CercleMón organitza un sopar solidari en benefici de la Fundació Amics de la Gent Gran i combatre la soledat no desitjada

El sopar se celebrarà el pròxim 16 de juny a la Masia La Tartana de Matadepera i comptarà amb un concert solidari de la mà del grup musical TheTutsies.
  • El 100% dels beneficis recaptats es destinaran a la Fundació Amics de la Gent Gran que treballa per evitar la soledat no desitjada i l’aïllament social al qual queden exposades milions de persones. 

CercleMón organitzarà un sopar solitari el pròxim 16 de juny a la Masia “La Tartana” de Matadepera amb l’objectiu de recaptar fons en benefici de la Fundació Amics de la Gent Gran que té com a objectiu combatre la soledat no desitjada i l’aïllament social de les persones grans. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a Espanya hi viuen 4.889.900 persones en llars unipersonals i 2.758.500 d’aquestes són persones de 65 anys o més. Unes xifres que es van veure incrementades un 6,1% durant l’any 2021 a causa de la pandèmia. Si ens centrem en l’àmbit autonòmic, a Catalunya hi ha 780.500 persones que viuen soles i un 42,5% tenen més de 65 anys, segons l’Idescat. 

En paraules de Santi Ventalló, president de CercleMón, “estem començant a ser conscients del problema de la soledat no desitjada que, com diuen els Amics de la Gent Gran, va molt més enllà de sentir-se sol. Es tracta d’un fenomen que té un impacte perjudicial directe sobre la salut de les persones i és una realitat que es pot solucionar des de la proximitat i la implicació de tots nosaltres”. El sentiment de soledat no desitjada que sorgeix en envellir pot donar-se per diferents factors com ara la pèrdua d’identitat (la jubilació a vegades implica la pèrdua de valor social); la pèrdua d’autonomia; la pèrdua de pertinença (falta d’espais perquè les persones grans participin de la societat); i altres factors de tipus demogràfics, culturals o econòmics. 

El 100% dels beneficis de la recaptació del sopar i el concert solidaris organitzats per CercleMón es destinaran íntegrament a la Fundació Amics de la Gent Gran que va néixer l’any 1987 amb l’objectiu d’acompanyar a les persones grans a través de l’aposta per la voluntarietat, l’amistat i la sensibilització ciutadana. Actualment, Amics de la gent gran atén a 2.790 persones grans gràcies als 2.895 voluntaris mobilitzats en 152 municipis d’Espanya.  

La motivació d’Amics de la Gent gran sempre ha estat reconèixer el paper, la singularitat i valor de les persones a les quals acompanyen, evitant així l’exclusió del col·lectiu i apropant als ciutadans a la lluita contra la soledat. Per aconseguir-ho, cada persona rep una visita setmanal i trucades d’una persona voluntària durant dues hores en el seu domicili, residència, centre de dia o hospitals.  

Entre els projectes de la Fundació destaca el programa “trucades amigues” que promou converses telefòniques amb persones grans que pateixen soledat no desitjada. També organitzen actes culturals i sopars en festius tradicionals com el dia de Nadal, dia de Sant Joan i les Falles. A més, grups de tres o quatre persones de tertúlies a domicili destinades a totes aquelles persones que no poden sortir de casa per qüestions de mobilitat. ¡

Sobre CercleMón 

Cerclemón és la comissió de treball solidari del Cercle Cecot de Joves Empresaris que fomenta la Responsabilitat ètica i social del teixit empresarial, participa en iniciatives de caràcter solidari i col·labora amb fundacions i ONGs.