que en alguns casos com va ocórrer aquest dimarts, van romandre retinguts més de 12 hores.

En tot cas, des del Gremi de Transport i Logística de Catalunya es demana respectar el dret fonamental a la lliure circulació en la xarxa viària, a fi de no perjudicar la resta d'activitats econòmiques, i remarca que l'alteració del normal desenvolupament del sector del transport afecta així mateix a les pròpies produccions del sector agrari, com va quedar constatat les setmanes prèvies a conseqüència dels actes coactius duts a terme pels agricultors francesos, que va suposar la pèrdua de milers de tones de productes d’horta i fruita, que no van poder arribar al seu destí.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

El Gremi de Transports i Logística és membre cofundador de la Federació COT Catalunya (Coodinadora d’Organitzacions de Transportistes de Catalunya), juntament amb AGTC, ASTAC-COMTAL, Gremi de Transports i Logística de Catalunya i SINTRAPORT. La Federació COT Catalunya va néixer el 2022 amb el propòsit de sumar esforços i treballar de manera coordinada per a reduir l'impacte de factors socioeconòmics sobre el sector com són, entre d’altres, els increments de cost dels carburants o de l'energia, la inflació o les restriccions de circulació en vies com l'AP7.

La major part de les entitats fundadors de COT Catalunya ja formen part de la Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (FENADISMER), organització que defensa els interessos del sector en tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.